Лубінець звернувся до ООН та Червоного Хреста через розстріл українських полонених у Кринках

Лубінець звернувся до ООН та Червоного Хреста через розстріл українських полонених у Кринках

8 Квітня 2024
3276
8 Квітня 2024
11:53

Лубінець звернувся до ООН та Червоного Хреста через розстріл українських полонених у Кринках

3276
Відеозапис, як російські військові розстрілюють трьох українських полонених військовослужбовців, з’явився 7 квітня в телеграмі.
Лубінець звернувся до ООН та Червоного Хреста через розстріл українських полонених у Кринках
Лубінець звернувся до ООН та Червоного Хреста через розстріл українських полонених у Кринках

Уповноважений Верховної Ради з прав людини Дмитро Лубінець звернувся з офіційними листами до Організації Об’єднаних Націй та Міжнародного комітету Червоного Хреста щодо відео, на якому зафіксований черговий випадок розстрілу росіянами українських військовополонених. Про це омбудсман повідомив у телеграмі

7 квітня в телеграмі поширили відеозапис, на якому зафіксовано, як російські військові розстрілюють трьох українських полонених військовослужбовців.

На відео видно, як у трьох полонених військовослужбовців, які нерухомо лежать на землі, здійснюють по кілька пострілів, імовірно, з автомата. У підписі під відео стверджується, що розстріл стався поблизу села Кринки Олешківської громади Херсонської області.

Лубінець написав, що наразі невідомо, коли саме і де був скоєний злочин.

Він наголосив, що убивство військовополонених є зухвалим порушенням Женевської конвенції про поводження з військовополоненими та тяжким міжнародним злочином. Такі випадки є системною практикою російських загарбників. 

«Щодо чергового порушення РФ норм міжнародного гуманітарного права негайно звернувся з офіційними листами до ООН та МКЧХ, аби організації задокументували цей факт. Це має стати доказовою базою для трибуналу над злочинцями», — написав омбудсман. 

На думку Лубінця, світова спільнота має дати Росії чіткий сигнал — сліди воєнних злочинів не вдасться приховати. За його словами, воєнні злочини не мають строку давності.

Як повідомили в Офісі Генерального прокурора, українські правоохоронці розпочали досудове розслідування за фактом порушення законів і звичаїв війни, поєднаного з умисним вбивством (ч. 2 ст. 438 Кримінального кодексу України). 

Нагадаємо, в лютому 2024 року стало відомо одразу про три факти розстрілів російськими військовими українських полонених.

18 лютого DeepState повідомив, що російські окупанти розстріляли шістьох полонених українських військових  в Авдіївці, які залишилися там після відступу української армії з міста. СБУ розпочала розслідування за фактами цих розстрілів, а Уповноважений Верховної Ради з прав людини Дмитро Лубінець звернувся до ООН і Міжнародного комітету Червоного Хреста, щоб з’ясувати всі обставини розстрілу.

20 лютого Deepstate оприлюднили відеозапис розстрілу російськими військовими трьох українських військовополонених у селі Роботине на Запоріжжі, який стався 18 лютого. За їхніми даними, окупанти вбили трьох бійців 3-ї бригади оперативного призначення «Спартан» Національної гвардії. Запорізька обласна прокуратура розпочала за цим фактом розслідування.

Згодом DeepState повідомив, що російські окупанти 24 лютого розстріляли дев’ятьох беззбройних українських військовополонених на Бахмутському напрямку. За попередніми даними, загинули бійці 92 ОМБр ЗСУ або військові з приданих підрозділів. Донецька обласна прокуратура розпочала досудове розслідування за фактом цього розстрілу. Омбудсман Дмитро Лубінець повідомив, що негайно звернувся з офіційними листами до ООН та Міжнародного комітету Червоного Хреста. Він назвав це черговим воєнним злочином, порушенням гуманітарного права та Женевських конвенцій.

За даними Офісу генпрокурора, в Україні відкрили вже 19 кримінальних проваджень щодо свідомих страт російськими військовими 45 українських військовополонених, проте цих випадків може бути значно більше.

За даними ООН, за зиму росіяни стратили щонайменше 32 українських військовополонених.

Читайте також:

Фото: Facebook / Дмитро Лубінець

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
3276
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду