detector.media
Роман Мельник
«Детектор медіа»
12.04.2024 14:06
В Естонії міністр запропонував визнати РПЦ терористичною організацією
В Естонії міністр запропонував визнати РПЦ терористичною організацією
Голова естонського МВС порівняв РПЦ з ісламськими терористами, які теж ведуть «священну війну із Заходом». Він вважає, що підпорядкування церкви Москві є загрозою безпеці Естонії.

Міністр внутрішніх справ Естонії Лаурі Ляенеметс заявив про намір запропонувати естонському парламенту визнати Російську православну церкву терористичною організацією. Про це він сказав в ефірі телеканалу ETV, повідомляє ERR.

«Якщо провести паралель, є ісламські терористи, які кажуть, що ведуть священну війну проти західного світу, цінностей західного світу. То сьогодні патріарх і патріархат, які діють у Москві, нічим не відрізняються від ісламських терористів», — сказав Ляенеметс.

Міністр вважає, що Московський патріархат підпорядковується правителю Росії Володимиру Путіну, який, за його словами, «керує терористичною діяльністю у світі».

Ляенеметс додав, що визнання РПЦ терористичною організацією не вплине на парафіян цієї церкви в Естонії і не означає, що її храми зачинять, але при цьому її «зв'язки з Москвою будуть розірвані». Підпорядкування церкви Москві, як вважає голова МВС, становить загрозу безпеці Естонії.

Естонська православна церква Московського патріархату наполягає, що не перебуває у прямому підпорядкуванні РПЦ і не може відповідати за висловлювання з Москви. У самій РПЦ назвали пропозицію естонського міністра «поверненням в темні часи релігійних воєн, Варфоломіївської ночі та полювання на відьом».

Нагадаємо, 27 березня в Москві з’їзд так званого Всесвітнього російського  народного собору, що діє під егідою Російської православної церкви, затвердив «наказ», що містить відкритий заклик до війни проти України та Заходу і до геноциду українського народу.

Зокрема, документ називає «СВО» — «священною війною» проти «Заходу, що впав у сатанізм», і стверджує, що існування незалежної України, яку називають «русофобським політичним режимом», має бути припинене, вся територія України повинна ввійти під безпосередній вплив Росії, а українці повинні «возз’єднатися з російським народом».

«Наказ» також закликає Росію повернутися до «існуючої більше трьох століть доктрини триєдності російського народу», що складається з «великоросів, малоросів і білорусів, які є гілками (субетносами) одного народу, а поняття “руський” охоплює всіх східних слов'ян — нащадків історичної Русі».

Головував на цьому зібранні очільник РПЦ патріарх Кирил.

Українська православна церква Московського патріархату заявила, що відмежовується від ідеології «русского міра», «категорично не поділяє і засуджує викладені в цьому документі ідеї», а заява, що так звана СВО є «священною війною», суперечить базовим принципам християнської моралі.

Уповноважений Верховної Ради України з прав людини Дмитро Лубінець повідомив, що організація, яка закликала росіян на «священну війну» проти України і Заходу — «Всесвітній російський  народний собор» (ВРНС), — має консультативний статус при ООН. Він повідомив, що готує звернення до Економічної та соціальної Ради ООН на предмет відповідності ВРНС цінностям ООН.

Читайте також: 

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY