Пішов з життя кінооператор Юрій Бордаков

Пішов з життя кінооператор Юрій Бордаков

8 Березня 2024
776
8 Березня 2024
09:31

Пішов з життя кінооператор Юрій Бордаков

776
За участь у створенні кінотрилогії «Чорнобиль: Два кольори часу» Бордакова відзначили у 1989 році Державною премією ім. Т. Шевченка.
Пішов з життя кінооператор Юрій Бордаков
Пішов з життя кінооператор Юрій Бордаков

У середу, 6 березня, після тривалої тяжкої хвороби пішов з життя кінооператор Юрій Бордаков, повідомила Національна спілка кінематографістів України (НСКУ).

Юрій Бордаков народився в 1946 році в Ужгороді. У 1964–1976 роках працював на українському телебаченні. 1980 року закінчив кінофакультет Київського інституту театрального мистецтва ім. І. Карпенка-Карого. З 1982-го почав працювати на студії «Укртелефільм».

Був членом НСКУ. У 1986 році отримав звання заслуженого діяча мистецтв УРСР. За участь у створенні кінотрилогії «Чорнобиль: Два кольори часу» студії «Укртелефільм» у 1989 році Бордакова відзначили Державною премією ім. Т. Шевченка. Крім цього, він був кавалером орденів «За заслуги» III ступеня (2007) та II ступеня (2021).

Читайте також:

Голова комісії НСКУ з інформаційної політики, продюсерка Валерія Іваненко поділилася спогадами про Юрія Бордакова на своїй фейсбук-сторінці.

«Я познайомилась із Юрою під час підготовки знімальної групи до роботи в NASA. Потім були десятки кілометрів шляхів, якими ми їхали до різних космічних центрів, щоб зафільмувати ще одну історичну подію — підготовку до польоту та старт з мису Канаверал шатла “Колумбія” з місією STS-87 на борту, участь в якій приймав і перший космонавт Незалежної України. Завжди зібрана, надійна, чарівна, дуже толерантна та невтомна в роботі людина — таким був Юрій Вікторович Бордаков», — написала Іваненко.

Вона також опублікувала фото з власного архіву, яке, за її словами, дуже подобалось Бордакову і побувало в космосі.

Фото з особистого архіву Валерії Іваненко

«Воно було зроблене на березі океану в містечку Гарлвестон наступного після старту “Колумбії” дня. На ньому Вєра та Дмитро Каденюк, я і Юра Бордаков. Це фото було відправлено на орбіту разом з іншими подарунками Леоніду до Дня Подяки. А Леонід, в свою чергу, відзняв його завислим в невагомості на фоні ілюмінатора космічного човника», — розповіла Іваненко.

Сьогодні, 8 березня, у Києві прощатимуться з Юрієм Бордаковим. Його поховають на Берковецькому кладовищі.

Редакція «Детектора медіа» висловлює щирі співчуття рідним та близьким Майстра.

Фото: скриншот

 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
776
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду