detector.media
Марина Баранівська
«Детектор медіа»
08.03.2024 09:31
Пішов з життя кінооператор Юрій Бордаков
Пішов з життя кінооператор Юрій Бордаков
За участь у створенні кінотрилогії «Чорнобиль: Два кольори часу» Бордакова відзначили у 1989 році Державною премією ім. Т. Шевченка.

У середу, 6 березня, після тривалої тяжкої хвороби пішов з життя кінооператор Юрій Бордаков, повідомила Національна спілка кінематографістів України (НСКУ).

Юрій Бордаков народився в 1946 році в Ужгороді. У 1964–1976 роках працював на українському телебаченні. 1980 року закінчив кінофакультет Київського інституту театрального мистецтва ім. І. Карпенка-Карого. З 1982-го почав працювати на студії «Укртелефільм».

Був членом НСКУ. У 1986 році отримав звання заслуженого діяча мистецтв УРСР. За участь у створенні кінотрилогії «Чорнобиль: Два кольори часу» студії «Укртелефільм» у 1989 році Бордакова відзначили Державною премією ім. Т. Шевченка. Крім цього, він був кавалером орденів «За заслуги» III ступеня (2007) та II ступеня (2021).

Читайте також:

Голова комісії НСКУ з інформаційної політики, продюсерка Валерія Іваненко поділилася спогадами про Юрія Бордакова на своїй фейсбук-сторінці.

«Я познайомилась із Юрою під час підготовки знімальної групи до роботи в NASA. Потім були десятки кілометрів шляхів, якими ми їхали до різних космічних центрів, щоб зафільмувати ще одну історичну подію — підготовку до польоту та старт з мису Канаверал шатла “Колумбія” з місією STS-87 на борту, участь в якій приймав і перший космонавт Незалежної України. Завжди зібрана, надійна, чарівна, дуже толерантна та невтомна в роботі людина — таким був Юрій Вікторович Бордаков», — написала Іваненко.

Вона також опублікувала фото з власного архіву, яке, за її словами, дуже подобалось Бордакову і побувало в космосі.

Фото з особистого архіву Валерії Іваненко

«Воно було зроблене на березі океану в містечку Гарлвестон наступного після старту “Колумбії” дня. На ньому Вєра та Дмитро Каденюк, я і Юра Бордаков. Це фото було відправлено на орбіту разом з іншими подарунками Леоніду до Дня Подяки. А Леонід, в свою чергу, відзняв його завислим в невагомості на фоні ілюмінатора космічного човника», — розповіла Іваненко.

Сьогодні, 8 березня, у Києві прощатимуться з Юрієм Бордаковим. Його поховають на Берковецькому кладовищі.

Редакція «Детектора медіа» висловлює щирі співчуття рідним та близьким Майстра.

Фото: скриншот

 

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY