Кирило Тимошенко виявився не єдиним радником міністра оборони, хто відповідає за комунікації

Кирило Тимошенко виявився не єдиним радником міністра оборони, хто відповідає за комунікації

20 Березня 2024
2542
20 Березня 2024
18:30

Кирило Тимошенко виявився не єдиним радником міністра оборони, хто відповідає за комунікації

2542
За комунікацію та міжнародну взаємодію відповідає Діана Давітян, колишня прессекретарка прем’єр-міністра України Олексія Гончарука та журналістка видання «Фокус».
Кирило Тимошенко виявився не єдиним радником міністра оборони, хто відповідає за комунікації
Кирило Тимошенко виявився не єдиним радником міністра оборони, хто відповідає за комунікації

За даними управління преси та інформації Міністерства оборони України, керівник оборонного відомства має шість штатних радників і помічників. Про це повідомили «Главком» і Суспільне, спираючись на відповідь міністерства, яку отримали на свої інформаційні запити. «Детектор медіа» 13 березня також звертався до Міністерства оборони із запитом щодо радників міністра, але наразі не отримав відповіді. 

За комунікаційний напрямок у команді помічників і радників міністра оборони крім Кирила Тимошенка відповідає Діана Давітян. Останні три роки вона працювала з Рустемом Умєровим — спочатку помічницею нардепа, а потім радницею голови Фонду держмайна, звідки Умєров перейшов до Міноборони. До того Давітян працювала кореспонденткою відділу «Політика» в журналі «Фокус», а у 2019–2020 роках була прессекретаркою Прем’єр-міністра України Олексія Гончарука.

Також радником міністра оборони є Олександр Козенко, який з 2020 року по жовтень 2023-го мав статус радника керівника Офісу президента Андрія Єрмака, а з листопада 2023 року в якості радника міністра оборони займається питаннями розвитку державної авіації.

Один з помічників міністра — Алі Бекіров, у віданні якого напрямок військової освіти і підготовки та комунікація з військовими підрозділами та органами військового управління.

На посадах помічників керівника Міноборони також працюють Нікіта Нікітенко, який очолює патронатну службу і відповідає за координацію роботи структурних підрозділів МОУ та організацію заходів за участю міністра оборони, та Ігор Вітковський, який у Міноборони здійснює налагодження процесу залучення міжнародної військової допомоги. 

Останнім радником міністра став Кирило Тимошенко, ексзаступник глави Офісу Президента України, який почав працювати в МО з 1 березня.

«Основний напрямок діяльності Кирила Тимошенка — медіа та комунікації, координація інформаційної політики в Міністерстві оборони та підпорядкованих Міноборони структурах, а також побудова єдиного інформаційного порядку денного в Силах оборони України на час дії воєнного стану», — повідомили в Міністерстві оборони. 

Тимошенко — випускник Дніпровського університету ім. Гончара, до 2019 року працював у медійному секторі в регіональних та всеукраїнських телекомпаніях. З травня 2019 року по січень 2023-го він обіймав посаду заступника керівника Офісу президента і протягом цього періоду неодноразово ставав героєм журналістських розслідувань.

Зокрема,  журналісти виявили, що у 2021 році організатором президентського форуму «Україна 30» без конкурсу була обрана компанія Goodmedia, яку раніше очолював Кирило Тимошенко, а потім передав у власність своїй дружині. НАЗК проводило перевірку з цього приводу.

Пізніше, у грудні 2022 року, «УП» також писала, що Кирило Тимошенко їздить на Porsche Taycan вартістю близько 100 000 доларів, що належав компанії, власником якої був непублічний бізнесмен Вемір Давітян. А інший бізнесмен, за даними «УП», надав родині Тимошенків свій заміський будинок площею майже 1200 квадратних метрів із власним виходом до водойми.

У липні 2023 року НАЗК склало та скерувало до суду протокол про адміністративні правопорушення стосовно колишнього заступника глави Офісу президента Кирила Тимошенка. Його підозрювали у вчиненні дій в умовах конфлікту інтересів та отриманні подарунків з порушенням закону. Однак Печерський райсуд не побачив складу адміністративного правопорушення і закрив справу.

Після призначення у березні 2024 року Кирила Тимошенка радником міністра оборони «BBC Україна» висловило припущення, що він опікуватиметься в Міноборони темою будівництва фортифікацій, оскільки до російського вторгнення у 2022 році Тимошенко був куратором стратегічної програми «Велике будівництво», на яку з держбюджету виділялись великі суми. 

Втім, запитання «BBC Україна» щодо дотичності нового радника до масштабної кампанії зі зведення оборонних укріплень у Міністерстві оборони України проігнорували, написали автори статті.

17 березня 2024 року видання «Наші гроші» повідомило про те, що за даними в системі «Прозорро» з 9 по 16 березня загальна сума підрядів на фортифікаційні та захисні споруди збільшилась до 6,33 млрд грн. «Фортифікаційні замовлення в структурі Міноборони почались з кінця лютого, коли міністр оборони Рустем Умєров взяв своїм радником колишнього заступника глави Офісу президента Кирила Тимошенка», — йдеться в публікації.

Читайте також: 

Колаж: glavcom.ua

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2542
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду