«Репортери без кордонів» засудили вирок Дмитру Гордону в Росії

«Репортери без кордонів» засудили вирок Дмитру Гордону в Росії

4 Липня 2024
583

«Репортери без кордонів» засудили вирок Дмитру Гордону в Росії

583
RSF називає засудження Гордона свавільним і «спрямованим на залякування журналістів, які публікують незалежну інформацію про вторгнення Росії в Україну».
«Репортери без кордонів» засудили вирок Дмитру Гордону в Росії
«Репортери без кордонів» засудили вирок Дмитру Гордону в Росії

Міжнародна організація «Репортери без кордонів» (RSF) засуджує заочне засудження Росією українського журналіста Дмитра Гордона до 14 років ув’язнення. Про це повідомляє пресслужба організації.

RSF називає вирок Гордону свавільним і «спрямованим на залякування журналістів, які публікують незалежну інформацію про вторгнення Росії в Україну».

Як пише організація, Гордон став мішенню Росії з березня 2022 року, коли випустив відео під назвою «Валіть Путіна і Лукашенка — Україна вже перемогла!», яке закликало росіян протестувати проти вторгнення в Україну. Гордон також був у списку розшукуваних у Росії за липень 2022 року та списку іноземних агентів Росії за вересень 2022 року.

«Володимир Путін продовжує нападати на незалежні голоси, які висвітлюють наслідки його вторгнення в Україну. Російськомовний контент, опублікований Дмитром Гордоном, зокрема в супутниковому пакеті "Свобода" RSF, явно загрожує наративу війни Кремля. RSF засуджує правовий фарс, який призвів до його засудження, та підтримує поширення незалежної інформації на своєму сателіті "Свобода"», — сказала керівниця відділу Східної Європи та Центральної Азії RSF Жанна Кавельє.

Організація нагадує, що ютуб-контент Гордона можна знайти в супутниковому пакеті «Свобода» від RSF, офіційно запущеному 5 березня 2024 року, який транслює незалежні новини для російськомовного населення Росії, окупованих територій України, Білорусі та всієї Європи.

Нагадаємо, 1 липня військовий суд у Москві заочно засудив до 14 років колонії власника видання «Гордон» Дмитра Гордона. Його визнали винним у «публічних закликах до тероризму, воєнних “фейках”, у розпалюванні ненависті чи ворожнечі за заклик до ядерних ударів по Росії та заклики до ліквідації президентів Росії та Білорусі». Справу проти Гордона порушили через його відеозвернення, опубліковане в березні 2022 року «Валіть Путіна та Лукашенка — Україна вже перемогла!». Також, за версією звинувачення, Гордон «закликав США розпочати агресивну війну проти Росії із застосуванням ядерної зброї».

Ще 22 липня 2022 року Басманний суд Москви заочно заарештував засновника українського видання «Гордон», журналіста Дмитра Гордона. 

19 липня 2022 року Міністерство внутрішніх справ Росії оголосило Гордона в розшук. У російському відомстві уточнили, що підставою для розшуку є стаття Кримінального кодексу РФ, але не уточнили, яка саме. Зі свого боку журналіст сказав, що йому невідома суть цих обвинувачень.

У березні 2022 року Слідчий комітет Росії порушив «кримінальну справу» проти Дмитра Гордона за трьома статтями. Зокрема, Гордона звинувачували в нібито публічних закликах до розв'язування агресивної війни, розпалюванні ненависті за ознакою національності та публічному поширенні буцімто неправдивої інформації про дії російських силовиків.

Фото з фейсбук-сторінки Дмитра Гордона

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
583
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду