Справи Майдану: Бойовикам севастопольського «Беркута» повідомили про підозру в держзраді

Справи Майдану: Бойовикам севастопольського «Беркута» повідомили про підозру в держзраді

23 Травня 2024
3369
23 Травня 2024
13:02

Справи Майдану: Бойовикам севастопольського «Беркута» повідомили про підозру в держзраді

3369
У січні-лютому 2014-го підозрювані взяли участь у придушенні Майдану, а згодом блокували шляхи між Кримом та Херсонщиною, сприяючи окупації півострова.
Справи Майдану: Бойовикам севастопольського «Беркута» повідомили про підозру в держзраді
Справи Майдану: Бойовикам севастопольського «Беркута» повідомили про підозру в держзраді

Колишньому командиру автотранспортного взводу «Беркута» в Севастополі та ще трьом його співробітникам оголосили підозру в державній зраді. Про це повідомляє Офіс генпрокурора.

Їм інкримінують посягання на територіальну цілісність і недоторканність України, державну зраду, а також заволодіння вогнепальною зброєю через зловживання службовим становищем (ч. 3 ст. 110, ч. 1 ст. 111, ч. 2 ст. 262 КК України).

За даними слідства, колишні правоохоронці впродовж січня-лютого 2014 року брали активну участь у незаконній протидії мирним акціям протесту в Києві.

Повернувшись до Севастополя, вони протиправно заволоділи кількома десятками одиниць автоматичної вогнепальної зброї, яка зберігалась за місцем дислокації спецпідрозділу.

Надалі, за попередньою змовою з представниками Росії, з 27 лютого по 20 березня 2014 року вони блокували з цією зброєю автошляхи між Кримом та Херсонською областю, таким чином сприяючи РФ в анексії півострова.

Нагадаємо, раніше Офіс генпрокурора скерував до суду обвинувальний акт щодо колишнього заступника командира підрозділу «Беркут» у Криму. Слідчі встановили, що внаслідок незаконних дій експравоохоронця понад 100 активістів отримали тілесні ушкодження різного ступеню тяжкості.

У жовтні 2023-го ДБР передало до суду обвинувальний акт щодо шести «беркутівців», які вбили 48 учасників Революції гідності. У січні 2024-го ДБР завершило розслідування щодо ще 20 колишніх міліціонерів, яких підозрюють у вбивстві активістів Майдану. За даними слідства, вказівку застосувати зброю надав тодішній президент України Віктор Янукович, перебуваючи в резиденції «Межигір’я», через урядовий зв’язок тодішньому міністру внутрішніх справ Віталію Захарченку.

У жовтні 2023 року ДБР скерувало до суду обвинувальний акт щодо 10 колишніх високопосадовців — організаторів розстрілів учасників акцій протесту на чолі з Віктором Януковичем. Ексміністра внутрішніх справ Віталія Захарченка та його підлеглих судитимуть заочно. Також ДБР оголосило підозру у «справі Майдану» керівництву Служби безпеки України часів Януковича та двадцятьом співробітникам ФСБ Росії (зокрема колишньому керівнику служби безпеки президента РФ Віктору Золотову).

За даними ДБР, станом на лютий 2024 року за «справами Майдану» було повідомлено 239 підозр, до суду направили 117 обвинувальних актів щодо 211 осіб.

Фото: ОГП

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
3369
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду