Депутати заблокували трибуну Верховної Ради через відмову розглядати законопроєкт про «заборону УПЦ МП»

Депутати заблокували трибуну Верховної Ради через відмову розглядати законопроєкт про «заборону УПЦ МП»

23 Липня 2024
691
23 Липня 2024
13:42

Депутати заблокували трибуну Верховної Ради через відмову розглядати законопроєкт про «заборону УПЦ МП»

691
За словами депутата Гончаренка, на погоджувальній раді фракція «Слуга народу» разом із залишками ОПЗЖ проголосували проти внесення законопроєкту до порядку денного.
Депутати заблокували трибуну Верховної Ради через відмову розглядати законопроєкт про «заборону УПЦ МП»
Депутати заблокували трибуну Верховної Ради через відмову розглядати законопроєкт про «заборону УПЦ МП»

Низка народних депутатів заблокувала трибуну Верховної Ради через відмову погоджувальної ради внести на розгляд парламенту законопроєкт про заборону релігійних організацій, пов’язаних з Росією. Про це повідомив народний депутат Ярослав Железняк.

За словами депутата Олексія Гончаренка, на погоджувальній раді фракція «Слуга народу» «разом із залишками ОПЗЖ» проголосували проти внесення законопроєкт про заборону релігійних організацій, пов’язаних з Росією, до порядку денного засідання парламенту.

Після цього, як повідомив Железняк, низка депутатів заявила, що після двох перших голосувань — про продовження воєнного стану та мобілізації — блокуватимуть трибуну через відмову коаліції ставити закон про УПЦ МП.

«І виглядає так, що це буде на декілька днів», — додав Железняк.

О 13:17 Железняк повідомив, що трибуна Верховної Ради вже заблокована депутатами, які вимагають розгляду закону проти УПЦ МП. Подальші засідання парламенту скасували. Наступні за графіком — вже в серпні.

Нагадаємо, 19 жовтня 2023 року Верховна Рада України ухвалила в першому читанні проєкт закону № 8371 «Про внесення змін до деяких законів України щодо діяльності в Україні релігійних організацій», який Кабінет Міністрів подав до парламенту ще в січні 2023 року. Він передбачає заборону діяльності релігійних організацій, керівний центр яких розташований у державі, що здійснює збройну агресію проти України.

У березні 2024-го Комітет Верховної Ради з питань гуманітарної та інформаційної політики рекомендував парламенту ухвалити цей законопроєкт в другому читанні та в цілому. Діяльність релігійних організацій, керованих з держави-агресора, буде припинятися за чіткою процедурою: релігієзнавча експертиза, припис про усунення порушень і судова заборона в разі недотримання закону.

У листопаді 2023-го низка нардепів від «Слуги народу» і колишньої «ОПЗЖ» збирали підписи до спікера Руслана Стефанчука із закликом відправити затверджений у першому читанні законопроєкт «про заборону УПЦ МП» до Венеційської комісії, щоб зірвати його подальше просування. Головний акцент у зверненні робився на нібито порушенні прав людини і переслідуванні громадян за релігійною ознакою.

Раніше Служба безпеки України ініціювала законопроєкт про розширення переліку підстав для заборони релігійних організацій. Зокрема, СБУ запропонувала припиняти діяльність релігійних організацій, уповноважені особи яких засуджені за злочини проти національної безпеки України, пропаганду війни й участь у ній на боці агресора, порушення рівноправності громадян, участь у терористичних актах тощо. 

Загалом за даними СБУ від початку повномасштабної війни до жовтня 2023 року в Україні відкрили 68 кримінальних проваджень щодо представників УПЦ МП, з яких 14 — митрополити церкви. Серед викритих злочинів — 20 фактів держзради, колабораціонізму та пособництва країні-агресору, 18 проваджень щодо публічної агітації до релігійної ненависті, продажу вогнепальної зброї та поширення дитячої порнографії. 26 фігурантам-представникам УПЦ МП повідомлено про підозру, а 19 зловмисників уже отримали судові вироки.

За даними КМІС станом на квітень 2024 року, 83% опитаних українців вважають, що держава тією чи іншою мірою має втрутитися в діяльність УПЦ МП, зокрема 63% підтримують повну заборону цієї церкви.

Читайте також: 

Фото: Ярослав Железняк / телеграм

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
691
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду