Суд не задовольнив апеляційну скаргу уряду, нинішній склад Ради з державної підтримки кінематографії є нелегітимним, — адвокатка НСКУ

Суд не задовольнив апеляційну скаргу уряду, нинішній склад Ради з державної підтримки кінематографії є нелегітимним, — адвокатка НСКУ

23 Квітня 2024
1309
23 Квітня 2024
16:57

Суд не задовольнив апеляційну скаргу уряду, нинішній склад Ради з державної підтримки кінематографії є нелегітимним, — адвокатка НСКУ

1309
Тепер Кабмін має 30 днів на оскарження сьогоднішнього рішення апеляційного суду.
Суд не задовольнив апеляційну скаргу уряду, нинішній склад Ради з державної підтримки кінематографії є нелегітимним, — адвокатка НСКУ
Суд не задовольнив апеляційну скаргу уряду, нинішній склад Ради з державної підтримки кінематографії є нелегітимним, — адвокатка НСКУ

Сьогодні Шостий апеляційний адміністративний суд у Києві розглянув апеляційну скаргу Кабінету Міністрів на рішення суду, яким було визнано незаконним продовження повноважень Ради з державної підтримки кінематографії (РДПК) за позовом Національної спілки кінематографістів України (НСКУ). Суд не задовольнив апеляційну скаргу уряду, тож попереднє рішення Київського окружного адміністративного суду залишилося без змін. Про це «Детектору медіа» повідомила партнерка юридичної компанії Axon Partners, адвокатка Надія Денисюк, яка в суді представляла інтереси НСКУ.

«Ми виграли. Апеляційну скаргу Кабміну суд залишив без задоволення, а рішення суду першої інстанції — без змін. Отже, постанову Кабміну про продовження повноважень Ради з державної підтримки кінематографії визнано незаконною і від сьогодні цей склад Ради не є легітимним, а всі її рішення будуть незаконними. Нагадаю, що рішення апеляційного суду набирає чинності в день його проголошення», — розповіла адвокатка.

У коментарі нашій редакції вона також зазначила, що тепер Кабмін може подати касаційну скаргу до Верховного Суду.

«Кабмін має 30 днів на оскарження сьогоднішнього рішення апеляційного суду. Я думаю, що вони так і зроблять, тому що вони це роблять в усіх справах. Можу припустити, що уряд подасть скаргу до Верховного Суду десь під кінець цього 30-денного терміну. Важко зараз спрогнозувати, наскільки швидко Верховний суд розгляне цю скаргу, але це місяці 2-3 як мінімум. Розгляд скарги може тривати до року, це залежить від справи та від завантаженості суду», — сказала Надія Денисюк.

Адвокатка також зазначила, що «теоретично Верховний Суд може повернути справу на розгляд суду першої інстанції».

«І тоді ми все почнемо спочатку. Наразі я не бачу підстав для такого рішення з боку Верховного Суду», — сказала адвокатка.

На наше питання, як протягом цього часу будуть ухвалюватися рішення, які залежать саме від Ради з державної підтримки кінематографії, Денисюк відповіла: «процеси будуть паралізовані».

«На мою думку, Держкіно не варто було б ходити по судах, замість цього вони мали би організувати та провести чесний прозорий конкурс та обрати новий склад Ради з державної підтримки кінематографії. Питання про те, як будуть ухвалюватися рішення, що є у сфері компетенції РДПК, — до Кабміну та Держкіно, які не виконали своїх зобов’язань, передбачених законом, і не провели конкурс до закінчення повноважень нинішнього складу Ради. На жаль, поки не буде обрано новий склад РДПК, який матиме повноваження ухвалювати рішення, процеси будуть паралізовані», — сказала Надія Денисюк.

Нагадаємо, у травні 2023 року стало відомо, що Національна спілка кінематографістів України подала позов проти Кабінету Міністрів, оскаржуючи рішення Державного агентства України з питань кіно подовжити повноваження членів Ради з державної підтримки кінематографії.

Предметом позову стала постанова Кабміну №203 від 07.03.2023, яку ухвалили внаслідок звернення Держкіно щодо неспроможності провести конкурс для оновлення складу Ради з державної підтримки кінематографії через воєнний стан. Звернення підписала перша заступниця голови Держкіно Юлія Шевчук. За словами юристів Axon Partners, вона не має відповідних повноважень. Юристи також зауважували, що постанова №203 суперечить Закону України «Про державну підтримку кінематографії в Україні» і що ні звернення, ані постанова не містять обґрунтувань, чому неможливо провести конкурс в умовах воєнного стану.

7 березня Кабінет Міністрів України опублікував постанову про продовження повноважень членів Ради з державної підтримки кінематографії. Реагуючи на це, 10 березня Українська кіноакадемія оприлюднила заяву, в якій висловила свою незгоду з рішенням Кабміну. Проти подовження повноважень Ради з держпідтримки кінематографії виступили також Національна спілка кінематографістів України та Українська гільдія режисерів.

13 червня в Київському окружному адмінсуді відбулось перше підготовче судове засідання у цій справі.

2 листопада 2023 року Київський окружний адміністративний суд розглянув по суті справу щодо оскарження повноважень Ради з державної підтримки кінематографії і в результаті задовольнив усі вимоги позивача — Національної спілки кінематографістів. 

Читайте також:

Ілюстрація: фейсбук-сторінка Axon Partners

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1309
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду