Австралійський телеканал показав фільм про російських окупантів в Україні. Посольство України протестує

Австралійський телеканал показав фільм про російських окупантів в Україні. Посольство України протестує

19 Березня 2024
3793
19 Березня 2024
13:18

Австралійський телеканал показав фільм про російських окупантів в Україні. Посольство України протестує

3793
Посол Василь Мирошниченко назвав стрічку «еквівалентом чаші блювотиння», звернувся до міністерки комунікацій країни і вимагає пояснень від телеканалу.
Австралійський телеканал показав фільм про російських окупантів в Україні. Посольство України протестує
Австралійський телеканал показав фільм про російських окупантів в Україні. Посольство України протестує

Австралійський національний мовник ABC в понеділок, 18 березня, показав в ефірі передачі Four Corners документальний фільм «Українська війна: Інша сторона» («Ukraineʼs War: The Other Side») британського режисера Шона Ланґана, який висвітлює війну зі сторони російських окупаційних військ. Показ фільму засудили посольство України в Австралії і посол Василь Мирошниченко, передає «Бабель»

Посольство і посол Василь Мирошниченко назвали стрічку «еквівалентом чаші блювотиння», яка повторювала кричущу брехню, історичні викривлення та пропагандистські наративи Кремля. Посольство вважає, що показ фільму принизив тисячі невинних українців, вбитих російськими окупантами.

«Австралійській радіомовній корпорації має бути соромно, що вона випустила в ефір таке повне сміття», — заявив посол.

Він повідомив, що через міністерку комунікацій країни Мішель Роуленд попросить про зустріч із керуючим директором ABC Девідом Андерсоном і виконавчим продюсером Four Corners, щоб зрозуміти, що призвело до виходу цього пропагандистського матеріалу в ефір національної телекомпанії Австралії. «Я поділюся з ними тими фактами, які програма абсолютно не врахувала», — сказав Мирошниченко.

Федерація українських організацій Австралії заявила, що долучається до протесту українського посольства. На думку Федерації, фільм дав російським солдатам майданчик для виправдання жорстокого вторгнення, а глядачі у стрічці бачать, як Ланган потискає руки, обіймається й усміхається окупантам, слухаючи «грубу брехню, ненависть і заклики до геноциду».

Як пише The Guardian, міністерка комунікацій Австралії Мішель Роуленд відповіла послу, що ABC має оперативну та редакційну незалежність, і будь-які занепокоєння щодо редакційного вмісту слід скеровувати саме редакції. Вона додала, що поінформувала українського посла про процес подання скарг на ABC і надала відповідні контактні дані.

Сам телеканал ABC, як пише Guardian, вирішив захищати свою позицію і заявив, що цей «складний, але легітимний» фільм пропонує аудиторії «рідкісний погляд на життя російських солдатів» і є «важливим внеском» у репортажі про війну.

«Це доповнює наше розуміння цього трагічного конфлікту та показує повний, жахливий вплив війни. Репортер опонує російським солдатам і мирним жителям, які фігурують у фільмі, щодо їхніх переконань і поглядів.

Ми вважаємо, що австралійська аудиторія також має право переглянути це та сформувати власну думку», — сказав речник компанії.

Guardian додає, що редакційний директор ABC Ґевін Фенґ зустрінеться з Мирошниченком.

Нагадаємо, документальний фільм журналіста Шона Ланґана «Українська війна: Інша сторона» («Ukraineʼs War: The Other Side») вперше показали на британському телеканалі ITV1 19 лютого. Автор стрічки тричі відвідав окопи російських військових, які воюють проти України, і навіть провів з ними деякий час під Авдіївкою. У фільмі він надає слово загарбникам.

Вихід цього фільму в ефір, як і рецензії на нього у поважних британських медіа викликали  емоційну реакцію українців у соцмережах. Основний посил їхніх висловлювань зводиться до того, що в умовах неспровокованої загарбницької війни стандарти ЗМІ, неадаптовані до реалій агресії, коли слово надається обом сторонам, — помилкові і сприяють спотворенню дійсності.

Детальніше про вихід фільму читайте в колонці Ірини Цілик: «Як британський журналіст вирішив надати слово представникам “іншого боку” — росіянам під Авдіївкою».

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
3793
Читайте також
17.01.2024 14:44
Інга Вишневська
Анастасія Голумбйовська
для «Детектора медіа»
0
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду