«Главком»: Аудит Рахункової палати  виявив, що державний канал «Рада» не контролює роботу компанії «Кінокіт» (ОНОВЛЕНО)

«Главком»: Аудит Рахункової палати виявив, що державний канал «Рада» не контролює роботу компанії «Кінокіт» (ОНОВЛЕНО)

1 Серпня 2024
943
1 Серпня 2024
13:53

«Главком»: Аудит Рахункової палати виявив, що державний канал «Рада» не контролює роботу компанії «Кінокіт» (ОНОВЛЕНО)

943
Згідно з підсумками аудиту Рахункової палати за 2021-2022 роки, які опинилися в розпорядженні видання, парламентський мовник належним чином не слідкував, що і в якій кількості виробляє компанія «Кінокіт». Результати аудиту досі не винесено на засідання Рахункової палати і не затверджено, стверджує видання «Главком».
«Главком»: Аудит Рахункової палати  виявив, що державний канал «Рада» не контролює роботу компанії «Кінокіт» (ОНОВЛЕНО)
«Главком»: Аудит Рахункової палати  виявив, що державний канал «Рада» не контролює роботу компанії «Кінокіт» (ОНОВЛЕНО)

Державний телеканал «Рада» може контролюватися приватною компанією «Кінокіт», що отримує сотні мільйонів з бюджету на виробництво контенту. Про це свідчать підсумки аудиту Рахункової палати за 2021–2022 роки, які опинилися в розпорядженні видання «Главком».

За даними медіа, у звіті йдеться про те, що впродовж 2021–2022 років парламентський мовник належним чином не слідкував, що і в якій кількості виробляє «Кінокіт». Зокрема, телепрограму «Насправді» було виготовлено 11 разів замість трьох випусків, як передбачав договір з каналом.  

Окрім цього, із середини грудня 2021 року державний мовник не оформив договори оренди на три приміщення в адмінбудівлі на вулиці Грушевського, 5, де господарську діяльність фактично веде ТОВ «Кінокіт». А в першому півріччі 2022 року приватний продакшн нібито без договору оренди і відшкодування спожитих комунальних послуг експлуатував мобільну студію «Кабінет Міністрів» для зйомок.

Аудитори також зауважили, що компанії «Кінокіт» вдавалося виходити переможцем у мистецьких конкурсах без інших учасників. У грудні 2021-го — першому півріччі 2022 року телеканал «Рада» підписав із «Кінокітом» шість договорів на суму 92,6 млн гривень «за результатами внутрішніх мистецьких конкурсів».

«Однак проведення мистецького конкурсу у грудні 2021 року за участі тільки одного учасника (ТОВ "Кінокіт", — "Главком") не відповідає умовам пункту 2 Положення про організацію та проведення мистецьких конкурсів у ДП "Парламентський телеканал "Рада" щодо мети проведення конкурсу — об’єктивного і прозорого відбору найкращих мистецьких проєктів», — цитує «Главком» висновки аудиторів.

У підсумках перевірки також нібито йдеться про те, що були порушені вимоги Положення про мистецькі конкурси, за результатами яких було укладено договори між каналом «Рада» і ТОВ «Кінокіт» на суму 15 млн гривень. У листопаді 2021 року мовник почав проводити конкурси без затверджених бюджетних призначень на вказані цілі, що є бюджетним правопорушенням.

Як зауважили у статті «Главкома», проєкт звіту щодо проведення перевірки був готовий ще наприкінці 2022 року, але результати все ще не винесено на засідання Рахункової палати і не затверджено. До того ж, за даними видання, письмові заперечення на аудит Рахункової палати нібито готував не телеканал «Рада» як об’єкт перевірки, а «Кінокіт».

ОНОВЛЕНО: Після звернення «Детектора медіа» до редакції «Главкому» журналісти опублікували перші сторінки акту аудиту Рахункової палати та письмового заперечення компанії «Кінокіт». 

«Детектор медіа» також звернувся з інформаційними запитами до каналу «Рада» і Рахункової палати України та очікує на їхні відповіді. 

Нагадаємо, за даними журналістів Bihus.info, компанія «Кінокіт» пов’язана з колишнім заступником голови Офісу президента Кирилом Тимошенком. Співвласниками компанії «Кінокіт» є колишній генпродюсер «1+1» Володимир Оселедчик та акторка з Одеси Юлія Дроздова. Обоє пов'язані з Українською кіношколою, яку заснувала дружина Кирила Тимошенка — Альона Тимошенко (Оселедчик є лектором, а Дроздова там навчалась).

Сам Кирило Тимошенко заперечив, що «він або пов'язані з ним особи отримують кошти за виробництво телевізійних програм для телемарафону». Він назвав цю інформацію «фейковою» та «безглуздою».

Як відомо, компанія «Кінокіт» виробляє контент для телеканалу «Рада» з кінця 2021 року. Загалом, за даними «Наших грошей», за час повномасштабної війни мовник заплатив «Кінокіту» за виробництво продукту для телемарафону вже 253 млн гривень

У січні канал «Рада» уклав нову угоду з компанією на створення телепродукту для марафону «Єдині новини» на 2024 рік на 104,9 млн гривень. Угода не включає прямих трансляцій та програм, які висвітлюють роботу Верховної Ради. 

Після цього Державна аудиторська служба розпочала перевірку правомірності процедури закупівлі парламентського каналу «Рада». У відповідь мовник пояснив, що не може самостійно виробляти марафон, а замовляє цю послугу, оскільки всі локації його студій «знаходяться в урядовому кварталі, доступ до якого є обмежений в умовах воєнного стану, що в свою чергу унеможливлює здійснення безперебійного наповнення телевізійними програмами (передачами) марафону та запрошення до студії експертів та гостей».

Крім цього, на телеканалі сказали, що вони не мають резервної облаштованої студії в укритті, сучасної техніки, автопарку для відряджень та спецрепортажів і кореспондентських пунктів в інших містах країни.

Фото: «Рада»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
943
Читайте також
24.05.2024 09:00
Олександр Морський
для «Детектора медіа»
10 062
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду