У Міжнародний день рідної мови в Україні проведуть онлайн-диктант кримськотатарською

У Міжнародний день рідної мови в Україні проведуть онлайн-диктант кримськотатарською

21 Лютого 2024
860
21 Лютого 2024
12:05

У Міжнародний день рідної мови в Україні проведуть онлайн-диктант кримськотатарською

860
Текст для нього написав кримський політв’язень Асан Ахтемов, незаконно заарештований і засуджений окупаційною владою півострова.
У Міжнародний день рідної мови в Україні проведуть онлайн-диктант кримськотатарською
У Міжнародний день рідної мови в Україні проведуть онлайн-диктант кримськотатарською

21 лютого, у Міжнародний день рідної мови, в Україні проведуть онлайн-диктант кримськотатарською. Текст для нього написав політв’язень Асан Ахтемов.

Про це у фейсбуку повідомив голова Меджлісу кримськотатарського народу Рефат Чубаров.

«Щороку саме цього дня, 21 лютого, кримські татари, розкидані проти своєї волі по всьому світу, беруть участь у написанні диктанту кримськотатарською мовою. 21 лютого 2024 року такий диктант буде проведено вшосте», — написав Чубаров.

За його словами, організатором цієї акції традиційно виступає кримськотатарська громадська ініціатива Nefes («Подих»). Диктант читатиметься о 18:00 за київським часом у прямому ефірі на ютуб-каналі та фейсбук-сторінці Nefes.

«З 2022 року ініціатори акції присвячують щорічний онлайн-диктант кримськотатарською мовою членам команди Nefes — першому заступнику голови Меджлісу кримськотатарського народу Наріману Джелялу, громадським активістам Асану Ахтемову та Азізу Ахтемову, яких було незаконно заарештовано в Криму у вересні 2021 року та невдовзі засуджено, відповідно, до 17, 15 та 13 років ув’язнення у колонії суворого режиму. А разом з ними — всім кримськотатарським політв’язням, достойним громадянам та мужнім синам кримськотатарського народу. Цього року текст, який буде пропонований учасникам онлайн-диктанту, надісланий з в'язниці, його написав журналіст, активіст, член команди Nefes, політв'язень Асан Ахтемов», — розповів Чубаров.

Написати диктант можуть усі охочі, незалежно від віку, національності, місця і країни проживання, рівня знання кримськотатарської мови.

Диктант має бути написаний від руки, розбірливо, латиницею або кирилицею (за бажанням).

Після закінчення диктанту охочі можуть надіслати текст (фото або скан) на електронну пошту Nefes (qrm.nefes@gmail.com), обов'язково вказавши ім'я, місто, контактний телефон і посилання на акаунт (фейсбук, інстаграм), до 19-ї  години 22 лютого.

Після завершення прийому написаних робіт текст диктанту латиницею та кирилицею буде опубліковано на сторінках Nefes у соцмережах наступного дня.

Нагадаємо, 21 лютого світова спільнота відзначає День рідної мови, який був встановлений у листопаді 1999 року на ХХХ сесії Генеральної конференції ЮНЕСКО з метою захисту мовної та культурної багатоманітності. Торік текст для онлайн-диктанту кримськотатарською був написаний із СІЗО в тимчасово окупованому Криму заступником голови Меджлісу кримськотатарського народу, політичним в’язнем Кремля Наріманом Джелялом.

Як повідомляв «Детектор медіа», згідно з результатами соціологічного дослідження Центру Разумкова, 78% українців вважають українську мову рідною, 74% — престижною.

Читайте також:

Фото: фейсбук Рефата Чубарова

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
860
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду