detector.media
Олена Ярема
«Детектор медіа»
25.04.2024 23:08
На фронті загинула військовослужбовиця, колишня журналістка «Тижня» і «Читомо» Алла Пушкарчук
На фронті загинула військовослужбовиця, колишня журналістка «Тижня»  і  «Читомо» Алла Пушкарчук
Під час Революції гідності Алла Пушкарчук долучилася до “Правого сектора”, згодом в межах їхнього інформаційного відділу їздила на фронт – писати й фотографувати. Після початку повномасштабного вторгнення долучилася до Збройних сил України і стала мінометницею.

На фронті 25 квітня загинула військовослужбовиця, колишня журналістка видань «Тиждень» і «Читомо» Алла Пушкарчук (Рута). Про її загибель повідомив ексжурналіст «Тижня»,  військовий Дмитро Крапивенко.

«Сьогодні загинула Алла Пушкарчук (Рута). Тендітна дівчина, що пішла на війну ще у 2014-му, залишила світ мистецтва, навчання в університеті Карпенка-Карого і омріяну кар'єру театрознавиці», — написав Дмитро Крапивенко. 

У дописі Інституту масової інформації, присвяченому Аллі Пушкарчук, ідеться: «Ще під час Революції гідності вона долучилася до “Правого сектора”, згодом в межах їхнього інформаційного відділу їздила на фронт – писати й фотографувати. Тоді й отримала позивний Рута. Після початку повномасштабного вторгнення долучилася до Збройних сил і стала мінометницею».

На сайті «Читомо» повідомляється, що Алла загинула внаслідок ракетного обстрілу на руках у коханого — Максима, з яким вони разом після повномасштабного вторгнення стали до лав ЗСУ.

Алла Пушкарчук разом зі своїм коханим Максимом. Фотоколаж з допису у фейсбуці  Тетяни Терен

Дмитро Крапивенко написав, що Алла «знесла свій ФБ», але деякі її дописи збереглися, «як от цей від червня 2023-го, актуальний, ніби написаний вчора: 

“Слова “перемога, перемагаємо” я можу сприймати лише в саркастичному ключі, коли, наприклад, читаю новини про чоловіків, у яких “немає країни, є тільки сім’я”, чи які радше втопляться в Тисі, ніж підуть у військо; чи коли занурююсь у неконтрольований потік коментарів про “нехай воюють професійні військові, я взагалі зброї в руках не тримав чи не тримала, я корисніший чи корисніша тут” — економіка, культура та всі ці речі, знаєте. До слова, я за фахом театрознавиця, але понад рік працюю в мінометному розрахунку, маю справу з відповідним програмним забезпеченням, із бусоллю, із нескінченним потоком цифр під супровід вибухів, безсонних ночей і загострення то тих, то інших хронічних болячок. Хоча ставити свій досвід за приклад небезпечно, бо ж “я сама обрала війну, хоча могла спокійно сидіти вдома”. Чому молоді дієздатні жінки, у яких немає дітей, повиїздили за кордон як біженки, я теж не розумію і не толерую».

Як повідомляє "Читомо", Алла Пушкарчук закінчила Інститут журналістики Київського національного університету культури і мистецтв за спеціальністю видавнича справа та редагування, а також Київський національний університет театру, кіно і телебачення імені І. Карпенка-Карого за спеціальністю «театрознавство».  

Її репортаж «Поворот праворуч» увійшов до десятки фіналістів Конкурсу художнього репортажу «Самовидець» 2016 року. 2017 року із серією фотографій з війни Алла ввійшла в число переможців XIX Міжнародного фотоконкурсу від Всеукраїнської газети «День». 

З серпня 2014-го по квітень 2018 року служила в 5-му окремому батальйоні Української добровольчої армії як журналістка й фотографка. Згодом демобілізувалася і працювала журналісткою, редакторкою стрічки новин у журналі «Український тиждень» (2018–2020), піарницею у видавничому домі «Комора» (2019–2020). 

За даними Інституту масової інформації, Алла Пушкарчук стала 77-ю у списку медійників, які загинули внаслідок російської агресії проти України. 

Фото: Алла Пушкарчук / фейсбук-сторінка Дмитра Крапивенка

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY