СБУ розслідує розстріли росіянами українських військовополонених в Авдіївці та Веселому

СБУ розслідує розстріли росіянами українських військовополонених в Авдіївці та Веселому

18 Лютого 2024
2666
18 Лютого 2024
22:00

СБУ розслідує розстріли росіянами українських військовополонених в Авдіївці та Веселому

2666
СБУ за процесуального керівництва прокуратури розпочала розслідування за фактами розстрілів беззбройних українських військовополонених в Авдіївці та селі Веселе.
СБУ розслідує розстріли росіянами українських військовополонених в Авдіївці та Веселому
СБУ розслідує розстріли росіянами українських військовополонених в Авдіївці та Веселому

СБУ за процесуального керівництва прокуратури розпочала розслідування за фактами розстрілів беззбройних українських військовополонених в Авдіївці та селі Веселе. 

Про це повідомляє Донецька обласна прокуратура

«За процесуального керівництва Донецької обласної прокуратури розпочато досудове розслідування у кримінальних провадженнях за фактами порушення законів та звичаїв війни, поєднаного з умисним вбивством (ч. 2 ст. 438 КК України)», — ідеться в повідомленні.

Розслідування проводить Головне управління СБУ в Донецькій та Луганській областях.

Збройні сили РФ систематично та цинічно порушують норми міжнародного гуманітарного права на території Донеччини. Черговими доказами вчинення окупантами тяжких злочинів є поширені у соціальних мережах відео зі вбивствами беззбройних українських бійців. 

За даними слідства, 18 лютого «в одному з telegram-каналів опубліковано повідомлення про розстріл 6 полонених оборонців механізованої бригади ЗСУ на одній з позицій у м. Авдіївці. Захисники були важкопоранені, не могли пересуватись самостійно та чекали на евакуацію.

Також в ході моніторингу медіа виявлено відеозапис з фрагментом вбивства ще двох українських воїнів у лісосмузі поблизу с. Веселе Бахмутського району. На записі з камери дрона видно, як сьогодні під час штурму наших позицій представник ЗС РФ стріляє впритул спочатку в одного захопленого у полон військовослужбовця ЗСУ, а потім в другого. Не бажаючи залишати полонених живими, окупант умисно добиває їх з автоматичної зброї.

Вбивство військовополонених є грубим порушенням Женевських конвенцій та кваліфікується як тяжкий міжнародний злочин».

Раніше речник Оперативно-стратегічного угрупування військ «Таврія» Дмитро Лиховій у коментарі Суспільному повідомив, що станом на вечір 18 лютого інформація щодо імовірного розстрілу українських полонених в Авдіївці з'ясовується. 

«Немає спростування або підтвердження. Триває з'ясування, і ще немає можливості це підтвердити або ж спростувати, крім того, що росіяни вже не вперше вчиняють воєнні злочини. Вони понесуть за це відповідальність», — сказав Лиховій. 

Як відомо, 18 лютого проєкт DeepState опублікував інформацію, що нібито шестеро полонених українських військових були розстріляні в Авдіївці на позиції «Музей» («Зеніт»)

У дописі йдеться, що, імовірно, це сталося 15 лютого. «Побратими впізнали бійців з відео, яке нещодавно поширилося московитами у мережі. На кадрах розстріляні тіла лежать у приміщенні Гаража №1», — пишуть у телеграмі DeepState. 

Видання «Слідство.Info» публікує матеріал зі свідченнями матері, дружини і сестри трьох українських військових, які перебували на позиції «Зеніт» в Авдіївці. Як ідеться в статті, жінки на відео з російських пабліків, де видно убитих у формі ЗСУ, впізнали брата, чоловіка та сина.

Зліва направо: молодший сержант та бойовий медик Іван Житник з позивним Джанго, Андрій Дубницький з позивним Байрактар та Георгій Павлов з позивним Панда, тіла яких впізнали родичі на відео, що з’явилося у соцмережах (Фото:Слідство.Інфо)

Зліва направо: молодший сержант та бойовий медик Іван Житник з позивним «Джанго», Андрій Дубницький з позивним «Байрактар» та Георгій Павлов з позивним «Панда», тіла яких впізнали родичі на відео, що з’явилося у соцмережах. Фото: «Слідство.Інфо».

«Я впізнала його за татуюванням. Його співслужбовець мені підтвердив, що це він», — цитують Людмилу — дружину одного з військовослужбовців журналісти розслідувачі.

Мама ще одного військового Інна розповіла, що її син був поранений 14 лютого, відтоді чекав на евакуацію: «Вони три дні чекали машину, він іще тоді не був поранений, і 14-го отримав поранення, в нього осколкові поранення, спина… Я його дуже просила, синок, здайся в полон, ти мені потрібен живий — в нього маленька дитина — 5 років, син Андрюша, а він каже: “Мамо, я воїн”. Хотілось би вірити, що вони живі. Найбільше, що я зараз хочу, — це знайти свого сина. Хочу побачити свого сина — йому буде 30 років в цьому році», — цитують Інну в матеріалі.

Фото: «Слідство.Інфо»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2666
Читайте також
Коментарі
1
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
COKPAT
69 дн. тому
В Авдіївці в полон можливо було потрапити: добровільним шляхом ( в це я не вірю), в не притомнлому стані ( таке можливе, але тоді це вже на совісті побратимів, які кинули своїх. В це не хочу вірить), в повному оточенні без боеприпасів, в оце якраз вірю і в те що Сирський, Умєров та Баргилевич так керували, віддавали такі накази , що призвели до оточення і без боєприпасів, а так як цих командирів призначав Зеленський то й він винен в оточенні, полоні, загибелі українських бійців ( якщо загибель відбулась.) Авдіївку здали не бійці, а Верховний Головнокомандувач який не зміг своєчасно оцінити які маневри порібні для збереження всього , міста, бійців, озброєння, ОП президента цілий рік піарив український контрнаступ , який обернувся втратою Авдіївки, де тепер єрмаки, подоляки та інші шурми - піарщики , хто відповідає за базар?
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду