detector.media
Валерія Буняк
09.04.2024 21:00
Росія підтвердила утримання під вартою українського журналіста Дмитра Хилюка
Росія підтвердила утримання під вартою українського журналіста Дмитра Хилюка
Водночас росіяни не розкривають місця перебування журналіста і не допускають до нього адвоката.

Міністерство оборони Росії підтвердило утримання під вартою українського журналіста агентства УНІАН Дмитра Хилюка, якого російські військові викрали навесні 2022 року. Про це йдеться у відповіді на запит від імені його рідних, передає видання «Ґрати».

Російське відомство зазначило, що станом на середину березня цього року журналіст Дмитро Хилюк «затриманий і перебуває на території Російської Федерації». Водночас росіяни не розкрили місця його утримання з посиланням на те, що це службова інформація з обмеженим доступом для гарантування безпеки і «попередження терористичних актів у місцях утримання згаданих осіб».

Документ також містить перелік гарантій, передбачених військовополоненим міжнародним гуманітарним правом. Утім, Дмитро Хилюк не є військовослужбовцем.

«Вони не кажуть, що він є агентом якимось чи військовослужбовцем, але, менше з тим, вони посилаються на Женевські конвенції про поводження з військовополоненими. Відповідно, можна вважати, що вони визнають його військовополоненим, хоча він таким не є», — зауважила адвокатка журналіста Оксана Михалевич.

Журналіст агентства УНІАН Дмитро Хилюк зник у березні 2022-го на окупованій Росією Київщині, в його рідному селі Козаровичі.

У серпні 2022 року через Міжнародний комітет Червоного Хреста батьки Дмитра Хилюка отримали від нього лист, датований 14 квітня. На конверті був штамп «Почта России», а сам лист містив одне речення: «Дорогі мої мамо, тату, я живий, здоровий, у мене все добре».

17 травня група «1+1 media» опублікувала звернення до міжнародних професійних та правозахисних спільнот із проханням допомогти визволити з полону Росії Дмитра Хилюка, а також усіх цивільних заручників, яких держава-агресор незаконно утримує від початку свого повномасштабного вторгнення в Україну. 

Уповноважений Верховної Ради з прав людини Дмитро Лубінець заявив, що він особисто тримає на контролі питання щодо визволення Дмитра Хилюка з російського полону. Наприкінці травня 2023 року поліція Київської області передала справу щодо викрадення росіянами Дмитра Хилюка до Головного управління СБУ.

У липні 2023-го «Репортери без кордонів» встановили, що Дмитро живий і утримувався в СІЗО №2 у Новозибкові Брянської області РФ, а зараз перебуває в одній з в'язниць Володимирської області.

У лютому 2024 року «Репортери без кордонів» виступили із заявою, в якій вимагали від російської влади надати докази, що український журналіст Дмитро Хилюк живий.

Фото: Дмитро Хилюк / фейсбук

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY