Пінап у газеті Сил тероборони «Спротив» викликав обурення військовослужбовиць ЗСУ. В ТрО наголосили, що не хотіли їх образити

Пінап у газеті Сил тероборони «Спротив» викликав обурення військовослужбовиць ЗСУ. В ТрО наголосили, що не хотіли їх образити

17 Квітня 2024
4933
17 Квітня 2024
00:53

Пінап у газеті Сил тероборони «Спротив» викликав обурення військовослужбовиць ЗСУ. В ТрО наголосили, що не хотіли їх образити

4933
Постер у стилі пінап викликав суспільний резонанс: його розцінили як прояв гендерної нерівності щодо жінок-військових. Тероборонці повідомили, що в часописі «Спротив» планувалася публікація цілого циклу схожих картинок-пінап за участю й чоловіків-військових, і навіть пар військовослужбовців.
Пінап у газеті Сил тероборони «Спротив» викликав обурення військовослужбовиць ЗСУ. В ТрО наголосили, що не хотіли їх образити
Пінап у газеті Сил тероборони «Спротив» викликав обурення військовослужбовиць ЗСУ. В ТрО наголосили, що не хотіли їх образити

У номері від 5 квітня друкованої газети Сил ТрО «Спротив» опубліковано постер у стилі пінап художника Олексія Бондаренка. На малюнку зображено напівоголену жінку, яка тримає ручний кулемет.

Постер викликав суспільний резонанс, оскільки його зміст розцінили як прояв гендерної нерівності щодо військовослужбовиць Збройних сил України.

Постер у газеті ТрО «Спротив». Фото: фейсбук-сторінка Аліни Сарнацької 

Першою на нього звернула увагу військова Аліна Сарнацька. На своїй фейсбук-сторінці вона повідомила, що їй про це зображення в газеті пишуть жінки-військові, яким «боляче і образливо бачити таке ставлення до жінок з боку Командування».

«Художник Бондаренко наглядно проілюстрував, що Командування Сил ТрО ЗСУ не має поваги до жінок, які стали на захист України. Це особливо дивно бачити з боку ТрО, адже туди на початку повномасштабної війни потрапили більшість жінок. Пишаюсь, що знайома з цими завзятими, сильними і сміливими жінками», — написала Аліна Сарнацька.

На її думку, постер порушує як відомчий План дій з гендерних питань в оборонній сфері, так і Національний план з виконання Резолюції Ради Безпеки ООН 1325.

«Гендерна рівність в силах безпеки і оборони — це одна з вимог для вступу України до НАТО», — зазначила військова.

Публікацію постера в газеті «Спротив» прокоментувала медіааналітикиня та дослідниця гендерного балансу Інституту масової інформації Яна Машкова. Вона зазначила, що такі зображення принижують та дискримінують жінок-військовослужбовиць.

«Зображення жінок у сексуалізованих картинках для підняття настрою і “бойового духу” військових — це оманлива думка. Такі зображення, з урахуванням офіційного видання, щонайменше принижують та дискримінують жінок-військовослужбовиць, а їх на сьогодні в українській армії понад 62 тисячі. Впевнена, що у випускових редакторів цієї газети точно немає в планах друкувати наступний номер із зображенням напівоголеного чоловіка для підняття настрою військовослужбовиць. Оскільки за роки дослідження гендерного балансу ми не фіксували в медіа зображення або інформаційні кейси, де чоловіків зображували як об’єкт сексуалізації», — зазначила Машкова. 

Експертка також зауважила, що такі кейси неможливо побачити десь в офіційних виданнях армії західних країн, оскільки це сексистський прояв щодо жінок.

Пізніше в публікацію ІМІ, яка містить коментар Яни Машкової, додали оновлену інформацію: «Щодо належності газети. За інформацією джерел ІМІ, це видання не є офіційною газетою ТРО».

У Силах територіальної оборони оперативно прокоментували ситуацію, яка склалася навколо постера, опублікованого у друкованому виданні «Спротив». Там повідомили, що головна мета таких ілюстрацій — ментальна підтримка військових, які воюють на «нулі»

«Черговий випуск часопису Сил територіальної оборони “Спротив” створив певні дискусії в мережі, у зв'язку з публікацією на його шпальтах постера із зображенням жінки в артстилі пінап. Хочемо зауважити, що першочергово цей вісник орієнтований на військовослужбовців та військовослужбовиць Збройних сил України, які перебувають безпосередньо на фронті, і яким може бути недоступна мережа інтернет. А підтримувати їх, в тому числі психологічно, ми обов’язково мусимо», — йдеться в дописі Сил ТрО.

Оборонці підкреслили, що обираючи для розвороту пінап-ілюстрацію, вони не мали на меті образити чи об’єктивізувати військовослужбовиць, зокрема й тих, «які щоденно пліч о пліч з побратимами та посестрами боронять наш край від окупанта».

Повідомляється, що в часописі «Спротив» планувалася публікація цілого циклу схожих картинок у стилі пінап за участю й чоловіків, що перебувають у лавах ЗСУ, і навіть пар військових.

«Головна мета цих ілюстрацій — ментальна підтримка військових на “нулі”, про що свідчать розміщені на постері QR-коди, один з яких — про протокол психологічної підтримки "Я поруч!"» — зазначили тероборонці.

Вони також повідомили, що невдовзі буде створено освітній матеріал про гендерну рівність у Збройних силах України. «Щоб не припускатись невірних трактувань у майбутньому на всіх рівнях, запрошуємо до співпраці. Чекаємо на ваші матеріали чи пропозиції в особистих повідомленнях. Це дозволить кожному та кожній, хто боронить нашу державу, уникнути ситуацій сексистського характеру», — закликали в Силах ТрО.

Тероборонці запевнили, що на майбутнє вони врахують усі надані об’єктивні зауваження, і водночас подякували всім, хто їх підтримав.

Читайте також:

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
4933
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду