Невідомі хакери зламали сайт NV (ОНОВЛЕНО)

Невідомі хакери зламали сайт NV (ОНОВЛЕНО)

24 Лютого 2024
5179
24 Лютого 2024
10:50

Невідомі хакери зламали сайт NV (ОНОВЛЕНО)

5179
Зловмисники опублікували фейкову новину про те, що російські хакери нібито «відстежували переміщення громадян України, зокрема співробітників силових відомств». Станом на 10:00 роботу ресурсу відновлено.
Невідомі хакери зламали сайт NV (ОНОВЛЕНО)
Невідомі хакери зламали сайт NV (ОНОВЛЕНО)

Редакція NV повідомила, що 24 лютого в роботу сайту видання втрутилися хакери. Вони розмістили новину, до якої редакція не має жодного стосунку. Це в розмові з «Детектором медіа» також підтвердила головна редакторка сайту NV Юлія МакГаффі.

За її словами, зранку чергова випускова редакторка новин помітила в топі сайту новину, яку ніхто з редакції не публікував. У ній йшлося про те, що російські хакери нібито «відстежували переміщення громадян України, зокрема співробітників силових відомств». Цей матеріал автоматично з’явився і в телеграм-каналі NV.

«Хакери зайшли в адмінку через акаунт одного з перекладачів, під іменем якого ця вигадана новина й стояла. Зараз ми вирішили цю проблему і будемо вводити додаткові заходи безпеки, щоб такого більше не траплялося.

Тут нема нічого дивного, бо війна в кіберпросторі не зупиняється, постійно відбувається низка різних типів кібернападів, DDoS-атак. Це ж (злам доступу до адмінки сайту, — ред.) досить нехарактерна історія. Ми бачимо тенденцію, коли великі українські медіа стають об'єктами хакерських атак. Зокрема, минулого тижня зловмисники зламали акаунт "Української правди" в Х та опублікували від їхнього імені абсолютно неадекватну інформацію. Однак з цим можна боротися», — прокоментувала головна редакторка сайту.

Скриншот фейкової новини/NV

Нагадаємо, у неділю, 18 лютого, кілька українських медіа зазнали хакерських атак на їхні сайти й сторінки в соцмережах. Як повідомила Державна служба спеціального зв’язку та захисту інформації України, ресурси видань «Українська правда»Liga.net«Апостроф», «Телеграф» атакували російські кіберзлочинці. 

«Росія продовжує інформаційну війну проти нашої держави. Сьогодні російські хакери здійснили чергову атаку на низку українських медіа та розмістили на їхніх ресурсах фейкову інформацію», — ідеться в повідомленні Держспецзв’язку.  

Наступного дня невідомі зловмисники також зламали систему, яка відповідає за ефірне мовлення телеканалу «Еспресо». Хакери розмістили в ефірі телеканалу короткий ролик з кадрами зруйнованих українських міст, відео з Джозефом Байденом та закликом зупинитися, натякаючи на нібито причетність США до війни в Україні.

Фото: NV

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
5179
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду