«Репортери без кордонів» вимагають негайно звільнити Анастасію Глуховську та журналістів «РІА Мелітополь»

«Репортери без кордонів» вимагають негайно звільнити Анастасію Глуховську та журналістів «РІА Мелітополь»

11 Квітня 2024
4064

«Репортери без кордонів» вимагають негайно звільнити Анастасію Глуховську та журналістів «РІА Мелітополь»

4064
Окупанти схопили журналістів та адміністраторів «РІА Мелітополь» і «Мелітополь — це Україна» торік у серпні. Про долю Анастасії Глуховської наразі нічого не відомо.
«Репортери без кордонів» вимагають негайно звільнити Анастасію Глуховську та журналістів «РІА Мелітополь»
«Репортери без кордонів» вимагають негайно звільнити Анастасію Глуховську та журналістів «РІА Мелітополь»

Міжнародна організація «Репортери без кордонів» (RSF) вимагає негайно звільнити українську журналістку Анастасію Глуховську та її колег з «РІА Мелітополь», яких Росія захопила в серпні 2023 року й утримує в неволі майже вісім місяців. Про це йдеться в офіційній заяві RSF.

«Окуповані Росією українські території є зоною беззаконня для незалежних журналістів. Тих, хто відмовляється співпрацювати, вистежують, заарештовують і кидають до в'язниці за фальшивими звинуваченнями у "шпигунстві". RSF засуджують це полювання на журналістів видання "РІА Мелітополь" і закликають російську окупаційну владу надати інформацію про місця їхнього ув'язнення. Анастасія Глуховська та її колеги мають бути негайно звільнені», — заявила керівниця відділу RSF у Східній Європі та Центральній Азії Жанна Кавельє.

Російські окупаційні війська затримали в Мелітополі Анастасію Глуховську разом журналістами та адміністраторами телеграм-каналів інтернет-видання «РІА Мелітополь» та інформаційного каналу «Мелітополь — це Україна» 20 серпня 2023 року.

Про долю захоплених у полон медійників не знав ніхто впродовж більш ніж двох місяців. Аж 29 жовтня російські пропагандисти опублікували відео, в якому змусили адміністраторів мелітопольських телеграм-каналів «зізнатися» в тому, що вони нібито співпрацювали з українськими спецслужбами, зокрема передавали дані про пересування російської техніки.

Лише це відео дало змогу вперше після їх «арешту» 20 серпня встановити місцеперебування захоплених Георгія Левченка, Олександра Малишева, Максима Рупчева, Яни Суворової, Марка Каліуша. Костянтин Зиновкін був заарештований у травні.

Анастасію Глуховську тоді у своєму відео пропагандисти не називали, але на відео її впізнали родичі. Ім’я журналістки весь цей час не розкривали з міркувань безпеки на прохання мами. 

Ім'я Анастасії Глуховської як викраденої росіянами вперше публічно озвучила головна редакторка «РІА Мелітополь» Світлана Залізецька на конференції з питань безпеки журналістів в Україні 9 квітня в Києві. Вона пояснила, що на сьогодні всі спроби сім’ї знайти Анастасію завершилися нічим. Окупанти не надають жодних даних, де може бути журналістка. Вже вісім місяців Анастасія Глуховська є зниклою і не подає жодних ознак життя своїм близьким.

Наразі щодо незаконно захоплених українців окупанти порушили кримінальну справу за статтею «про публічні заклики до терактів, держзраду і шпигунство». Затриманим може загрожувати від 12 до 20 років позбавлення волі. На сьогодні жодного суду не відбулося, а місця їх утримання залишаються невідомими.

Міжнародна організація «Репортери без кордонів» (RSF) ще в листопаді 2023-го засудила «арешт» російськими загарбниками шістьох журналістів та адміністраторів «РІА Мелітополь» і «Мелітополь — це Україна» і закликала негайно їх звільнити. 

Через затримання адміністраторів росіяни заволоділи телеграм-каналом українського видання «РІА Мелітополь» та почали публікувати там власні пропагандистські новини. Однак редакція створила новий канал та чат і продовжує працювати. 

Відзначимо, за даними голови Комітету Верховної Ради з питань свободи слова Ярослава Юрчишина, у російському полоні наразі перебувають понад 25 українських журналістів.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
4064
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду