У Хмельницьку ОВА не пустили журналістів «Жар.Info», які хотіли отримати коментар у посадовця

У Хмельницьку ОВА не пустили журналістів «Жар.Info», які хотіли отримати коментар у посадовця

13 Вересня 2023
2364
13 Вересня 2023
15:35

У Хмельницьку ОВА не пустили журналістів «Жар.Info», які хотіли отримати коментар у посадовця

2364
Юрист пояснює: журналіст має право на безперешкодне відвідування адміністрації та особистий прийом, але давати коментар — це право, а не обов’язок чиновників.
У Хмельницьку ОВА не пустили журналістів «Жар.Info», які хотіли отримати коментар у посадовця
У Хмельницьку ОВА не пустили журналістів «Жар.Info», які хотіли отримати коментар у посадовця

У Хмельницьку обласну адміністрацію не пустили журналістку та оператора місцевого медіа «Жар.Info», які хотіли отримати коментар заступника голови ОВА. Про це ІМІ повідомила журналістка Альона Береза.

Як розповіла Альона, вона хотіла взяти коментар у першого заступника голови Хмельницької обласної військової адміністрації Сергія Тюріна щодо допомоги постраждалим унаслідок російського обстрілу мешканцям села Грузевиця. 

Подія сталася ще 28 серпня, однак про всі обставини журналісти розповіли через два тижні, адже сподівалися вирішити цю ситуацію. Проте отримати коментарі журналістам так і не вдалося.

До того протягом серпня редакція тричі — 16, 18 та 21 серпня — зверталася по коментар як до Тюріна особисто, так і до пресслужби. Не отримавши жодної реакції, журналісти вранці 28 серпня вирішили особисто піти в приймальню першого заступника, щоб спробувати отримати коментар і «пояснення, що насправді відбувається і чому нас ігнорують», розповіла Береза.

Коли 28 серпня журналісти прибули до ОВА, охоронці записали їхні персональні дані в журнал реєстрації. Вони уточнили у журналістів, чи ті «погоджували відвідування адміністрації», та відмовилися пускати їх до приміщення.

Охоронці попросили журналістів відійти від пропускного пункту й чекати. Медійники не погодились і попросили зв’язатися з працівниками адміністрації, які могли б допомогти отримати коментар. У відповідь охоронці відповіли, що це «військовий об’єкт», і направили на журналістів свою зброю. 

Після цього медійники викликали поліцію та написали заяву про перешкоджання журналістській діяльності. Спочатку на місце приїхали патрульні, потім слідчо-оперативна група, яка прийняла заяву і зафіксувала пояснення нацгвардійців.

Спершу заяву розглядала поліція. Однак оскільки охоронці є представниками Нацгвардії, то її перенаправили для розгляду до Державного бюро розслідувань. Як зазначила Альона Береза, досі ніхто з правоохоронців не виходив на контакт із ними.

Після інциденту журналісти ще декілька разів пробували отримали коментар в адміністрації, однак безуспішно.

Юрист ІМІ Роман Головенко зазначив, що «журналіст має право безперешкодно відвідувати приміщення суб’єктів владних повноважень та бути особисто прийнятим у розумні строки посадовими і службовими особами, крім випадків, визначених законодавством» (п. 2 ч. 1 ст. 11-1 Закону про держпідтримку медіа).

Водночас, відзначив юрист, давати коментарі — це право, а не обов'язок посадовців. Адже це не питання доступу до інформації (вже готової), коментар передбачає створення нової інформації. Тому він порадив медіа, якщо вони звертаються по коментар і не отримують його, так і констатувати у своєму матеріалі: «коментарів такий-то посадовець не надав».

Фото: Хмельницька ОДА / вікіпедія

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2364
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду