Прокуратура повідомила про підозру в ухиленні від сплати податків столичному блогеру

Прокуратура повідомила про підозру в ухиленні від сплати податків столичному блогеру

16 Серпня 2024
1044
16 Серпня 2024
15:22

Прокуратура повідомила про підозру в ухиленні від сплати податків столичному блогеру

1044
З метою приховування придбаного майна блогер оформлював право власності на своїх близьких родичів та наближених до нього осіб.
Прокуратура повідомила про підозру в ухиленні від сплати податків столичному блогеру
Прокуратура повідомила про підозру в ухиленні від сплати податків столичному блогеру

За процесуального керівництва прокурорів Офісу генерального прокурора керівнику компанії — відомому столичному блогеру повідомлено про підозру в умисному ухиленні від сплати податків в особливо великих розмірах та легалізації майна, одержаного злочинним шляхом. Про це йдеться у повідомленні Офісу генерального прокурора.

За даними слідства, з січня 2020-го по серпень 2023 року підозрюваний набув необґрунтовані доходи — віртуальні активи в криптовалюті, що згідно з офіційним курсом НБУ на дату отримання коштів еквівалентно більше мільярда гривень.

Кошти блогер отримав від здійснення господарської діяльності незареєстрованої в установленому законом порядку компанії, яка надає послуги з так званого арбітражу інтернет-трафіку.

«З метою приховування сум фактично отриманих доходів підозрюваний переказував кошти у криптовалюту з використанням платіжних систем та електронних гаманців, зареєстрованих на нього та його довірених осіб. Надалі кошти інкасувати та отримували в пунктах обміну валют на території м. Києва та в інших містах.

Всі набуті активи не були відображені в деклараціях про майновий стан і доходи за 2020–2023 роки, податки з них не сплачувалися.

Таким чином підозрюваний ухилився від сплати податків до бюджету на загальну суму 213 млн грн. Частину з цих коштів він легалізував — придбав елітні об’єкти нерухомості та автомобілі преміумкласу», — йдеться в повідомленні прокуратури.

Правоохоронці додають, що з метою приховування придбаного майна блогер оформлював право власності на своїх близьких родичів та наближених до нього осіб.

Наразі вживаються заходи щодо встановлення інших учасників злочину та повідомлення їм про підозру.

Досудове розслідування здійснюється детективами Бюро економічної безпеки.

Нагадаємо, 10 травня в одному з месенджерів журналіст, керівник відділу розслідувань «УП» Михайло Ткач отримав повідомлення від адресата, який представився Олександром Cлобоженком (героєм нещодавнього розслідування «Непридатні») з пропозицією «укласти мирову» за грошову винагороду.

14 травня редакція «Української правди» заявила про погрози на адресу керівника відділу розслідувань Михайла Ткача та інших журналістів видання. 

Щонайменше 10 співробітників «УП» отримали електронні листи з погрозами. Як повідомила головна редакторка Севгіль Мусаєва в коментарі «Детектору медіа», такий лист отримав, зокрема, журналіст Дмитро Сімонов, який висвітлює екологічну тематику та не має стосунку до політичних новин або розслідувань.

Окрім цього, зловмисники намагалися ввійти до банківського акаунту Михайла Ткача. Журналіст почав отримувати десятки дзвінків з невідомих номерів та смс із кодами авторизації з банківських та кредитних установ.

Суспільне мовлення висловило підтримку команді «Української правди» та закликало правоохоронні органи оперативно відреагувати на цей інцидент і притягнути до відповідальності особу, яка погрожує медійникам.

Згодом Офіс генерального прокурора повідомив, що за процесуального керівництва Шевченківської окружної прокуратури м. Києва розпочато кримінальне провадження за заявою журналістів видання «Українська правда» про спроби тиску, погрози та перешкоджання журналістській діяльності.

Фото: Офіс генерального прокурора

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1044
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду