detector.media
Олена Ярема
«Детектор медіа»
25.04.2024 22:03
Національній раді України з питань телебачення і радіомовлення - 30 років
Національній раді України з питань телебачення і радіомовлення - 30 років
Діяльність Нацради — конституційного колегіального органу — справила вирішальний вплив на розвиток телерадіоінформаційної галузі сучасної України.

Національній раді України з питань телебачення і радіомовлення виповнилося 30 років.

25 квітня 1994 року Президент України Леонід Кравчук видав Указ «Про Національну раду України з питань телебачення і радіомовлення». 

Перед цим, 21 грудня 1993 року, набув чинності Закон України «Про телебачення і радіомовлення». Він уперше задекларував створення в Україні державного регуляторного та наглядового органу в системі електронних ЗМІ — Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення.

Діяльність Нацради — конституційного колегіального органу — справила вирішальний вплив на розвиток телерадіоінформаційної галузі сучасної України. Національна рада здійснює державну політику ліцензування телерадіомовлення, відповідає за раціональне використання радіочастотного ресурсу держави, бере участь у реалізації державної політики у телерадіоінформаційній сфері та здійснює контроль за дотриманням телерадіоорганізаціями ліцензійних умов і норм чинного законодавства. 

До складу Національної ради входять вісім осіб. Чотирьох членів призначає Верховна Рада, ще чотирьох — Президент України. Строк повноважень членів Нацради — 5 років. Переобратися на повторний строк особа може лише один раз. 

Членом Нацради може бути призначений лише кваліфікований фахівець у галузі журналістики, юриспруденції, телерадіомовлення, управління, представник науки, культури, мистецтва, що мають вищу освіту, стаж роботи у сфері телерадіомовлення, зокрема наукової або педагогічної, не менше 5 років, володіє державною мовою, проживає в Україні протягом останніх десяти років та на момент призначення не досяг пенсійного віку. 

Члени Національної ради обіймають цю посаду на постійній основі, є державними службовцями першої категорії і не мають права обіймати будь-які інші посади в державних і недержавних установах, займатися підприємництвом, бути засновниками (співзасновниками) телерадіоорганізацій, припиняють членство в політичних партіях. 

Головою нинішнього складу Нацради є Ольга Герасим’юк  — українська журналістка, ведуча телевізійних програм, телевізійна менеджерка, народна депутатка України 5-го і 6-го скликань.  

Фото: з відкритих джерел

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY