Кримській журналістці та правозахисниці Лутфіє Зудієвій окупанти вручили застереження

Кримській журналістці та правозахисниці Лутфіє Зудієвій окупанти вручили застереження

7 Травня 2024
738
7 Травня 2024
12:48

Кримській журналістці та правозахисниці Лутфіє Зудієвій окупанти вручили застереження

738
Напередодні журналістку намагався опитати інший поліцейський за дорученням окупаційного Центру з протидії екстремізму
Кримській журналістці та правозахисниці Лутфіє Зудієвій окупанти вручили застереження
Кримській журналістці та правозахисниці Лутфіє Зудієвій окупанти вручили застереження

Кримська правозахисниця, журналістка Лутфіє Зудієва отримала «застереження про недопустимість організації мітингів» від окупаційного Центру з протидії екстремізму в тимчасово окупованому Криму.  Про це вона повідомила у фейсбуці. 

«Сьогодні мене відвідав ще один співробітник поліції — дільничний із МО МВС «Джанкойський». Цього разу вручив застереження, написане у загальній формі.
Цей «документ» без вихідних даних — про невідомі можливі протиправні дії на невідомих можливих заходах  — не повинен вручатися, і тим більше мати якусь юридичну силу, але життя зараз тече саме такою чергою.
Ініціатива належить не місцевим співробітникам, а їхні сімферопольські колеги із МВС Криму використовують такі застереження далеко не з профілактичною метою.
Саме так і практикується цензура, заборона висловлення думки, атака на незалежну адвокатуру, правозахисні організації та ЗМІ», — написала Зудієва у фейсбуці.

Напередодні додому до журналістки приходив оперуповноважений з відділу карного розшуку МО МВС Росії «Джанкойський»  і намагався опитати за дорученням Центру протидії екстремізму, також повідомляла журналістка.  Від опитування журналістка відмовилася.

Нагадаємо, що раніше окупаційний Мировий суд №10 Сімферополя оштрафував правозахисницю та журналістку Лутфіє Зудієву на 2 тисячі російських рублів за «зловживання свободою масової інформації». 

22 лютого 2024 року в Джанкої російські силовики провели обшук у журналістки та правозахисниці Лутфіє Зудієвої. Її звинуватили у «зловживанні свободою масової інформації» за поширення матеріалів «Радіо Свобода» без маркування медіа як «іноагента».

Наприкінці березня стало відомо, що підконтрольний Росії Київський районний суд у Сімферополі оштрафував Зудієву на 2500 рублів.

Ми також писали, що російські силовики затримували Зудієву і в липні 2023 року. В такий спосіб окупаційна влада перешкодила їй висвітлювати судове засідання у так званому Верховному суді Криму щодо справи заступника голови Меджлісу кримськотатарського народу Нарімана Джеляла та братів Ахтемових, яких російська влада обвинувачує в диверсії. Пізніше її відпустили та оштрафували на 12 тисяч рублів (приблизно 5 000 грн). 

Лутфіє Зудієва — громадська активістка, правозахисниця, журналістка, яка висвітлює судові процеси та масові обшуки в Криму. 

Лутфіє Зудієва співпрацює з «Ґратами» з моменту відкриття видання у 2019 році. Вона професійно, дотримуючись журналістських стандартів, послідовно пише про переслідування українських громадян у Криму. Справу Нарімана Джеляла і братів Ахтемових Зудієва висвітлює з початку кримінального переслідування кримськотатарських активістів. 

У вересні 2022 року стаття Лутфіє Зудієвої «Вчинок і кара. Як із тортур і уривків фраз з’явилася справа Нарімана Джеляла про диверсії в Криму» ввійшла у шортліст фіналістів премії української журналістики «Честь професії».

Читайте також: 

Фото: crimean-solidarity.org

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
738
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду