Журналістка Анна Калюжна заявила про погрози вбивством їй та її батькам

Журналістка Анна Калюжна заявила про погрози вбивством їй та її батькам

19 Червня 2024
5356
19 Червня 2024
21:04

Журналістка Анна Калюжна заявила про погрози вбивством їй та її батькам

5356
За словами журналістки, погрози стали надходити після допису одного з командирів 3-ї штурмової бригади, Дмитра Кухарчука, де той звинуватив її в нібито «нівелюванні крові» загиблих захисників України.
Журналістка Анна Калюжна заявила про погрози вбивством їй та її батькам
Журналістка Анна Калюжна заявила про погрози вбивством їй та її батькам

Журналістка Анна Калюжна заявила про погрози вбивством та зґвалтуванням їй та її батькам. За словами журналістки, погрози стали надходити після допису одного з командирів бригади — Дмитра Кухарчука, де той звинуватив Калюжну в «нівелюванні крові» загиблих захисників України під Авдіївкою. Про це вона написала у фейсбуці. 

«Мені погрожують вбивством, а моїх батьків погрожують зґвалтувати на моїх очах», — написала журналістка.

Вона опублікувала скрини цих погроз. За словами Калюжної, вона отримала вночі також десятки дзвінків протягом кількох годин з різних номерів і ще один дзвінок з погрозою зґвалтування, в тому числі на адресу її батьків.

Калюжна повідомила, що ідентифікувала авторів погроз і передасть дані правоохоронцям.

Напередодні, 18 червня, Анна Калюжна відреагувала на пост блогерки і журналістки Яніни Соколової, де та закликала Генштаб ЗСУ терміново надіслати підкріплення для 3-ї ОШБр на межу Харківської та Луганської областей через загрозу прориву окупаційних військ. «У ці хвилини 3 окрема штурмова бригада героїчно тримає рубежі, попри чисельні наступи і переважаючу силу ворога та відсутність резервів», — написала Соколова.

У своєму пості Калюжна написала, що «в нас на всій лінії фронту ЗСУ стримують наступи переважаючих сил противника»; що 3 ОШБр «командує політик», і закинула «політикам» та «їхнім медійним друзям» і блогерам (згодом уточнивши, що має на увазі зокрема й Соколову) маніпуляції на темі війни. Калюжна вказала, що її допис не стосується рядових воїнів 3 ОШБр і командирів середньої ланки, які «виконують свою роботу самовіддано» і «заслуговують на подальшу нашу повагу, вдячність, підтримку». 

На цей пост відреагувала журналістка Тетяна Даниленко, дружина командира 3-ї штурмової бригади, екснардепа і лідера партії «Національний корпус» Андрія Білецького. Вона заявила, що проти 3 ОШБр «розпочалася медіаатака». Вона також висловила жаль, що допис Калюжної вподобали журналісти й активісти.

Після цього, вечері 18 червня, Дмитро Кухарчук, командир 2-го штурмового батальйону 3 ОШБр, написав пост, у якому назвав цілу низку українських журналістів «ганьбою української нації» і звинуватив їх у тому, що вони начебто «знецінили подвиг Третьої Штурмової і мого батальйону, який забезпечував відхід українських військ».

«Ви — не журналісти. Ви — ганьба української нації», — написав Кухарчук, опублікувавши скрини фейсбук-сторінок журналістів, які прокоментували чи лайкнули пост Анни Калюжної. Серед згаданих Кухарчуком журналістів була сама Анна Калюжна, а також воєнкори Ірина Баглай, Діана Буцко, Анастасія Федченко, Сергій Костеж та інші. 

ДОДАНО 20.06 о 00:37: Після розголосу Дмитро Кухарчук прибрав деякі скріни з профілями журналістів з посту.

Інші журналісти, яких Дмитро Кухарчук згадав у своєму дописі як «ганьбу української нації» і з якими вдалося зв’язатися «ДМ», сказали, що не отримували на свою адресу жодних погроз.

Журналістка Ірина Баглай сказала, що під дописом Калюжної підтримку їй висловлювали не лише журналісти, однак на звання «ганьби» українців Кухарчук вибрав саме медійників.

«Не до кінця розумію, що спровокувало таку реакцію. Я думаю, що нам не потрібна війна між воєнкорами й військовими. Ми все ж по один бік. Разом з тим хотіла б висловити підтримку Анні. Вона одна з найсміливіших журналісток цієї країни й дуже прикро, що їй дорікають ще й у такий спосіб. Водночас хотілося б жити у країні, де тебе не піддають остракізму за лайк до допису», — прокоментувала журналістка Діана Буцко.

Журналістка Анастасія Федченко каже, що вважає звинувачення Кухарчука і пораду не працювати з журналістами «відверто абсурдними», «як і реакцію Соколової та Даниленко». «Резерви потрібні скрізь. І бригаді морської піхоти, де служить мій чоловік, теж», — сказала Федченко. 

«Як можна писати “ганьба нації”, чи що люди “знецінюють смерть бійців ЗСУ” через лайк чи коментар в соцмережі. Серед людей, яких він згадав, чи не у всіх близькі чи друзі воюють. В мене брат воює. Недавно ми робили сюжет про 3-ю штурмову, про їхній рекрутинг — зрозуміло, що в позитивному ключі. Як таке можна написати…», — прокоментував журналіст Сергій Костеж.

«Детектор медіа» також отримав коментар Яніни Соколової

«Якщо коротко: я не вважаю пост воєнкорки постом журналіста. Журналіст має розповідати людям правду, якою б некомфортною вона не була. Часто пости журналістів про реальні події на фронті — це поштовх до військового командування діяти рішуче. Захистити вчасно. Ні я, ні члени моєї команди ніколи не пишуть про такі речі без узгодження з командуванням бригад і без нагальної потреби. Якщо ми це пишемо, значить це потрібно воїнам.

Яка мета допису “воєнкорки” з брудом на мене і на бригаду, я не знаю. Можливо, це комусь потрібно… Бо інших причин я не бачу».

На уточнювальне запитання вона додала, що не виключає, що пост, який викликав таку реакцію, може бути особистою думкою журналістки: «Але причини мені невідомі. Та і людину цю не знаю. Тому важко давати оцінки».

«Детектору медіа» не вдалося отримати коментар Анни Калюжної. 

Читайте також:

Головне фото: Анна Калюжна / фейсбук

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
5356
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду