«Ви справжні безбожники»: Фотограф Стас Козлюк заявив про те, що українські медіа «вкрали» його фото

«Ви справжні безбожники»: Фотограф Стас Козлюк заявив про те, що українські медіа «вкрали» його фото

17 Травня 2024
11735
17 Травня 2024
11:35

«Ви справжні безбожники»: Фотограф Стас Козлюк заявив про те, що українські медіа «вкрали» його фото

11735
Йдеться про фото, де зафіксовані результати демонтажу «храму», який релігійна громада УПЦ МП самочинно встановила на території Національного музею історії України.
«Ви справжні безбожники»: Фотограф Стас Козлюк заявив про те, що українські медіа «вкрали» його фото
«Ви справжні безбожники»: Фотограф Стас Козлюк заявив про те, що українські медіа «вкрали» його фото

Фотограф Стас Козлюк повідомив на своїй фейсбук-сторінці, що українські медіа та блогери поширюють фото його авторства з порушенням авторських прав.

Йдеться про фото, де зафіксовані результати демонтажу «храму», який релігійна громада УПЦ МП самочинно встановила на території Національного музею історії України. Демонтаж цієї споруди провели в ніч з 16 на 17 травня, виконуючи рішення Господарського суду міста Києва від 15 лютого 2023 року.

«Постиш фотографію без ватермарки. І вгадайте, що в цей момент відбувається?

Правильно. Бо у нас люди кладуть болт на чужу роботу.

АПД. Ну, бо дозвіл на публікацію можна було б і спитать, я вже мовчу про гонорар (ну бо хтось встав о 4-й ранку, аби ви потім ці фото собі розтягли, так).

Але ладно ті, хто хоч авторство підписав. А от люди, які просто вкрали фото і не підписали, — ви справжні безбожники. Бога на вас нема. І бога в серці у вас теж нема. Всі прокляття від православних, які сьогодні на мене наклали, передаю вам)», — написав фотограф.

Багато хто з тих видань, які із порушенням авторських прав використали у своїх публікаціях фото Стаса Козлюка, після його критики вже вказали авторство знімків. Наприклад, це зробила редакція «Комсомольської правди в Україні». Однак деякі видання проігнорували закиди фотографа.

Скриншот з сайту «Судово-юридичної газети»

«Детектор медіа» зв’язався зі Стасом Козлюком, щоб уточнити деякі подробиці сьогоднішнього інциденту.

Як розповів фотограф, про те, що відбудеться демонтаж «храму-кіоску» на Старокиївській горі, стало відомо ще напередодні ввечері.

«Про це йшлося в повідомленні на сайті однієї з громад православних московського патріархату. З’явилась інформація, начебто місце, де раніше стояв цей «храм-МАФ», очепила поліція. Потім з’явилось відео, де вантажівка їхала спершу на це місце, а потім звідти вже з будівельним сміттям. Було очевидно, що цю споруду будуть демонтувати», — сказав Козлюк.

Сьогодні, 17 травня, близько 5:40 ранку він приїхав на місце подій за редакційним завданням «Новинарні», разом із ним був колега Владислав Мусієнко. Трохи згодом з’явились й інші фотографи, зокрема Стас Юрченко, Роман Петушков, Євген Котенко.

«Я фотографую з 2013 року. Авторські права – це постійний біль і сльози, — каже Козлюк. — Станом на 10 років тому у подібних випадках, який трапився з моїми фото зараз, в українських медіа навіть не вказували ім’я автора фото. Ми з колегами довго билися за те, щоб редакції, які ставлять чиїсь сторонні фото у новини, вказували авторство знімків та їхнє джерело. Слава Богу, українські медіа навчилися це робити. Наступний крок, до якого треба переходити, — привчити українські медіа до того, що в авторів фото треба питати дозволу на публікацію. Наприклад, сьогодні я побачив, що мою фотографію використало у своїй новині видання «Комсомольська правда в Україні». Я не можу уявити світ, в якому я би дозволив цьому виданню брати мої фото для публікації».

На відміну від «Коротко про» (після ребрендингу так називається «КП в Україні»), «Українська правда» вчинила інакше. За словами Стаса, близько 6:10 заступник головного редактора УП Євген Будерацький написав йому повідомлення із проханням надати дозвіл на публікацію у новині фото.

«Окрім питання поваги до авторів фото, також є питання оплати нашої роботи. Раніше я співпрацював із невеличкими фотоагенціями, і тоді я дізнався, що великі західні медіа типу Guardian або Times купують фотографії навіть для своїх соцмереж. Якось британські медіа через одну з таких фотоагенцій купили мою фотографію для поширення у твіттері. Гонорар був смішний, близько 2 євро, але сам факт! І це наступна задача – привчити українські медіа до того, що робота фотографів має оплачуватися», — сказав Козлюк.

Нагадаємо, раніше «Детектор медіа» писав про те, що власник видання Telegraf Вадим Осадчий звинуватив видання NV в неправомірному використанні фото авторства кореспондента Яна Доброносова, на якому президент Володимир Зеленський цілує руку своїй дружині.

Автор головного фото: Стас Козлюк

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
11735
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду