Голова Комітету з питань свободи слова: У парламенті розробляють механізм переакредитації медіа та розширення їхнього доступу

Голова Комітету з питань свободи слова: У парламенті розробляють механізм переакредитації медіа та розширення їхнього доступу

10 Грудня 2023
1216
10 Грудня 2023
11:00

Голова Комітету з питань свободи слова: У парламенті розробляють механізм переакредитації медіа та розширення їхнього доступу

1216
Новий очільник Комітету з питань свободи слова також розповів, що планує провести засідання в розширеному форматі за участю представників медіа та голів парламентських фракцій, щоб обговорити висвітлення роботи парламенту.
Голова Комітету з питань свободи слова: У парламенті розробляють механізм переакредитації медіа та розширення їхнього доступу
Голова Комітету з питань свободи слова: У парламенті розробляють механізм переакредитації медіа та розширення їхнього доступу

В апараті Верховної Ради готують переакредитацію представників медіа, що надалі сприятиме покращенню їхнього доступу до роботи в парламенті. Про це сказав новопризначений голова Комітету з питань свободи слова Ярослав Юрчишин у коментарі агентству Інтерфакс-Україна.

«Зроблю все, що в моїх силах», — відповів Юрчишин на запитання про те, чи сприятиме він відновленню доступу журналістів до кулуарів і засідань парламенту, а також онлайн-трансляції засідань парламенту.

У коментарі «Українській правді» очільник комітету також зазначив, що деякі обмеження в умовах війни необхідні, утім, вони мають бути логічними та ефективними.

«Зараз буквально із засідання Верховної Ради ведуть трансляцію депутати, і ми, знову ж таки, отримуємо доволі викривлену картинку, оскільки бачимо тільки те, що хочуть показувати депутати. Чи заслуговує суспільство, яке обрало Верховну Раду 9-го скликання, мати спотворену картинку подій? Думаю, ні.

Не буду говорити, що це питання буде просто вирішити. Бо Держслужба охорони та СБУ мають свої вимоги до забезпечення безпеки великої кількості осіб і доступу до ухвалення державних рішень. Але також не можу сказати, що обмеження, які існують зараз, є ефективними та логічними.

Тому робота в цьому напрямку ведеться. Думаю, що після того, як буде напрацьовано переакредитацію, можна буде ставити більш аргументоване питання про допуск в умовах війни журналістів до роботи Верховної Ради», — прокоментував він.

Окрім цього, Юрчишин розповів, що планує запросити на розширене засідання комітету представників медіа, щоб почути їхні вимоги «разом із готовністю йти на розумні компроміси з огляду на питання безпеки».

«Скажімо, ми можемо зробити пресцентр, можливо, не під самим куполом, але десь поруч, але там мають обов'язково проводитися брифінги, наприклад, керівництва Верховної Ради», — сказав нардеп.

На думку голови комітету, таке засідання доречно провести разом з очільниками парламентських фракцій (груп), щоб вони могли адресувати апарату Верховної Ради узгоджені на політичному рівні позиції. 

Водночас директорка Департаменту взаємодії Суспільного мовлення з органами державної влади і колишня народна депутатка України Ольга Червакова на своїх фейсбук-сторінці висловила думку, що повернення журналістів до кулуарів парламенту буде одним з перших викликів для Комітету з питань свободи слова. Вона, зокрема, пояснює це тим, що кількість акредитованих у ВР представників медіа нині становить понад 4 тисячі осіб, однак не всі з них насправді пов'язані з журналістикою.

«Хто ці люди? Під журналістів успішно маскувалися проросійські лобісти, непричетні до професії фрики, побутові маргінали та всілякі “рішали” з посвідченнями працівників медіа. Під час повномасштабної російської агресії допускати таку публіку до будівлі на Грушевського, 5 — натуральна диверсія. А позбавити їх акредитації наразі нема законного шляху, позаяк пресслужба Верховної Ради не наділена повноваженнями “фільтрувати” і вирішувати, хто дійсно має на меті висвітлювати соціально значущі парламентські події, а хто ні», — написала Червакова. 

Вона також зазначила, що ухвалений Верховною Радою Закон «Про медіа» значно розширив перелік субʼєктів, які стали медіа, як-от анонімні телеграм-, вайбер- і ютуб-канали, а тому вони теж, імовірно, можуть претендувати на акредитацію при парламенті.

«Розкермовувати доведеться з залученням не лише медійників і профільних ГО, а й насамперед безпековиків, чиє слово тут, як на мене, має бути вирішальним», — вважає директорка Департаменту взаємодії Суспільного мовлення з органами державної влади.

Зазначимо, 9 грудня Верховна Рада України призначила Ярослава Юрчишина (фракція «Голос») головою Комітету з питань свободи слова.

Читайте також:

Нагадаємо, у вересні  на медійному форумі «Редколегія. Саміт» перший віцеспікер ВР Олександр Корнієнко вже розповідав про те, що апарат Верховної Ради України планує запустити процес переакредитації парламентських журналістів. 

Крім того, за словами високопосадовця, після внутрішніх дискусій депутати погодилися на трансляції окремих засідань на каналі «Рада». При цьому він зауважив, що не знає, як складеться доля цього каналу надалі, оскільки «новим законом про медіа не передбачено подальше функціонування державних ЗМІ». На думку Корнієнка, Верховній Раді все ж потрібно мати свої інструменти для комунікації.

З  24 лютого 2022 року, від початку повномасштабного вторгнення РФ до України, журналісти не мають доступу до роботи в будівлі Верховної Ради з міркувань безпеки.

У травні 2022 року голова Верховної Ради Руслан Стефанчук повідомив, що парламентські журналісти поки що не зможуть повернутися до роботи в стінах Верховної Ради, оскільки це пов'язано з високим рівнем небезпеки.

Тоді ж спікер ВР розповів про те, що у Верховній Раді планують переглянути акредитації журналістів та виключити з цього переліку проросійські медіа.

У вересні 2022 року заступниця голови Верховної Ради Олена Кондратюк в інтерв’ю Укрінформу повідомила, що в Києві буде відкрито альтернативний пресцентр для роботи парламентських журналістів і висвітлення діяльності парламенту. 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1216
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду