NV проаналізувало торгівлю країн ЄС з Росією та Білоруссю: показники впали у 3,5 рази, але нафту й газ купують надалі

NV проаналізувало торгівлю країн ЄС з Росією та Білоруссю: показники впали у 3,5 рази, але нафту й газ купують надалі

14 Березня 2024
808
14 Березня 2024
14:05

NV проаналізувало торгівлю країн ЄС з Росією та Білоруссю: показники впали у 3,5 рази, але нафту й газ купують надалі

808
Експорт та імпорт між Європою і Росією порівняно з довоєнним періодом зменшився у 3,5 рази. Дещо зріс лише експорт до Білорусі, що може свідчити про спробу обійти санкції. Головним торговим партнером Лукашенка в ЄС є Польща.
NV проаналізувало торгівлю країн ЄС з Росією та Білоруссю: показники впали у 3,5 рази, але нафту й газ купують надалі
NV проаналізувало торгівлю країн ЄС з Росією та Білоруссю: показники впали у 3,5 рази, але нафту й газ купують надалі

Видання «NV Бізнес» разом з німецькою аналітичною компанією MCI проаналізувало зовнішньоекономічну статистику Євросоюзу у 2021−2023 роках і визначило, як за час великої війни проти України змінилися торговельні показники ЄС із Росією та Білоруссю.

«Країни ЄС скоротили пряму торгівлю з Росією та Білоруссю. Попри це Євросоюз продовжує купувати російські газ та нафту на мільярди євро, фінансуючи диктаторські режими Путіна та Лукашенка», — стверджує NV.

Видання запевняє, що «великої зради немає» і показники експорту та імпорту між країнами ЄС та Росією у 2023 році зменшилися в порівнянні з довоєнним періодом у 3,5 рази — із 148 млрд євро у 2021-му до 44,4 млрд євро у 2023-му. Суттєве зростання показників до 185 млрд євро у 2022 році пояснюється збільшенням цін на енергоносії через поступову відмову європейських країн від російських нафти та газу.

Постачання з Білорусі впали ще більше — з 5,6 млрд євро (2021 р.) до 1,4 млрд євро (2023 р.). Для порівняння, як видно з графіка, показники імпорту з України за цей же період залишились практично незмінними — в межах 22–25 млрд євро.

 

З європейським експортом ситуація трохи складніша. Якщо прямі поставки до Росії суттєво зменшувались протягом двох років великої війни (з 88,3 млрд євро у 2021 році до 38,1 млрд євро у 2023-му), то поставки у Білорусь за цей же період трохи збільшилися — з 6,8 до 8,1 млрд євро. «Скоріше за все, це спроба обійти санкцій проти Росії, як і у випадку з країнами Середньої Азії», — пише NV.

Минулого року найбільше імпортували до Європи з Росії енергоносії (29,3 млрд євро) — це приблизно 2/3 усього європейського імпорту з Росії у грошовому вимірі. В натуральному вимірі (млн тонн) імпорт російських нафти та газу у 2022-му незначно збільшили лише Бельгія, Болгарія та Греція. Проте у 2023 році і вони в рази скоротили ці закупки.

Крім того, йшов імпорт гірничо-металургійної (7,2 млрд євро), хімічної (майже 3 млрд євро) та агропереробної (2,7 млрд євро) продукції.

Ще майже на 1 млрд євро імпортували російські прикраси, дорогоцінні метали й каміння, ключовими покупцями були Бельгія, Німеччина та Італія. Для порівняння у 2021 році європейці імпортували такої продукції з РФ на 4,6 млрд євро.

 

Лідером експорту з Європи до Росії залишається Німеччина — 8,9 млрд євро. Слідом ідуть Італія (4,7 млрд євро) та Польща (3,7 млрд євро). Проте всі вони приблизно вдвічі-втричі зменшили експорт до РФ порівняно з 2021 роком. Як видно на графіку, солідно зменшили показники також Нідерланди і Франція. Дещо збільшили поставки на російський ринок лише Латвія та Словенія — з 1,9 до 2,1 та з 0,85 до 1,1 млрд євро відповідно.

У 2023-му росіяни найбільше купували продукцію машинобудування (9,2 млрд євро), фармацевтики (8,7 млрд євро), хімпрому (7 млрд євро) та АПК (6,7 млрд євро). Сумарно це майже 83% від усього імпорту Росії з ЄС.

 

Імпорт з Білорусі до ЄС торік склав лише 1,4 млрд євро. Найбільші партнери режиму Лукашенка в цьому — Польща (438 млн євро), Литва (279,5 млн євро), Німеччина (231,5 млн євро) та Латвія (208 млн євро), які сумарно забезпечують більше 80% білоруського експорту до ЄС.

Білоруси переважно постачають до Євросоюзу продукцію АПК, машинобудівного комплексу, хімпрому й товари промислового призначення (деревина, скло, мінвата тощо).

Експорт з ЄС до Білорусі за два роки збільшився на 1,3 млрд євро. Найбільше порівняно з 2021 роком зросли показники Польщі (з 1,8 до 2,7 млрд євро) та Литви (з 1 до 1,7 млрд євро). Німеччина також збільшила обсяг експорту з 1,5 до 1,9 млрд євро.

Білоруси найбільше купували продукцію машинобудівної галузі. Вірогідно, значну частку займають люксові автомобілі, які потім реекспортують до Росії. Також помітна частка хімічної продукції, АПК та фармацевтики.

 

«Білорусь, скоріше за все, використовується як одна з країн, через які відбувається паралельний імпорт західних компонентів, технологій та люксових товарів. Проте режим Лукашенка має практично таку саму кількість санкцій, як і режим Путіна. Тому у нього є лише одна перевага — географічне сусідство з Європою. Для всього іншого існують країни Азії та Кавказу, через які також йдуть струмочки товарів, вироблених на Заході», — пише видання.

Читайте також: 

Фото: pkzsk.info

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
808
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду