Кримського політв'язня Богдана Зізу відправили на пересилання до колонії Пермі

Кримського політв'язня Богдана Зізу відправили на пересилання до колонії Пермі

12 Листопада 2023
790
12 Листопада 2023
20:15

Кримського політв'язня Богдана Зізу відправили на пересилання до колонії Пермі

790
Засуджений російським судом у сфабрикованій справі про «замах на теракт» до 15 років ув'язнення, кримський художник і активіст Богдан Зіза у червні оголосив 17-денне голодування. Він вимагав позбавити його російського громадянства та звільнити українських політв'язнів.
Кримського політв'язня Богдана Зізу відправили на пересилання до колонії Пермі
Кримського політв'язня Богдана Зізу відправили на пересилання до колонії Пермі

Засуджений до 15 років позбавлення волі кримський художник та активіст із Євпаторії Богдан Зіза перебуває на пересиланні у виправній колонії №29 російського міста Пермь. До цього рідні не знали, де він був під час етапування. Про це повідомив громадській ініціативі «Зона солідарності» друг політв’язня за листуванням, який отримав від нього два листи з ВК №29, передає Суспільне. 

Після того, як 27 вересня російський суд відхилив апеляцію та вирок набув чинності, Зізу етапували із СІЗО Новочеркаська, але рідні не знали його місця перебування. 

У листі Богдан Зіза написав, що під час переміщення він був у Волгограді, Саратові, Казані та Іжевську. Але невідома причина, чому раніше листи від нього не надходили. Українського активіста мають направити до в’язниці на відбування перших 4 років терміну. 

«Ми припускаємо, що, найімовірніше, це буде "крита" у Мінусинську чи Єнісейську. Але також можливо, що його етапують до Верхньоуральської в’язниці», — йдеться у повідомленні  друга Богдана Зізи за листуванням. 

20 травня 2022 року стосовно кримського художника та активіста Богдана Зізи порушили кримінальну справу про «замах на теракт». Його підозрюють у тому, що він облив будівлю окупаційної міськадміністрації фарбою 16 травня та нібито намагався підпалити її. 

6 червня Південний окружний військовий суд Ростова-на-Дону засудив кримського художника та активіста Богдана Зізу до 15 років позбавлення волі в колонії загального режиму. 

10 червня Богдан Зіза розпочав голодування. Він вимагав позбавити його російського громадянства та звільнити українських політв'язнів. 27 червня кримчанин завершив голодування. 

Український репер Артем Лоік записав відео на підтримку ув'язненого на 15 років художника-активіста, який в останньому своєму слові використав рядки з пісні репера «Крила». 

Українські художники розписали потяг на честь заарештованого у Криму євпаторійського художника Богдана Зізи. 

27 вересня 2023 року Військовий апеляційний суд у підмосковному місті Власиха залишив без змін вирок кримському художнику — 15 років ув’язнення. 

Фото: інстаграм Богдана Зізи

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
790
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду