Європарламент закликав не починати переговори про вступ Грузії до ЄС через її закон про «іноагентів»

Європарламент закликав не починати переговори про вступ Грузії до ЄС через її закон про «іноагентів»

25 Квітня 2024
608
25 Квітня 2024
19:38

Європарламент закликав не починати переговори про вступ Грузії до ЄС через її закон про «іноагентів»

608
Парламент зазначив, що законопроєкт не відповідає цінностям ЄС, суперечить амбіціям Грузії щодо вступу до блоку, завдає шкоди репутації країни та ставить під загрозу її євроатлантичну інтеграцію.
Європарламент закликав не починати переговори про вступ Грузії до ЄС через її закон про «іноагентів»
Європарламент закликав не починати переговори про вступ Грузії до ЄС через її закон про «іноагентів»

Європарламент 25 квітня проголосував за резолюцію із закликом не починати переговори з Грузією про членство в ЄС, доки діятиме закон «Про прозорість іноземного впливу». Про це пише «Бабель».

За документ проголосували 425 євродепутатів, 25 були проти, а ще 30 утрималися.

Парламент зазначив, що законопроєкт про «іноагентів» не відповідає цінностям ЄС, суперечить амбіціям Грузії щодо вступу до блоку, завдає шкоди репутації країни та ставить під загрозу її євроатлантичну інтеграцію.

Відомство також затвердило поправки до документа, згідно з якими закликало ввести санкції проти очільника правлячої партії «Грузинська мрія» Бідзіни Іванішвілі та звільнити з увʼязнення експрезидента Грузії Міхеїла Саакашвілі.

Нагадаємо, вперше закон про «іноагентів» влада Грузії ініціювала торік. 7 березня 2023 року парламент Грузії схвалив його в першому читанні. Тоді це теж викликало масові акції протесту під парламентом Грузії, які переросли в сутички з правоохоронцями. 

Ухвалення законопроєкту засудили США, Євросоюз, а президентка Грузії Саломе Зурабішвілі обіцяла його ветувати. Міністерство закордонних справ України висловило солідарність із грузинським народом і заявило, що грузинський законопроєкт про «іноземних агентів» підважує функціонування громадянського суспільства.

Після цього, 9 березня 2023 року, влада Грузії заявила, що відкликала законопроєкт про «іноагентів», а 10 березня парламент Грузії відхилив його в другому читанні.

Втім, уже на початку квітня 2024 року керівна партія «Грузинська мрія» заявила, що уряд країни повернувся до розгляду законопроєкту про «іноагентів». Це викликало нову хвилю протестів у Тбілісі. ООН, Європа та США закликали грузинський уряд відкликати повторно ініційований законопроєкт про «іноземних агентів».

17 квітня парламент Грузії затвердив у першому читанні проєкт закону «Про прозорість іноземного впливу», водночас президентка Грузії Саломе Зурабішвілі заявила, що ветує закон, якщо його схвалить парламент. Напередодні на акції проти законопроєкту біля будівлі парламенту правоохоронці побили демонстрантів і журналістів. 

Новий законопроєкт майже повністю повторює попередній, але формулювання «агент іноземного впливу» змінили на «організація, що проводить інтереси іноземної сили». Він зобовʼязує неурядові компанії та ЗМІ, які отримують понад 20% фінансування з-за кордону, зареєструватися як організація, що проводить інтереси іноземної сили. Аналогічне законодавство про «іноземних агентів» діє в Росії. 

Такі організації та медіа зобов'язані самі звернутися до Національного агентства публічного реєстру із заявою про реєстрацію. Ухилення від реєстрації або неподання фінансової декларації у встановлені терміни тягне за собою штраф у розмірі 25 тисяч ларі.

Фото: Getty Images

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
608
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду