Тищенко і сонячне Закарпаття. «УП» розслідувала, який бізнес набув нардеп, поки був головою обласного партосередку

Тищенко і сонячне Закарпаття. «УП» розслідувала, який бізнес набув нардеп, поки був головою обласного партосередку

15 Березня 2024
7640
15 Березня 2024
17:12

Тищенко і сонячне Закарпаття. «УП» розслідувала, який бізнес набув нардеп, поки був головою обласного партосередку

7640
Апартаменти, салон краси, похоронне бюро, п’ятизірковий парк-готель, свої люди на високих посадах, — це далеко не повний перелік «хазяйства», яким, схоже, обзавівся в Ужгороді народний депутат Микола Тищенко та його родина за роки війни, — резюмує Михайло Ткач у своєму новому розслідуванні.
Тищенко і сонячне Закарпаття. «УП» розслідувала, який бізнес набув нардеп, поки був головою обласного партосередку
Тищенко і сонячне Закарпаття. «УП» розслідувала, який бізнес набув нардеп, поки був головою обласного партосередку

Команда журналістів-розслідувачів з «Української правди» з’ясувала, що в останні роки депутат Верховної Ради Микола Тищенко, який з березня 2021 року по літо 2022 року очолював Закарпатську обласну організацію партії «Слуга народу», наростив свій бізнес у регіоні.

У середині 2022 року Тищенка зняли з посади очільника закарпатської парторганізації «через погану репутацію», а відтак виключили з парламентської фракції та з партії «Слуга народу», проте нардеп «вирішив залишити свою присутність в регіоні», розповідає розслідувач Михайло Ткач. Про те, як «депутат, обраний по мажоритарці на одному з київських округів, переїхав на Закарпаття і хто йому в цьому допомагає», йдеться в сюжеті  Ткача «На ужгородському напрямку. Пригоди бравого депутата Тищенка».

Команда розслідувачів виявила, що депутат має в області дорогі апартаменти, салон краси, похоронне бюро, п’ятизірковий парк-готель. «Це далеко не повний перелік “хазяйства”, яким, схоже, обзавівся в Ужгороді народний депутат Микола Тищенко та його родина за роки війни», — йдеться в матеріалі.

Журналісти з’ясували, що нардеп  користується дорогим електрокаром, утримує двох охоронців і мешкає в одному з найдорожчих житлових комплексів Ужгорода, в тому самому, де живе й колишня дружина Тищенка Алла Барановська разом із сином. Розслідувачі нагадали, що подружжя оголосило про розірвання шлюбу саме перед тим, як в Україні було знов відкрито електронні декларації державних чиновників, і що досі Тищенко активно виступав проти відкриття декларацій під час війни.

«Безліч депутатів чомусь публічно, у фейсбуку, оголосили про розлучення саме перед відкриттям електронних декларацій», — підкреслив Михайло Ткач, припустивши, що вказані факти опосередковано свідчать про те, що розлучення Тищенків радше є фіктивним і дає можливість приховувати доходи. Розслідувачі «УП» нагадали, що їхні колеги з «Бігус.Інфо» нещодавно проаналізували декларацію депутата-ресторатора і виявили, що Тищенко отримав від ексдружини в подарунок 12 млн гривень до Дня святого Валентина.

Розслідувачі «УП» відстежили також зустрічі Тищенка з Михайлом Банком, нині заступником начальника Держекоінспекції Закарпатської області. Михайло Ткач має підстави вважати, що Тищенко пролобіював призначення цієї особи на посаду керівника обласної філії установи. Як нагадали журналісти, раніше Банк керував управлінням стратегічних розслідувань Нацполіції в Івано-Франківській області і, за даними видання «Наші гроші. Львів», у 2021 був причетний до розкрадання земельних ділянок біля Буковелю. Деякі з цих ділянок опинилися у власності батька Банка, невдовзі там почали будувати готель, розповів Ткач.

Під час відрядження до Ужгорода команду розслідувачів уночі в готелі навідала поліція, розповів Михайло Ткач у сюжеті і представив відео. Поліцейські пояснили свій візит скаргою Тищенка, який начебто заявив правоохоронцям про те, що його переслідують, і просив перевірити «людей, які назвалися журналістами».

Читайте також:

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
7640
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду