Прокуратура почала розслідування розстрілу українських полонених біля Бахмута

Прокуратура почала розслідування розстрілу українських полонених біля Бахмута

26 Лютого 2024
839
26 Лютого 2024
10:49

Прокуратура почала розслідування розстрілу українських полонених біля Бахмута

839
Провадження відкрито за фактом порушення законів та звичаїв війни, поєднаного з умисним вбивством. Це вже втретє за останній тиждень російські військові вбивають поранених українських полонених.
Прокуратура почала розслідування розстрілу українських полонених біля Бахмута
Прокуратура почала розслідування розстрілу українських полонених біля Бахмута

Донецька обласна прокуратура розпочала досудове розслідування за фактом розстрілу російськими окупантами беззбройних українських військовополонених у Бахмутському районі. Провадження відкрито за фактом порушення законів та звичаїв війни, поєднаного з умисним вбивством (ч. 2 ст. 438 КК України), повідомляє пресслужба Офісу Генпрокурора.

Як пише ОГП, 24 лютого 2024 року в одному з телеграм-каналів опублікували відеозапис, де зафіксовано, як російські військові під час штурму українських позицій між селами Іванівське та Хромове Донецької області розстрілюють сімох полонених українських військовослужбовців.

На записі з камери дрона видно, що представники ЗС РФ спочатку наказали нашим захисникам вийти з окопу. Після цього, зібравши всіх оборонців в одному місці та відійшовши на декілька метрів, вони випустили по них автоматні черги. «Військові держави-агресора умисно добили поранених та беззбройних українських воїнів, ігноруючи норми міжнародного гуманітарного права», — пише прокуратура.

Досудове розслідування цього злочину проводить ГУ СБУ в Донецькій та Луганській областях.

Загалом, за даними ОГП, в Україні наразі розслідується 19 кримінальних проваджень за фактами вбивства 45 українських військовополонених. Розслідування цих злочинів перебувають на контролі Офісу Генерального прокурора.

«В усіх цих жахливих випадках ворог умисно ігнорує положення Женевської конвенції щодо поводження з військовополоненими, що свідчить про підтримку таких дій найвищим командуванням російських збройних сил», — ідеться в повідомленні.

Як пише NV, раніше аналітичний портал DeepState повідомив, що російські окупанти у суботу, 24 лютого, розстріляли дев’ятьох беззбройних українських військовополонених на Бахмутському напрямку. За попередніми даними, загинули бійці 92 ОМБр ЗСУ або військові з приданих підрозділів.

Уповноважений Верховної Ради України з прав людини Дмитро Лубінець повідомив, що негайно звернувся з офіційними листами до ООН та Міжнародного комітету Червоного Хреста у зв’язку з розстрілом українських полонених на Бахмутському напрямку. Він розповів, що Україні вже відома військова частина, до якої належать окупанти, які вбили беззбройних полонених.

Лубінець наголосив, що на опублікованому відео видно, що українські військові здаються в полон: їхні руки були підняті догори, вони показували, що беззбройні та не несуть загрози. Росіяни мали взяти їх у полон, але натомість нещадно розстріляли. Омбудсман назвав це черговим воєнним злочином, порушенням гуманітарного права та Женевських конвенцій. Він вважає, що подібні випадки не поодинокі.

Нагадаємо, це вже втретє за останній тиждень стало відомо про розстріл російськими військовими українських полонених.

Раніше, 18 лютого, портал DeepState повідомив, що російські окупанти розстріляли шістьох полонених українських військових на позиції Музей (колишня в/ч «Зеніт») в Авдіївці, які залишилися там після відступу української армії з міста. Четверо з них були поранені і не могли вийти з оточення разом з іншими військовими ЗСУ.

СБУ розпочала розслідування за фактами розстрілів беззбройних українських військовополонених в Авдіївці та селі Веселе 18 лютого. Уповноважений Верховної Ради з прав людини Дмитро Лубінець звернувся до ООН і Міжнародного комітету Червоного Хреста задля з’ясування всіх обставин вбивства росіянами українських військових в Авдіївці 18 лютого.  

Крім того, 20 лютого Запорізька обласна прокуратура розпочала розслідування розстрілу російськими військовими трьох українських військовополонених у селі Роботине на Запоріжжі. Відеозапис розстрілу, який стався 18 лютого, оприлюднили аналітики Deepstate. За їхніми даними, російські окупанти вбили трьох бійців 3-ї бригади оперативного призначення «Спартан» Національної гвардії під час штурму опорного пункту Сил оборони.

Фото: кадр з відео перед розстрілом 24 лютого / ОГП

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
839
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду