Кремль виділив 59 млрд рублів організаціям, які «працюють» зі школярами та вчителями на ТОТ

Кремль виділив 59 млрд рублів організаціям, які «працюють» зі школярами та вчителями на ТОТ

27 Лютого 2024
2644
27 Лютого 2024
07:01

Кремль виділив 59 млрд рублів організаціям, які «працюють» зі школярами та вчителями на ТОТ

2644
За інформацією опозиційного російського видання «Медуза», ця сума дорівнює двом річним бюджетам Інгушетії — одного з найбідніших регіонів РФ. Всього річні бюджети менше 59 млрд рублів мають 13 російських регіонів.
Кремль виділив 59 млрд рублів організаціям, які «працюють» зі школярами та вчителями на ТОТ
Кремль виділив 59 млрд рублів організаціям, які «працюють» зі школярами та вчителями на ТОТ

Журналісти російського опозиційного видання «Медуза» опублікували другий матеріал на основі даних із внутрішніх документів адміністрації президента Росії, до яких вони отримали доступ.  

Цього разу «Медуза» викриває так звані «автономні некомерційні організації», які організовують події ідеологічного спрямування, розраховані насамперед на дітей та молодь тимчасово окупованих територій України. 

У документах адміністрації президента РФ, до яких отримало доступ видання, перелічено відразу 15 «автономних некомерційних організацій» (АНО), які отримують фінансування від російської держави. Незважаючи на статус, жодна «автономності» не має, зазначають журналісти, оскільки всі ці структури створені людьми, близькими до влади, а їхня робота повністю підконтрольна Кремлю. Більше того, всі вони так чи інакше займаються пропагандою. 

Організації, створені як АНО, виявилися особливо зручними для Кремля після початку повномасштабної війни РФ проти України: вони не зобов'язані дотримуватися закону РФ про держзакупівлі, тому їхнє фінансування обмежене фактично лише побажаннями президентської адміністрації. У 2023 році такі АНО отримали з держбюджету субсидії на загальну суму 59 млрд рублів (це рівно два річні бюджети Інгушетії, одного з найбідніших регіонів РФ, усього річні бюджети менше 59 млрд мають 13 регіонів, підкреслює видання). 

Найвідоміша «автономна некомерційна організація» — Інститут розвитку інтернету (ІРІ); як уже докладно розповідала «Медуза», він фінансує виробництво російських фільмів, серіалів та іншої «культурної» продукції — часто вона має провладний характер. Інша АНО — «Діалог» (про нього — ще одне розслідування «Медузи») — відповідає за пропаганду в інтернеті, зокрема за створення фейків про війну з Україною. 

Ще кілька АНО організують події ідеологічного спрямування. Наприклад, АНО «Росія — країна можливостей», створена за ініціативи Путіна, відповідає за конкурси та олімпіади для школярів і студентів, зокрема на тимчасово окупованих територіях України. У документах адміністрації Путіна, з якими ознайомилися журналісти «Медузи» внаслідок витоку, йдеться, що у період з 2023 по 2025 рік у заходах цієї організації мають взяти участь близько 20% мешканців тимчасово захоплених регіонів у віці 14–25 років (при цьому журналісти зазначають, що кількість мешканців ТОТ України наразі достеменно невідома). 

Журналісти-розслідувачі опублікували перелік заходів, які проводять «автономні некомерційні організації», підконтрольні Кремлю: 

  • АНО «Центр розвитку культурних ініціатив» проводить «культурний» фестиваль «Таврида» у Криму; 
  • АНО «Всесвітній фестиваль молоді» возить до Сочі «волонтерів» з тимчасово окупованих територій України; 
  • АНО «Центр знань Машук» проводить перепідготовку вчителів із тимчасово захоплених українських регіонів; 
  • АНО «Центр вивчення та мережевого моніторингу молодіжного середовища» стежить за акаунтами школярів і студентів з «нових регіонів» (так кремлівська влада називає тимчасово окуповані території України. — «Детектор медіа») — з метою «оперативного інформування про загрози, що виникають, нові деструктивні прояви». 

«Медуза» зазначає, що матеріал про «автономні некомерційні організації», підконтрольні Кремлю, є частиною міжнародного журналістського проєкту Kremlin Leaks. Ще наприкінці 2023 року журналісти естонського видання Delfi Estonia отримали доступ до витоку внутрішніх документів адміністрації президента РФ. У результаті архів вивчала група дослідників, куди ввійшли зокрема й журналісти «Медузы», «Важных историй», Expressen (Швеція), Frontstory.pl (Польща), Paper Trail Media, Der Spiegel, ZDF (усі три — Німеччина) та деяких інших європейських медіа.  

Про першій матеріал, опублікований «Медузою» в рамках міжнародного журналістського проєкту, читайте в нашій публікації «“Слово пацана” допоможе Путіну переобратися? Документи з Кремля потрапили до опозиційних росЗМІ». 

Також ми повідомляли, що за інформацією Центру національного спротиву, росіяни звозять молодих українців з тимчасово окупованих територій України на так званий «всесвітній фестиваль молоді».  

«Так, відомо, що до проведення “фестивалю” будуть залучені так звані “волонтери” з-поміж учасників створених росією “громадських організацій”, таких як “юг молодой”, “рух перших” та інше. Ворог створює такі організації за зразком комсомолу, щоби промивати мізки українській молоді», — наголосили в Центрі національного спротиву.

Фото: gettyimages 

 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2644
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду