Дослідження «Текстів»: Мобілізаційний ресурс України — близько 5 млн чоловіків

Дослідження «Текстів»: Мобілізаційний ресурс України — близько 5 млн чоловіків

7 Березня 2024
2242
7 Березня 2024
17:38

Дослідження «Текстів»: Мобілізаційний ресурс України — близько 5 млн чоловіків

2242
За висновками видання, зменшення мобілізаційного віку до 18 років істотно не збільшить резерву. Допомогти може мобілізація жінок, але виключно добровільна.
Дослідження «Текстів»: Мобілізаційний ресурс України — близько 5 млн чоловіків
Дослідження «Текстів»: Мобілізаційний ресурс України — близько 5 млн чоловіків

Видання «Тексти» опублікувало аналітичний матеріал, у якому підрахувало, які в Україні є мобілізаційні резерви станом на початок 2024 року.

Автори беруть дані з різних офіційних джерел, як-от з демографічного прогнозу Інституту демографії НАНУ на 2023 рік, даних Держстату та Євростату (щодо українців за кордоном), Інституту освітньої аналітики тощо.

У кожному розділі вони вичерпно пояснюють методологію, а також закладають «шалену похибку» в підрахунках, адже останній перепис населення проводили у 2001 році і «ніхто не знає, скільки точно людей живе й жило в Україні».

Отож, за підрахунками «Текстів», до повномасштабного вторгнення в Україні проживало трохи менш як 10,5 млн чоловіків віком від 18 до 59 років (без урахування окупованих Криму та Донбасу).

У Силах оборони на сьогодні перебуває щонайменше 1,1 млн людей. На окупованих територіях залишились близько 570 тис. чоловіків з мобілізаційного резерву.

Після 24 лютого 2022 року тимчасовий захист отримали у країнах ЄС 812 тис. чоловіків віком від 18 до 64 років. Додавши аналогічні показники з Молдови та Великої Британії і віднявши приблизну оцінку, скільки серед них є чоловіків, які не підлягають мобілізації (старші за 60 років, мають інвалідність, багатодітні тощо) — видання доходить висновку, що за кордоном перебувають 436 тис. чоловіків мобілізаційного резерву.

Серед тих, що залишились в Україні, за оцінками «Текстів», на сьогодні 1,02 млн чоловіків призовного віку мають інвалідність, близько 125 тис. доглядає за дитиною або дорослим з інвалідністю, 123 тис. мають багатодітні сім’ї.

Студентів-чоловіків денної форми навчання, на яких поширюється відтермінування від призову, станом на 1 січня 2022 року в Україні було 431 тис. (з них 5% могли залишитися в окупації, припускає видання). Учителів шкіл, викладачів, науковців та аспірантів мобілізаційного віку, які мають бронювання від мобілізації, за оцінками «Текстів», є приблизно 107 тис. Ще 528 тис.  чоловіків заброньовані за різними посадами, писав «Форбс» із посиланням на пресслужбу Кабміну. 26,6 тис. чоловіків засуджені.

Чоловіків віком від 18 до 26 років, які не підлягають призову, в Україні загалом є близько 1,68 млн осіб. За оцінками видання, від мобілізаційного резерву потрібно відняти трохи більше половини з них (тих, що не належать до вже врахованих вище груп) — 707 тис.

Видання додає, що не змогло знайти даних та врахувати в обчисленні кілька груп чоловіків: батьків, які самостійно виховують дитину віком до 18 років; усиновлювачів; близьких родичів загиблих в АТО (загиблих близько 4,5 тис.); а також чоловіків з подвійним громадянством, які, ймовірно, виїхали за кордон за своїм другим паспортом. Крім того, видання дуже неточно може оцінити кількість чоловіків, які доглядають за дитиною з інвалідністю або за дорослим з інвалідністю І–ІІ групи.

В підсумку, актуальний мобілізаційний резерв в Україні видання оцінює у 4,888 млн чоловіків.

Натомість, пишуть «Тексти», до нього потенційно можна додати близько 273 тис. чоловіків віком 25–26 років, які найближчим часом досягнуть призовного віку і підпадають під мобілізацію.

Крім того, якщо зменшити вік мобілізації аж до 18 років, можна додати до резерву 434 тис. (без мобілізації студентів). Втім, застерігають автори, зменшення мобілізаційного віку не може істотно збільшити резерв, адже покоління молоді менш численне, ніж покоління людей середнього віку, через низьку народжуваність у перші роки Незалежності. Крім того, саме на молоде покоління ляже основне завдання творити нові сім’ї та народжувати наступне покоління українців.

Натомість мобілізація жінок може суттєво покращити ситуацію, якщо війна затягнеться на роки чи Росія різко збільшить чисельність своїх сил, адже жінки можуть бути важливим резервом і замінити сотні тисяч чоловіків у тилу, вважають автори.

Як приклад видання наводить Британію в період Другої світової війни, де функціонували три жіночі армійські структури, а жінки служили як кухарки, секретарки, телефоністки, комірниці, санітарки, водійки, інспекторки боєприпасів, займалися технічним обслуговуванням літаків, метеорологією, радіолокацією, аналізували розвідувальні дані тощо. При населенні 50 млн людей мобілізація британських жінок зуміла вивільнити 450 тис. чоловіків на позиціях у тилу.

В Україні оголошення мобілізації жінок без дітей дасть змогу поповнити резерв на 3 млн людей, оцінює видання. В Україні, припускає видання, жінки можуть служити у військах ППО на всій території країни, операторками дронів, снайперками, можуть відповідати за логістику, бухгалтерію, облік, декодування, роботу в пресслужбах, а також працювати на оборонних заводах та цивільних підприємствах.

Втім, застерігає видання, мобілізувати жінок потрібно лише добровільно, а жодні обмеження для жінок на виїзд за кордон неприпустимі. Крім того, для жінок потрібно створити адекватні умови служби.

Фото ілюстративне: з відкритих джерел

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2242
Читайте також
Коментарі
1
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Анатолий
50 дн. тому
А если еще призвать власть ..депутатов.прокуроров.судей.раййоные и областные администрации то и простой Народ можно защитить.
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду