detector.media
Віра Крайня
«Детектор медіа»
26.03.2024 09:14
Невидимки, які роблять війну видимою: «Репортери без кордонів» зняли фільм про українських фіксерів
Невидимки, які роблять війну видимою: «Репортери без кордонів» зняли фільм про українських фіксерів
Виконуючи роль перекладачів, водіїв, гідів, посередників між іноземними журналістами та їхніми візаві, фіксери допомагають доносити світу правду про події в Україні.

Сьогодні, 26 березня, в Берліні відбудеться прем’єра документального фільму «Фіксери на війні: невидимі репортери», знятого «Репортерами без кордонів» (RSF). У ньому — розповідь про тих, без кого журналістам з усього світу було б неможливо висвітлювати війну в Україні.

«Іноземні журналісти в Україні зрідка працюють наодинці. За розслідуваннями воєнних злочинів, шокуючими фотографіями звірств, відео руйнувань, спричинених дворічним конфліктом, стоять сотні українських фіксерів і фіксерок. Їхня робота за лаштунками, маловідома, але водночас незамінна», — йдеться у пресрелізі RSF, наданому організацією «Детектору медіа».

Героями фільму стали троє українських фіксерів — Андрій Колесник, Кирило Сірченко та Олександра Александренко. Перший з них співпрацює з кореспонденткою французької національної газети Libération Морган Бона, другий — з незалежним режисером-документалістом Джеймсом де Копенном, третя — з журналістом французької регіональної щоденної газети Ouest-France Філіпом Лобжуа

За словами авторів стрічки, це ті люди, які щоденно беруть на себе всі ризики, щоб доносити світу правдиву інформацію. Вони є уособленням маловідомої професії, що лежить в основі інформаційного виробництва, і поколінням, яке ризикує своїм життям задля висвітлення найтемнішого періоду життя своєї країни. «Можливо, колись прийде і моя черга стати військовим, — розмірковує в фільмі Андрій Колесник. — А поки що моє місце тут — як фіксера».

«Фіксери — це невидимки, які роблять цю війну видимою. Ми спостерігали за ними та взяли в них інтерв'ю, щоб пролити світло на маловідому роботу цих героїв і героїнь новин і дізнатися, як ця робота впливає на їхнє життя», — говорить співавтор фільму, керівник студії RSF Робен Грассі.

Виконуючи роль перекладачів, водіїв, гідів, посередників між журналістами та їхніми візаві, фіксери дають можливість репортерам дістатися до найнебезпечніших та найізольованіших куточків України. У фільмі RSF «Фіксери на війні: невидимі репортери» вони розповідають про свій досвід служіння журналістиці, а також про безпекові та психологічні виклики, які їм доводиться долати, висвітлюючи цю війну.

«Вони — очі та вуха журналістів, майже шосте чуття. Їхня робота дає доступ до чутливих зон та невимовних історій. Їхні свідчення проливають світло на закулісся воєнних репортажів, часто недоступне читачам та телеглядачам», — резюмує керівник відділу розслідувань RSF, співавтор фільму Арно Фроже.

Фільм покажуть у Берліні 26 березня, у Брюсселі 27 березня, в Парижі 28 березня та в Ренні (Франція) 29 березня. З 30 березня стрічка буде доступна на телеканалі Arte. 

Читайте також:

Фото: RSF

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY