Пішов з життя дисидент та автор самвидаву «Український вісник» Євген Пронюк

Пішов з життя дисидент та автор самвидаву «Український вісник» Євген Пронюк

22 Серпня 2023
1995
22 Серпня 2023
17:29

Пішов з життя дисидент та автор самвидаву «Український вісник» Євген Пронюк

1995
Євгенові Пронюку було 86 років.
Пішов з життя дисидент та автор самвидаву «Український вісник» Євген Пронюк
Пішов з життя дисидент та автор самвидаву «Український вісник» Євген Пронюк

На 87-му році життя помер автор самвидаву «Український вісник» та перший голова Всеукраїнського товариства політв’язнів і репресованих Євген Пронюк. Про це у фейсбуці повідомив журналіст та політичний діяч Олесь Шевченко, передає «Історична правда».

«Покинув нас назовсім наш колега, перший голова Всеукраїнського товариства політв’язнів та репресованих, багатолітній в’язень кучинського сумновідомого лагера 36, філософ, член проводу Української Гельсінської Спілки, народний депутат України другого скликання, Герой України Євген Пронюк», — написав Шевченко.

Похорон Євгена Пронюка відбудеться 23 серпня у Києві. Церковна панахида розпочнеться у Покровській церкві (Поділ, вулиця Покровська) о 10 год. 30 хв.

О 12 годині похоронна процесія вирушить до крематорію на Байковому цвинтарі. Після прощання учасники похорону будуть запрошені на поминальний обід. Згідно із заповітом Євгена Пронюка, його прах поховають поруч із могилою його дружини на Південному цвинтарі. 

У 1972 році Євген Пронюк разом з колегами видав спецвипуск першого позацензурного літературно-публіцистичного і правозахисного журналу в Україні — самвидаву «Український вісник». Його заснував В’ячеслав Чорновіл. Спецвипуск Пронюка був присвячений політарештам.

Відколи КДБ звернуло увагу на дисидента після його статті «Стан і завдання Українського визвольного руху» для самвидаву, Євгена Пронюка намагалися звільнити з Інституту філософії АН УРСР. Зрештою, у 1972 році його звинуватили у проведенні антирадянської агітації й пропаганди, а вже наступного року засудили на 7 років таборів суворого режиму та 5 років заслання.

Після повернення до Києва Євген Пронюк взяв участь у створенні Української Гельсінської Спілки та ініціював заснування Всеукраїнського товариства політв’язнів та репресованих.

З 1994 року він працював у Комітеті Верховної Ради України з питань прав людини, національних меншин і міжнаціональних відносин.

Нагороджений медаллю Тараса Шевченка «За віддану працю для добра всього українського народу та жертовний вклад на визволення України та підтримку свободи всім народам світу».

Фото: «Історична правда»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1995
Читайте також
08.03.2024 09:31
Марина Баранівська
«Детектор медіа»
812
19.07.2023 23:33
Олена Чередниченко
«Детектор медіа»
8 804
12.07.2023 13:25
Роман Мельник
«Детектор медіа»
1 605
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду