Маргінали, конспірологи та расисти: Insider представив мапу західних «фейкспертів», які поширюють прокремлівську пропаганду

Маргінали, конспірологи та расисти: Insider представив мапу західних «фейкспертів», які поширюють прокремлівську пропаганду

3 Жовтня 2023
1285
3 Жовтня 2023
12:48

Маргінали, конспірологи та расисти: Insider представив мапу західних «фейкспертів», які поширюють прокремлівську пропаганду

1285
Головні теми псевдоекспертів — війна проти України, секретні біолабораторії США, псевдореферендуми на окупованих територіях, збиття Боїнга MH-17 тощо. Також вони вірять у світову єврейську змову, шкоду від щеплень та рептилоїдів.
Маргінали, конспірологи та расисти: Insider представив мапу західних «фейкспертів», які поширюють прокремлівську пропаганду
Маргінали, конспірологи та расисти: Insider представив мапу західних «фейкспертів», які поширюють прокремлівську пропаганду

Російське незалежне видання The Insider представило інтерактивну мапу «фейкспертів» — західних псевдоекспертів, які поширюють прокремлівську дезінформацію як у російських, так і в західних медіа. Серед них є знані конспірологи, перевдягнені маргінали, а також відверті расисти та антисеміти.

Як пише Insider, проросійські «фейксперти» стають героями сюжетів як зарубіжних, так і російських телеканалів: для російської пропаганди дуже важливо, щоб якісь із її тез звучали з вуст іноземців, навіть якщо у своїх країнах ті нікому не відомі. 

«Головне, що об'єднує фейкспертів, які потрапили до цієї карти, — обіляючи путінську політику, вони розповсюджують відверту дезінформацію, тобто не просто висловлюють якісь оцінні судження, а роблять заяви про факти, недостовірність яких легко доводиться», — пише Insider.

Найвідомішим «фейкспертом» видання назвало американського ведучого Такера Карлсона, який ще нещодавно вів одну з найбільш рейтингових програм на республіканському телеканалі Fox News. Крім того, що Карлсон заявляв, начебто в США «від COVID-вакцин померло понад 3 тисячі людей», а біле населення США та Європи цілеспрямовано заміщується небілим, він в останні роки став затятим путіністом.

Напередодні повномасштабного вторгнення РФ в Україну Карлсон назвав це «прикордонною суперечкою», казав, що Україна — маріонетка Заходу, яка не є справжньою демократією, та активно поширював конспірологічну теорію про «таємні американські біолабораторії в Україні». Карлсон став дуже популярним персонажем російського пропагандистського телебачення, його активно цитували на держканалах.

На відміну від Карлсона, найчастіше проросійські фейксперти зовсім невідомі в себе на батьківщині. Багато хто з них не ті, за кого себе видають: продавця мила можуть виставити фахівцем зі світової політики, а футбольного воротаря — експертом з міжнародної безпеки.

Класичний приклад — американець Деніел Патрік Велш, якого прокремлівські ЗМІ вмикають наживо у праймтайм, насправді є керівником приватного дитячого садка в передмісті Бостона і власником маленького онлайн-магазину.

Він передбачав розпад ЄС та НАТО через «українську кризу», звинувачував Україну у продажу зброї ІДІЛ, казав, що нацистами були не лише німці, а й половина британської аристократії, а також, що ці сили залишилися незадоволені підсумками Другої світової і тепер хочуть знищити Росію. 

Крім того, зіркою російських держканалів став «британський політолог» Девід Айк — винахідник тієї самої теорії про рептилоїдів, який оголосив себе Божим сином і передбачив кінець світу в 1997 році. Інший приклад — Фредерік Вільям Енґдаль, який вигадав нині вкрай популярну теорію про шкоду ГМО. Обидва вони впевнені, що Джордж Сорос є найважливішим учасником світової єврейської змови, а малайзійський літак MH17 збили українські військові за наказом ЦРУ.

Як пишуть журналісти, згадані конспірологи часто поєднують кремлівські тези з антисемітизмом. Є серед них і відверті расисти, як нідерландський письменник Йост Німеллер, який свого часу заявив, що чорна раса інтелектуально нижча за білу, а Гітлер був «не такий уже й поганий». Після цього нідерландські видання припинили контактувати з ним, а кремлівські ЗМІ, навпаки, активізувались.

Головні теми, на які найчастіше висловлюються псевдоексперти, — біолабораторії США в Україні, нібито законність псевдореферендумів на окупованих територіях України, про війну проти України, а також про збиття Боїнґа MH-17, про замах на агента Сергія Скрипаля та отруєння російського опозиціонера Олексія Навального тощо.

Найпомітніший серед тих, хто говорив про секретні біолабораторії США в Україні, — Роберт Кеннеді-молодший, племінник Джона Кеннеді та син Роберта Кеннеді-старшого. Він відомий своїми конспірологічними теоріями про те, що щеплення — це чипування і може спричинити аутизм.

На сьогодні мапа фейкспертів налічує близько 200 персонажів, однак журналісти обіцяють, що вона активно поповнюватиметься.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1285
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду