Кілька грузинських журналістів звільнилися з провладного TV Imedi на знак протесту, — ЗМІ

Кілька грузинських журналістів звільнилися з провладного TV Imedi на знак протесту, — ЗМІ

10 Травня 2024
558
10 Травня 2024
15:23

Кілька грузинських журналістів звільнилися з провладного TV Imedi на знак протесту, — ЗМІ

558
Повідомляється, що проти «свавілля влади» виступили декілька ведучих проурядового каналу, але не ті, хто створював політичні та новинні програми.
Кілька грузинських журналістів звільнилися з провладного TV Imedi на знак протесту, — ЗМІ
Кілька грузинських журналістів звільнилися з провладного TV Imedi на знак протесту, — ЗМІ

Декілька працівників грузинської провладної телекомпанії «Імеді» подали у відставку на знак протесту проти дій влади. Про це повідомляють «Эхо Кавказа» і «Грузия Online».

За не підтвердженою наразі інформацією, з каналу пішли щонайменше п’ятеро ведучих. Серед них Ніні Бадурашвілі та Саломе Ґвініашвілі, які багато років вели розважальну програму Primeshow. Називають також імена Зураба Баланчівадзе, Натії Орвелашвілі та Катерини Аміреджибі.

За даними «Грузия Online», ведучі пішли з телеканалу на знак протесту проти «свавілля влади». Повідомляється, що серед цих журналістів немає тих, хто створював політичні та новинні програми.

Як пише «Эхо Кавказа», перед другим туром президентських виборів у Грузії 2018 року керівництво «Імеді» заявило, що не допустить «реваншу» опозиційного «Єдиного національного руху», заснованого Міхеїлом Саакашвілі. З того часу у своїх новинних та аналітичних програмах канал не критикує владу та називає опозицію «радикалами».

Як писав «ДМ», напередодні директорка Альянсу регіональних мовників Грузії Натія Купрашвілі повідомила, що їй кілька разів дзвонили з іноземних номерів та погрожували через її критичну позицію щодо закону «про іноагентів». Загалом у Тбілісі скоїли щонайменше чотири напади на активістів та представників опозиції, які виступають проти закону про «іноагентів». 

Нагадаємо, у Грузії з початку квітня тривають масові протести громадян проти ухвалення так званого закону про «іноагентів», який владна партія «Грузинська мрія» повторно зареєструвала в парламенті. На акціях проти законопроєкту біля будівлі парламенту правоохоронці побили демонстрантів і журналістів.

17 квітня парламент Грузії затвердив проєкт закону «Про прозорість іноземного впливу» у першому читанні, а 1 травня — у другому читанні. 

Європарламент 25 квітня закликав не починати переговори з Грузією про членство в ЄС, доки діятиме закон «Про прозорість іноземного впливу».

Вперше закон про «іноагентів» влада Грузії ініціювала торік. Тоді це теж викликало масові акції протесту під парламентом, які переросли в сутички з правоохоронцями. Ухвалення законопроєкту засудили США, Євросоюз, а президентка Грузії Саломе Зурабішвілі обіцяла його ветувати. Після цього, 9 березня 2023 року, влада Грузії заявила, що відкликала законопроєкт про «іноагентів», а 10 березня парламент країни відхилив його в другому читанні.

Новий законопроєкт майже повністю повторює попередній, але формулювання «агент іноземного впливу» змінили на «організація, що проводить інтереси іноземної сили». Він зобовʼязує неурядові компанії та ЗМІ, які отримують понад 20% фінансування з-за кордону, зареєструватися як організація, що проводить інтереси іноземної сили. Аналогічне законодавство про «іноземних агентів» діє в Росії. 

Такі організації та медіа зобов'язані самі звернутися до Національного агентства публічного реєстру із заявою про реєстрацію. Ухилення від реєстрації або неподання фінансової декларації у встановлені терміни тягне за собою штраф у розмірі 25 тисяч ларі.

Читайте також: 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
558
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду