«Схеми» та «Слідство.Інфо» долучились до глобального розслідування про відмивання коштів на нерухомості в Дубаї

«Схеми» та «Слідство.Інфо» долучились до глобального розслідування про відмивання коштів на нерухомості в Дубаї

15 Травня 2024
780
15 Травня 2024
09:34

«Схеми» та «Слідство.Інфо» долучились до глобального розслідування про відмивання коштів на нерухомості в Дубаї

780
Журналісти з понад 70 медіаорганізацій з усього світу проаналізували дані із Земельного департаменту Дубаю про тисячі об'єктів нерухомості. Знайшли серед них й українських ексчиновників.
«Схеми» та «Слідство.Інфо» долучились до глобального розслідування про відмивання коштів на нерухомості в Дубаї
«Схеми» та «Слідство.Інфо» долучились до глобального розслідування про відмивання коштів на нерухомості в Дубаї

Проєкт «Радіо Свобода» «Схеми» та видання «Слідство.Інфо» опублікували перший матеріал у рамках глобального розслідувального проєкту «Dubai Unlocked» про придбання елітної нерухомості в Дубаї.

У проєкті беруть участь журналісти з понад 70 медіаорганізацій з усього світу. Його мета — проаналізували дані про тисячі об'єктів нерухомості в Дубаї, переважно за 2020 і 2022 роки.

«Ультрасучасні хмарочоси, розкішні магазини та сонячні пляжі — це впізнавані риси Дубаю, близькосхідного фінансового центру, відомого як ігровий майданчик для найбагатших людей світу. Але гламурний емірат також має темну репутацію податкової “гавані”, головного пункту призначення для нелегальної готівки та центру відмивання грошей, часто — через нерухомість», — ідеться в матеріалі.

Джерелом для розслідування став витік даних із Земельного департаменту Дубаю, а також комунальних підприємств, що перебувають у державній власності Об’єднаних Арабських Еміратів. Ці дані отримав Вашингтонський центр оборонних досліджень (C4ADS), що вивчає міжнародну злочинність і конфлікти. Згодом їх передали норвезькому фінансовому виданню E24 та Проєкту з розслідування корупції та організованої злочинності (OCCRP), який координував роботу над ексклюзивним масивом даних десятків ЗМІ з усього світу.

Над частиною даних про українців працювали дві українські редакції — проєкт «Радіо Свобода» «Схеми» та «Слідство.Інфо». Журналісти дослідили частину цих даних, верифікували їх, у тому числі за допомогою транзакцій, і виявили серед власників елітної нерухомості в Дубаї чимало українців. Зокрема, в межах проєкту «Схеми» проаналізували дані щодо шестисот громадян України, які є власниками об’єктів нерухомості в Дубаї. Серед них є чинні та колишні посадовці: міністри, нардепи, судді, прокурори, керівники держпідприємств та їхні родичі.

Наразі «Схеми» опублікували першу частину розслідування.

У ньому, зокрема, йдеться про Миколу Злочевського — міністра екології та природних ресурсів України часів президентства Віктора Януковича і засновника однієї з найбільших компаній з видобутку газу Burisma Group. У липні 2019-го року Микола Злочевський придбав одразу двоє апартаментів у Дубаї. Наразі вони належать його доньці.

Також, як з’ясували журналісти, колишній нардеп і керівник «Мотор Січі» В’ячеслав Богуслаєв та його син Олександр скуповували в Дубаї нерухомість з 2009-го по 2018 рік. «Схемам» вдалось відшукати в родини щонайменше 19 апартаментів та офісних приміщень вартістю 15 млн доларів. Станом на тепер у власності Богуслаєвих залишилось усього п’ять об'єктів нерухомості, все інше майно продано після 2019 року, коли Богуслаєв втратив в Україні депутатський мандат, а згодом його майно потрапило під арешт та націоналізацію.

Крім того, у першій частині розслідування йдеться про колишнього заступника прокурора Одеської області Олега Корнілова, колишню дружину впливового судді часів Януковича Артура Ємельянова Світлану Ємельянову, колишнього народного депутата від «Партії регіонів», ексзаступника голови Державної міграційної служби Василя Грицака.

Також «Схеми» у складі міжнародної команди журналістів надіслали запит до влади Об’єднаних Арабських Еміратів з уточненнями щодо того, як країна контролює операції з нерухомістю, які здійснюють особи, що перебувають під санкціями або в розшуку; хто і як перевіряє походження коштів іноземців, які інвестують у дубайську нерухомість; наскільки влада ОАЕ відкрита до співпраці з правоохоронними органами інших країн, якщо буде доведено, що кошти, вкладені в нерухомість Дубаю, мають незаконне походження.

Станом на момент виходу розслідування влада ОАЕ надіслала коротке повідомлення через свої посольства у Великій Британії та Норвегії редакціям The Times та E24, без відповідей на запитання по суті.

Фото: Shutterstock

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
780
Читайте також
17.07.2024 16:57
Мар'яна Зінченко
«Детектор медіа»
444
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду