Рахункова палата повідомила, що аудит телеканалу «Рада» все ще триває

Рахункова палата повідомила, що аудит телеканалу «Рада» все ще триває

5 Серпня 2024
886
5 Серпня 2024
18:47

Рахункова палата повідомила, що аудит телеканалу «Рада» все ще триває

886
У відповіді на запит «Детектора медіа» відомство повідомило, що розгляд звіту відповідної перевірки запланований на грудень 2024 року.
Рахункова палата повідомила, що аудит телеканалу «Рада» все ще триває
Рахункова палата повідомила, що аудит телеканалу «Рада» все ще триває

Аудит державного телеканалу «Рада» за 2021-2022 роки ще не завершено. Про це у відповіді на інформаційний запит «Детектора медіа» повідомила Рахункова палата України.

«Згідно з Планом роботи Рахункової палати на 2024 рік (затверджений рішенням Рахункової палати від 23 листопада 2023 року No 28-5 (зі змінами)), наразі продовжується аудит ефективності управління об’єктами державної власності, що мають фінансові наслідки для державного бюджету, та здійснення органами, що забезпечують діяльність Верховної Ради України, публічних закупівель, одним із об’єктів якого є державне підприємство "Парламентський телеканал "Рада" (відповідальний — член Рахункової палати Кирило Клименко)», — йдеться в листі. 

За даними Рахункової палати, розгляд звіту відповідної перевірки запланований на грудень 2024 року. Після затвердження на засіданні та проведення всіх процедур документ оприлюднять на офіційному сайті відомства.

Як відомо, нещодавно підсумки аудиту Рахункової палати за 2021–2022 роки опинилися в розпорядженні видання «Главком». Журналісти з'ясували, що аудитори виявили низку бюджетних порушень в роботі телеканалу «Рада». Як свідчить аудиторський звіт, мовник може контролюватися приватною компанією «Кінокіт», що отримує сотні мільйонів з бюджету на виробництво контенту. 

На запитання «Детектора медіа» про те, чи відповідає дійсності інформація видання «Главком» щодо підсумків аудиту телеканалу «Рада», у Рахунковій палаті відповіли, що не можуть розголошувати інформацію до розгляду матеріалів на засіданні та прийняття рішення.

Скриншот відповіді Рахункової палати на запит «Детектора медіа»

Зазначимо, що за даними «Главкома», проєкт звіту щодо проведення перевірки був готовий ще наприкінці 2022 року, але результати все ще не винесено на засідання Рахункової палати і не затверджено. До того ж, за даними видання, письмові заперечення на аудит Рахункової палати нібито готував не телеканал «Рада» як об’єкт перевірки, а «Кінокіт». Після звернення «Детектора медіа» до редакції «Главкома» журналісти опублікували перші сторінки акту аудиту Рахункової палати та письмового заперечення компанії «Кінокіт». 

Невдовзі після оприлюднення «Главкомом» новини народний депутат Ярослав Железняк також повідомив, що він отримав флешку з проєктом звіту Рахункової палати по каналу «Рада». Нардеп зазначив, що це «той самий звіт, який вирішили приховати і не дали затвердити». На його думку, низка виявлених порушень і недоліків у діяльності державного підприємства є юридичними фактами для відкриття кримінальної справи.

Нагадаємо, за даними журналістів Bihus.info, компанія «Кінокіт» пов’язана з колишнім заступником голови Офісу президента Кирилом Тимошенком. Співвласниками компанії «Кінокіт» є колишній генпродюсер «1+1» Володимир Оселедчик та акторка з Одеси Юлія Дроздова. Обоє пов’язані з Українською кіношколою, яку заснувала дружина Кирила Тимошенка — Альона Тимошенко (Оселедчик є лектором, а Дроздова там навчалась). 

Сам Кирило Тимошенко заперечив, що «він або пов'язані з ним особи отримують кошти за виробництво телевізійних програм для телемарафону». Він назвав цю інформацію «фейковою» та «безглуздою». 

Як відомо, компанія «Кінокіт» виробляє контент для телеканалу «Рада» з кінця 2021 року. Загалом, за даними «Наших грошей», за час повномасштабної війни мовник заплатив «Кінокіту» за виробництво продукту для телемарафону вже 253 млн гривень.  

У січні канал «Рада» уклав нову угоду з компанією на створення телепродукту для марафону «Єдині новини» на 2024 рік на 104,9 млн гривень. Угода не включає прямих трансляцій та програм, які висвітлюють роботу Верховної Ради.  

Після цього Державна аудиторська служба розпочала перевірку правомірності процедури закупівлі парламентського каналу «Рада». У відповідь мовник пояснив, що не може самостійно виробляти марафон, а замовляє цю послугу, оскільки всі локації його студій «знаходяться в урядовому кварталі, доступ до якого є обмежений в умовах воєнного стану, що в свою чергу унеможливлює здійснення безперебійного наповнення телевізійними програмами (передачами) марафону та запрошення до студії експертів та гостей». 

Крім цього, на телеканалі сказали, що вони не мають резервної облаштованої студії в укритті, сучасної техніки, автопарку для відряджень та спецрепортажів і кореспондентських пунктів в інших містах країни. 

Фото: «Рада»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
886
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду