У Німеччині судитимуть шпигуна, який «зливав» Росії дані про HIMARS в Україні

У Німеччині судитимуть шпигуна, який «зливав» Росії дані про HIMARS в Україні

6 Вересня 2023
1560
6 Вересня 2023
14:26

У Німеччині судитимуть шпигуна, який «зливав» Росії дані про HIMARS в Україні

1560
Високопосадовцю німецької розвідки та його поплічнику висунули обвинувачення у державній зраді на користь РФ. Їм загрожує довічне ув’язнення.
У Німеччині судитимуть шпигуна, який «зливав» Росії дані про HIMARS в Україні
У Німеччині судитимуть шпигуна, який «зливав» Росії дані про HIMARS в Україні

Генеральна прокуратура Німеччини висунула офіційне обвинувачення у державній зраді на користь Росії колишньому начальнику підрозділу Федеральної розвідувальної служби країни Карстену Лінке та його ймовірному зв’язковому Артуру Еллеру.

Про це повідомляє німецьке видання Der Spiegel. Медіа не розкриває повних імен обвинувачених, проте раніше їх називали інші ЗМІ. Під час арешту Лінке повідомлялося, що він є високопосадовцем розвідувального відомства ФРН. Також медіа писали про те, що під час обшуку в Лінке знайшли 400 тисяч євро готівкою. 

Згодом стало відомо, що підозрюваний працював у технічній розвідці, а потім очолив підрозділ, який займається безпекою та перевіркою співробітників. За даними слідства, після нападу Росії на Україну минулого року Карстен Лінке передав Москві інформацію, яку отримав під час своєї роботи. Йдеться, зокрема, про GPS-дані, які вивели б росіян на місця зосередження в Україні американських реактивних систем залпового вогню HIMARS та німецької ППО IRIS-T. Федеральний прокурор оголосив, що ця інформація є державною таємницею.

Німецькі телеканали WDR та NDR повідомляли, що Лінке також передавав до Росії секретні доповіді з оцінкою ситуації на фронті, припускаючи при цьому, що обвинуваченого могли шантажувати.

Слідство впевнене, що Еллер, якого арештували у січні 2023 року, був його зв’язковим. За даними Федеральної прокуратури в Карлсруе, він виконував функцію кур'єра і перевозив секретні дані від Карстена Лінке в РФ. 

Лінке, арештований місяцем раніше — у грудні 2022 року, винним себе не визнає. В разі доведення їхньої вини обом загрожує довічне ув’язнення.

До арешту Лінке востаннє подвійного агента в Німеччині розкривали у 2014 році. Тоді співробітника зовнішньої розвідки заарештували за передання секретної інформації США. Його засудили на вісім років у 2016 році. Спіймали «крота», коли він пропонував свої послуги ще й Росії.

Фото: Wolfgang Kumm / dpa

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1560
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду