Кримськотатарський ресурсний центр опублікував понад 80 спростованих російських фейків про Україну і НАТО

Кримськотатарський ресурсний центр опублікував понад 80 спростованих російських фейків про Україну і НАТО

14 Грудня 2023
553
14 Грудня 2023
09:51

Кримськотатарський ресурсний центр опублікував понад 80 спростованих російських фейків про Україну і НАТО

553
Правозахисники кажуть, що у Криму російські фейки про Україну і НАТО насамперед розраховані на громадян Росії, які незаконно приїхали на півострів
Кримськотатарський ресурсний центр опублікував понад 80 спростованих російських фейків про Україну і НАТО
Кримськотатарський ресурсний центр опублікував понад 80 спростованих російських фейків про Україну і НАТО

Кримськотатарський ресурсний центр (КРЦ) на сьогодні опублікував понад 80 спростованих фейків, поширених Росією щодо України й НАТО. Ними охоплено понад 600 тисяч осіб. Про це повідомила менеджерка з комунікацій КРЦ Тетяна Подворняк під час пресконференції в Укрінформі.

За її словами, тематика відносин НАТО та України є ключовою для російських ЗМІ, зокрема у кримських медіа. Особливо це простежується після повномасштабного вторгнення Росії в Україну

За словами Подворняк, Росія хоче налаштувати мешканців тимчасово окупованого Криму проти України й НАТО, налякати кримчан і жителів Росії військовою загрозою з боку НАТО і виправдати таким чином війну Росії проти України.

«В окупованому Криму роками живуть люди, на яких Росія хоче вплинути своєю пропагандою. Тому ми вже другий рік розвінчуємо фейки щодо НАТО і окупованого Криму», — сказала вона.

Подворняк навела приклад найпопулярніших фейків за 2023 рік. Це: «Інструктори НАТО та ФБР готували собак-підривників для роботи в Україні», «США хотіли довести НАТО до західного кордону Росії», «НАТО має план ведення війни з Росією», «У країнах НАТО присутнє “аморальне та незаконне” ставлення до російських журналістів» та інші.

Голова правління Кримськотатарського ресурсного центру і голова управління з правових питань та закордонних справ Меджлісу кримськотатарського народу Ескендер Барієв зауважив, що в контексті Криму російські фейки про Україну і НАТО насамперед розраховані на громадян Росії, які незаконно приїхали до Криму.

«Росії потрібно, щоб її громадяни, які мешкають на півострові, були впевнені, що вони захищені ЗС РФ, і що їм нічого не загрожує на цій території», — сказав він.

Барієв зазначив, що у більшості фейків постійно були присутні штампи «війська НАТО», «блок НАТО», «флот НАТО», «спецназ НАТО» тощо. Окупаційні ЗМІ підкреслювали «несубʼєктність України» та наголошували, начебто «Україною керують з Вашингтона та Брюсселя».

При цьому в певний момент під час саміту Альянсу, відзначив Барієв, пропаганда суперечила сама собі і видавала фейки, які важко пояснити навіть її власною логікою: якщо до саміту і після нього пропагандисти розповідали, що вступ України в Альянс становить реальну загрозу і тому «треба продовжувати СВО», то під час саміту активно почали тиражуватися меседжі, що «НАТО не прийме Україну», «Альянсу не потрібна Україна» та «Україні відмовили у вступі».

Менеджер КРЦ Сергій Пархоменко розповів, що найбільше поширюють фейкову інформацію про НАТО в окупованому Криму з-поміж окупаційних ЗМІ «Комсомольская правда в Крыму», «РИА Новости Крым», телеканал «Крым 24», а також різноманітні телеграм-канали, наприклад «Лента новостей Крыма», в якому спостерігається найбільший потік фейків, «Вести Крыма», «ЧП Крым», «ЧП Севастополь» та інші. Крім того, активно розповсюджуються фейки на сторінках так званих російських експертів, блогерів, офіційних осіб та колаборантів, розповів Пархоменко.

Кримськотатарський Ресурсний Центр раніше розпочав рубрику «НАТО у ЗМІ окупованого Криму», яка має на меті відстеження фейків у тимчасово окупованому Криму про цінності, цілі і поточну діяльність НАТО та спростовування цієї інформації. Цей проєкт реалізується за підтримки Центру інформації та документації НАТО.

Фото: Укрінформ

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
553
Читайте також
07.03.2024 19:25
Валерія Буняк
«Детектор медіа»
801
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду