У Росії журналіста Дмитра Гордона заочно засудили до 14 років за ґратами

У Росії журналіста Дмитра Гордона заочно засудили до 14 років за ґратами

1 Липня 2024
778

У Росії журналіста Дмитра Гордона заочно засудили до 14 років за ґратами

778
Справу проти Гордона порушили через його відеозвернення, опубліковане в березні 2022 року.
У Росії журналіста Дмитра Гордона заочно засудили до 14 років за ґратами
У Росії журналіста Дмитра Гордона заочно засудили до 14 років за ґратами

Суд у Росії заочно засудив до 14 років колонії власника видання «Гордон» Дмитра Гордона. Таке рішення 1 липня заочно ухвалив другий Західний окружний військовий суд у Москві, повідомляє російське медіа «Медуза».

Гордона «визнали винним у публічних закликах до тероризму, воєнних “фейках”, у розпалюванні ненависті чи ворожнечі за заклик до ядерних ударів по Росії та заклики до ліквідації президентів Росії та Білорусі».

Справу проти Гордона порушили через його відеозвернення, опубліковане в березні 2022 року «Валіть Путіна та Лукашенка — Україна вже перемогла!».

У своєму зверненні власник видання «Гордон» звернувся до росіян та білорусів, де сказав про «масштабну війну», розпочату Росією проти України та  обстріли українських міст.

Він зазначив, що Україна виграла, весь світ об’єднався заради допомоги для України, запровадив санкції, що росіян «відрізали від всього цивілізованого світу».

Журналіст закликав росіян виходити на вулиці своїх міст і казати: «Ні війні!» та «Ні Путіну!».

В обвинувальному висновку йдеться: «У Гордона, який відчуває ненависть до чинного президента Росії і вкрай негативно оцінює СВО, виник намір закликати до усунення російського президента. У виконанні цього задуму Гордон виклав на своєму ютуб-каналі заяву із закликом до усунення Путіна з помсти за державну чи громадську діяльність».

Також, за версією звинувачення, Гордон «закликав США розпочати агресивну війну проти Росії із застосуванням ядерної зброї».

Нагадаємо, що 22 липня 2022 року Басманний суд Москви заочно заарештував засновника українського видання «Гордон», журналіста Дмитра Гордона. 

19 липня 2022 року Міністерство внутрішніх справ Росії оголосило Гордона в розшук. У російському відомстві уточнили, що підставою для розшуку є стаття Кримінального кодексу РФ, але не уточнили, яка саме.

Зі свого боку журналіст сказав, що йому невідома суть цих обвинувачень.

У березні 2022 року Слідчий комітет Росії порушив «кримінальну справу» проти Дмитра Гордона за трьома статтями. Зокрема, Гордона звинувачували в нібито публічних закликах до розв'язування агресивної війни, розпалюванні ненависті за ознакою національності та публічному поширенні буцімто неправдивої інформації про дії російських силовиків.

Фото: gordonua.com

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
778
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду