detector.media
Ольга Чорна
«Детектор медіа»
29.02.2024 08:24
Керівник «Інтерньюз-Україна»: Телеграм — це ворожа платформа, однак держава не протидіє їй, а навпаки, заохочує використовувати
Керівник «Інтерньюз-Україна»: Телеграм — це ворожа платформа, однак держава не протидіє їй, а навпаки, заохочує використовувати
Про це Костянтин Квурт сказав під час круглого столу «Журналістські стандарти та професійна етика в умовах війни», організованого Комітетом Верховної Ради з питань свободи слова. Водночас директорка ІМІ Оксана Романюк вважає, що телеграм-канали загрожують свободі слова в Україні.

Голова правління «Інтерньюз-Україна» Костянтин Квурт вважає, що телеграм — ворожа платформа, і держава не протидіє їй, а навпаки, заохочує використання телеграму через практики, інструментально. Про це він сказав під час круглого столу «Журналістські стандарти та професійна етика в умовах війни», організованого Комітетом Верховної Ради з питань свободи слова в середу, 28 лютого.

«Поки ще ця Єврокомісія не змінилася, і поки Програма "Rada: наступне покоління" складає плани для поїздок на наступний рік, я вас прошу звернутися до нас відвідати цю Єврокомісію, яка має досвід заохочення технологічних платформ до співпраці. Тому що є європейські практики, як із цим працювати. Важливо їх переймати, щоб нас потім не цькували за, так би мовити, “перешкоджання свободі слова”», — запропонував Квурт. Він закликав просувати саме європейські практики боротьби з недружніми технологічними платформами.

Оксана Романюк

Таку позицію під час дискусії підтримала директорка Інституту масової інформації Оксана Романюк. Вона висловила впевненість у тому, що телеграм загрожує свободі слова в Україні. «Зараз громадяни користуються телеграм-каналами з безпекових міркувань, щоб дізнатися, звідки летить ракета і куди вона прямує. І вони підсідають на телеграм як на голку. Але телеграм-канали не прозорі, анонімні, вони не реєструються як медіа, не беруть участі в жодних співрегуляторних ініціативах. До того ж вони абсолютно безвідповідально і безкарно постять фейки. Якщо неправдиву інформацію опублікує медіа, ми принаймні знаємо, як на це реагувати, — можемо подати на це медіа до суду, звернутися із скаргою до Національної ради з питань телебачення і радіомовлення. Що стосується ситуації з телеграм-каналами, мені здається, що це загроза свободі слова в Україні», — наголосила Романюк. 

Крім того, нагадала вона, в телеграм-каналах неодноразово розгортались інформаційні атаки проти журналістів і класичних медіа. «Ти вже знаєш, що сьогодні ти покритикуєш телеграм-канал, а завтра телеграм-канал напише, що ти ухилянт або пособник ворога», — зауважила директорка ІМІ. 

Нагадаємо, результати дослідження, проведеного українським сервісом Telemetrio наприкінці 2023 року, засвідчили, що в Україні діє понад 33 тисячі активних телеграм-каналів із сумарною кількістю 282,6 млн підписників. При цьому Україна — на шостому місці у світовому списку за кількістю каналів з понад 1 млн підписників. У 2023 році переважна більшість громадян України споживала новини із соціальних мереж — 76%, і телеграм залишається основною соцмережею для отримання новин під час війни

Згідно з дослідженням ІМІ, найпопулярніші в українському сегменті телеграм-канали поширюють фейки та маніпулюють на темі мобілізації, яка є чутливою для українців. Також, як повідомляв раніше «Детектор медіа», анонімні телеграм-канали поширюють фейки в тіктоку для залучення аудиторії.

Представник Головного управління розвідки Міноборони України Андрій Юсов на заході в «Медіацентрі Україна — Укрінформ», відповідаючи на питання журналістки «Детектора медіа» Юлії Лавришин, визнав, що телеграм містить низку загроз для безпеки України і треба шукати варіанти вирішення цієї проблеми.

Натомість представник компанії «Телеграм» Ремі Вон у відповідь на заяву Юсова запевнив, що російські спецслужби не мають доступу до даних українських користувачів, а сам месенджер був створений спеціально для того, щоб уникнути російського стеження.

Радник керівника Офісу Президента Михайло Подоляк у коментарі «Детектору медіа» назвав анонімні телеграм-канали, які публікують компромат, «злом»: «Я вважаю, що анонімні телеграм-канали, які публікують компромат, — оце зло. Але якщо телеграм-канал йде до створення редакції, до відкритості тощо, — він може бути медіа».

Читайте також:

Фото: Максим Поліщук / «Детектор медіа»

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY