Нацполіція відкрила провадження після розслідування «Схем» про виїзди за кордон бізнесмена Віктора Поліщука

Нацполіція відкрила провадження після розслідування «Схем» про виїзди за кордон бізнесмена Віктора Поліщука

2 Квітня 2024
992
2 Квітня 2024
11:58

Нацполіція відкрила провадження після розслідування «Схем» про виїзди за кордон бізнесмена Віктора Поліщука

992
«Схеми» з’ясували, що власник центру «Гулівер» і мережі «Ельдорадо» кілька разів виїжджав за кордон під час воєнного стану як нібито волонтер і водій вантажівки на підставі документів з ознаками підробки.
Нацполіція відкрила провадження після розслідування «Схем» про виїзди за кордон бізнесмена Віктора Поліщука
Нацполіція відкрила провадження після розслідування «Схем» про виїзди за кордон бізнесмена Віктора Поліщука

Головне слідче управління Національної поліції України розпочало кримінальне провадження за статтею про незаконний перетин кордону після виходу розслідування «Схем» про бізнесмена Віктора Поліщука. Про це пише «Радіо Свобода» із посиланням на пресслужбу Нацполіції.

Правоохоронці внесли відомості до Єдиного реєстру досудових розслідувань за ч. 1 ст. 332 Кримінального кодексу України («Незаконне переправлення осіб через державний кордон України, організація незаконного переправлення осіб через державний кордон України, керівництво такими діями або сприяння їх вчиненню порадами, вказівками, наданням засобів або усуненням перешкод»).

У Нацполіції повідомили, що в межах кримінального провадження перевірять факти незаконного перетину державного кордону.

Розслідування «Схем» вийшло 14 березня. У ньому журналісти розповіли про те, як один з найбагатших бізнесменів України, власник київського торговельно-офісного центру «Гулівер» і мережі «Ельдорадо» Віктор Поліщук під час воєнного стану виїжджав за кордон як нібито волонтер і водій вантажівки на підставі документів з ознаками підробки.

Зокрема, журналісти з’ясували, що Поліщук під час воєнного стану подавався в систему «Шлях» як водій-волонтер, але не привозив заявлену допомогу, а іноземна компанія, яка нібито мала її передати, заявила, що не робила цього і її ім’ям скористалися без відома організації.

Також Віктор Поліщук двічі виїжджав за кермом вантажівки, влаштовуючись у штат фірми-перевізника на посаду водія, але обидва рази вантажів не привозив, а повертався в Україну вже на своєму пасажирському «Мерседесі».

Як розповідають «Схеми», Віктор Поліщук — бізнесмен призовного віку. Напередодні повномасштабного вторгнення РФ він посідав 36-те місце у списку найзаможніших українців у рейтингу Forbes. За інформацією журналістів, за час повномасштабної війни він виїжджав за межі України щонайменше п’ять разів.

Також «Схеми» з’ясували, що структури бізнесмена Віктора Поліщука протягом усього 2022 року не повертали борги державним банкам України, посилаючись на фінансові труднощі, і до них не застосували жодних штрафних санкцій. При цьому в той же період компанії Поліщука скуповували елітні автомобілі на десятки мільйонів гривень, на яких, у тому числі, пересувається сам бізнесмен, подорожуючи за кордон.

Усі викладені у своєму матеріалі факти «Схеми» відправили Віктору Поліщуку з проханням їх прокоментувати, однак він не відповів.

Як пишуть «Схеми», пік розвитку бізнесу Віктора Поліщука припав на часи президентства Віктора Януковича. Його називали одним із «гаманців» так званої «Сім’ї» експрезидента. Саме тоді Поліщук набув великих активів у сфері фінансів, роздрібної торгівлі й нерухомості.

Згодом з’явилася інформація, що його дружина, Лілія Різва, є племінницею дружини експрезидента РФ, а нині заступника голови Ради безпеки Росії Дмитра Медведєва.

Читайте також:

На фото Віктор Поліщук / Forbes

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
992
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду