Росіяни стали страчувати більше українських полонених. Від листопада відомо про 45 убивств

Росіяни стали страчувати більше українських полонених. Від листопада відомо про 45 убивств

28 Лютого 2024
3724
28 Лютого 2024
08:54

Росіяни стали страчувати більше українських полонених. Від листопада відомо про 45 убивств

3724
В Офісі Генпрокурора України вважають, що це свідчить про «зміни в політиці РФ», адже страти полонених може ініціювати вище військове керівництво Росії.
Росіяни стали страчувати більше українських полонених. Від листопада відомо про 45 убивств
Росіяни стали страчувати більше українських полонених. Від листопада відомо про 45 убивств

Українські прокурори відкрили вже 19 кримінальних проваджень щодо свідомих страт російськими військовими 45 українських військовополонених. Про це повідомив в ефірі «Суспільне. Спротив» очільник департаменту протидії злочинам, учиненим в умовах збройного конфлікту, Офісу генпрокурора Юрій Бєлоусов.

Він повідомив, що Україні наразі відомо про вбивства 45 військовополонених, проте цих випадків може бути значно більше.

За його словами, з кінця 2023 року випадків таких умисних розстрілів побільшало. Останнім часом факти розстрілів полонених фіксують переважно в Запорізькій і Донецькій областях.

За словами Бєлоусова, це, зокрема, свідчить про «зміни в політиці РФ». Він вважає, що страти українських військовополонених може ініціювати вище військове керівництво ЗС РФ — «такі випадки не можуть бути в такій кількості випадково».

На його думку, таким чином окупанти намагаються через насильство та страти «примусити українців здатися».

«Це намагання залякати українців для того, щоб вони не чинили спротив. І це лягає в загальну канву політики Російської Федерації щодо підкорення українського народу. Коли вони намагаються через насильство, страти, депортацію наших громадян примусити українців здатися. І такі випадки, які закидають у [російські] пабліки — це виключно психологічний вплив», — додав Бєлоусов.

Нагадаємо, за попередній тиждень стало відомо одразу про три факти розстрілів російськими військовими українських полонених.

18 лютого портал DeepState повідомив, що російські окупанти розстріляли шістьох полонених українських військових на позиції Музей (колишня в/ч «Зеніт») в Авдіївці, які залишилися там після відступу української армії з міста. Четверо з них були поранені і не могли вийти з оточення разом з іншими військовими ЗСУ. СБУ розпочала розслідування за фактами цих розстрілів, а Уповноважений Верховної Ради з прав людини Дмитро Лубінець звернувся до ООН і Міжнародного комітету Червоного Хреста задля з’ясування всіх обставин вбивства росіянами українських військових в Авдіївці 18 лютого.  

Крім того, 20 лютого Запорізька обласна прокуратура розпочала розслідування розстрілу російськими військовими трьох українських військовополонених у селі Роботине на Запоріжжі. Відеозапис розстрілу, який стався 18 лютого, оприлюднили аналітики Deepstate. За їхніми даними, російські окупанти вбили трьох бійців 3-ї бригади оперативного призначення «Спартан» Національної гвардії під час штурму опорного пункту Сил оборони.

Згодом портал DeepState повідомив, що російські окупанти в суботу, 24 лютого, розстріляли дев’ятьох беззбройних українських військовополонених на Бахмутському напрямку. За попередніми даними, загинули бійці 92 ОМБр ЗСУ або військові з приданих підрозділів. Донецька обласна прокуратура розпочала досудове розслідування за фактом цього розстрілу. Омбудсман Дмитро Лубінець повідомив, що негайно звернувся з офіційними листами до ООН та Міжнародного комітету Червоного Хреста. Він назвав це черговим воєнним злочином, порушенням гуманітарного права та Женевських конвенцій.

Фото: скриншот відео розстрілу українських військовополонених 20 лютого / DeepState

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
3724
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду