Михайло Ткач: Злочини проти журналістів мають бути розслідувані, а винні мають бути покарані, інакше злочини повторюватимуться

Михайло Ткач: Злочини проти журналістів мають бути розслідувані, а винні мають бути покарані, інакше злочини повторюватимуться

6 Червня 2024
451
6 Червня 2024
20:46

Михайло Ткач: Злочини проти журналістів мають бути розслідувані, а винні мають бути покарані, інакше злочини повторюватимуться

451
Перебіг деяких справ не рухається та саботується, каже журналіст.
Михайло Ткач: Злочини проти журналістів мають бути розслідувані, а винні мають бути покарані, інакше злочини повторюватимуться
Михайло Ткач: Злочини проти журналістів мають бути розслідувані, а винні мають бути покарані, інакше злочини повторюватимуться

Злочини проти журналістів мають бути розслідувані, винні мають бути покарані, заявив журналіст-розслідувач «Української правди» Михайло Ткач у коментарі «Детектору медіа». Це відбулося під час панельної дискусії «Роль медіа як інституту громадянського суспільства» в межах заходу до Дня журналіста, яку організували ІМІ, «Репортери без кордонів» та Представництво ЄС в Україні.

«Злочини проти журналістів мають бути розслідувані, винні мають бути покарані, бо історія нашої країни свідчить про те, що якщо немає розуміння у тих, хто хоче нашкодити журналісту за його професійну діяльність, у людини немає в голові прикладів усвідомлення, що його буде покарано, то ці злочини будуть повторюватись. Це все (напади на журналістів. — Ред.) відбувається, бо ці люди думають, що вони залишаються безкарними», — каже Ткач.

Також він розповів, що перебіг деяких справ не рухається та саботується.

«У 2015 році співробітники СБУ напали на нашу знімальну групу, коли ми знімали сюжет про маєтки, які не відповідають статкам. Тепер є справа в ЄСПЛ, але матеріали справи в Україні вже знищені. Про це повідомили адвокати. Відбувається різного роду саботаж або небажання розслідувати справи.  Це дуже класично, поки є резонанс — щось відбувається, а потім увага падає і нічого не відбувається, — каже журналіст. — Справу відкривають, закривають, ми після закриття через суди відкриваємо. Справа про підпал автівки нашої робочої, свердління до мене додому, напади  охорони Медведчука.  Кожна кримінальна справа — це дуже багато часу, це допит, слідчі експерименти. Іноді я жартую, що ще один якийсь напад на мене, погрози та ще одна справа, і я не матиму часу займатись своєю безпосередньою професійною діяльністю».

Також Ткач нагадав про затримання знімальної групи «Української правди» в Польщі. 

«Я думаю, що у Польщі, якби ми були польськими журналістами, у нас не було б проблем. Я думаю, що вплинув саме факт того, що ми українські журналісти, я бачив ставлення до нас від правоохоронців. Вони почали спілкування з нами з питань "А що ви тут робите, чого ви не в Україні?" й так далі. У мене небагатий досвід спілкування з правоохоронцями з інших країн, але я запам'ятав на все життя, коли мені французький журналіст сказав, що "у нас в країні набагато лояльніше законодавство у частині порушення прав журналістів, але воно працює". У нас в Україні, дійсно, законодавство переглядається, прирівнюються напади на журналістів до нападів на правоохоронців, але ви можете давати за законом 20 років тому, хто нападе на журналіста, але якщо закон не працює, то яка різниця — 20 років, довічне чи штраф?» — додав Михайло Ткач.

Також Ткач додав, що наразі вже відкрито 13 справ щодо перешкоджання його журналістській діяльності або тиску на нього.

Нагадаємо, раніше Михайло Ткач повідомив, що наразі він має статус потерпілого у 12 кримінальних справах стосовно перешкоджання журналістській діяльності. З них вісім справ «не розслідуються взагалі і по них немає жодної адекватної реакції», чотири справи перебувають у судах, а одна вже розглядається в Європейському суді з прав людини. 

14 травня редакція «Української правди» заявила про погрози на адресу керівника відділу розслідувань Михайла Ткача та інших журналістів видання. 

Напередодні щонайменше 10 співробітників «УП» отримали електронні листи з погрозами. Як повідомила головна редакторка Севгіль Мусаєва в коментарі «Детектору медіа», такий лист отримав, зокрема, журналіст Дмитро Сімонов, який висвітлює екологічну тематику та не має стосунку до політичних новин або розслідувань.

Окрім цього, зловмисники намагалися ввійти до банківського акаунту Михайла Ткача. Журналіст почав отримувати десятки дзвінків з невідомих номерів та смс із кодами авторизації з банківських та кредитних установ.

Суспільне мовлення висловило підтримку команді «Української правди» та закликало правоохоронні органи оперативно відреагувати на цей інцидент і притягнути до відповідальності особу, яка погрожує медійникам.

Згодом Офіс Генерального прокурора повідомив, що за процесуального керівництва Шевченківської окружної прокуратури м. Києва розпочато кримінальне провадження за заявою журналістів видання «Українська правда» про спроби тиску, погрози та перешкоджання журналістській діяльності.

Досудове розслідування проводять за ч. 2 ст. 171 КК України (вплив на журналіста з метою перешкоджання виконанню ним професійних обов’язків) та ч. 1 ст. 345-1 КК України (погроза вбивством, насильством стосовно журналіста у зв’язку зі здійсненням законної професійної діяльності).

Читайте також: 

Фото: Максим Поліщук

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
451
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду