Журналістка Каміла Грабчук запустила ютуб-проєкт «Люди» про медіа та війну

Журналістка Каміла Грабчук запустила ютуб-проєкт «Люди» про медіа та війну

7 Лютого 2024
792
7 Лютого 2024
18:40

Журналістка Каміла Грабчук запустила ютуб-проєкт «Люди» про медіа та війну

792
На каналі вже опубліковані два епізоди у форматі відеоінтерв'ю — про фіксерів і продюсерів, які допомагають іноземним медіа висвітлювати війну в Україні, та залаштунки роботи пресофіцерів ЗСУ.
Журналістка Каміла Грабчук запустила ютуб-проєкт «Люди» про медіа та війну
Журналістка Каміла Грабчук запустила ютуб-проєкт «Люди» про медіа та війну

Українська журналістка, репортерка та колишня продюсерка Washington Post Каміла Грабчук створила власний ютуб-проєкт про медіа та війну під назвою «Люди». Вона поділилася подробицями в розмові з «Детектором медіа». 

Як пояснила авторка, вона обрала саме медійну тематику для проєкту, щоб розповісти про роботу українських журналістів та фахівців у довколажурналістських галузях «у більш відвертому та людяному форматі».  

«Я довго думала, який випуск зробити першим. Упродовж останніх двох років я працювала фіксером, тому знаю зсередини, наскільки світ роботи фіксера багатий на комунікацію, історії людей, як вони переплітаються. Однак мені не вистачало представлення цієї професії в легкому форматі для більш широкої аудиторії», — каже Каміла Грабчук.

Героями першого випуску «Людей» стали фіксери іноземних медіа Марічка Варенікова, Галина Якушко, Мар'ян Присяжнюк, Ольга Коновалова та Владислав Головін.

Окрім цього, на каналі вже вийшов другий епізод про закулісся роботи пресофіцерів ЗСУ. Серед спікерів — капітан ЗСУ, очільник пресслужби оперативно-стратегічного угруповання військ «Хортиця» Ілля Євлаш, пресофіцер 68-ї окремої єгерської бригади, молодший лейтенант Євген Назаренко та пресофіцерка ЗСУ, сержантка Маргарита Рівчаченко.

Невдовзі глядачі також зможуть побачити інші формати на каналі «Люди». Зокрема, Каміла Грабчук готує інтерв'ю з одним гостем, а також думає над відеороликами з більшою кількістю спікерів у форматі відеоподкасту. 

Журналістка також розповіла про те, як виникла назва каналу «Люди»: «Коли почалася війна у 2014 році, мені було 15 років. На той момент у моєму оточенні не було знайомих зі східних міст чи Криму, свідків цих подій, тому не знала, що відбувається. З часом як журналістка та особистість я знаходила відповіді на свої запитання, знайомлячись з людьми, тому й вклала такий особистий і, можливо, ліричний сенс у назву проєкту». 

Вона також додала, що вважає ютуб простором певної свободи, не обмеженої форматом чи запитом конкретного медіа.

«Тут я можу знімати і говорити з людьми, які мені цікаві. Оскільки в мене є досвід в журналістиці, я розумію і намагаюся робити це якісно, ціннісно, коректно та водночас людяно, з живими емоціями», — зазначила медійниця.

На запитання про те, чи залишається Каміла Грабчук продюсеркою київського бюро видання Washington Post, вона повідомила, що з 8 лютого завершує співпрацю. Наразі журналістка хоче сфокусуватися на власному проєкті, однак не виключає можливості роботи з іншими медіа надалі.

Нагадаємо, у жовтні минулого року журналістка Каміла Грабчук з колегами з Washington Post отримала премію Courage in Journalism Awards від Міжнародної жіночої медіафундації (IWMF).

Детальніше про те, як медійниця потрапила до Washington Post, про війну й роботу на ній, а також про відмінності між українськими й американським медіа, читайте в її інтерв'ю «Детектору медіа».

Фото: Каміла Грабчук / фейсбук

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
792
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду