21 лютого відбудеться онлайн-диктант кримськотатарською на підтримку Джеляла та інших політв'язнів

21 лютого відбудеться онлайн-диктант кримськотатарською на підтримку Джеляла та інших політв'язнів

21 Лютого 2022
957
21 Лютого 2022
11:38

21 лютого відбудеться онлайн-диктант кримськотатарською на підтримку Джеляла та інших політв'язнів

957
Метою проведення онлайн-диктанту називають не перевірку знання правопису конкретної людини, а прояв загальнонаціонального та міжнародного єднання на підтримку кримськотатарської мови.
21 лютого відбудеться онлайн-диктант кримськотатарською на підтримку Джеляла та інших політв'язнів
21 лютого відбудеться онлайн-диктант кримськотатарською на підтримку Джеляла та інших політв'язнів

Сьогодні, 21 лютого, відбудеться онлайн-диктант кримськотатарською мовою на підтримку ув'язненого в окупованому Криму заступника голови Меджлісу, журналіста та активіста Нарімана Джеляла та інших політв'язнів. Про це нагадав Уповноважений із захисту державної мови. Диктант присвячений міжнародному Дню рідної мови, який відзначають 21 лютого.

«Однією з мов корінних народів України, що перебувають під серйозною загрозою зникнення, є кримськотатарська. Задля її підтримки та демонстрації загальнонаціонального та міжнародного єднання на захист корінного народу, що зазнає цілеспрямованих репресій та переслідувань з боку російської окупаційної влади, традиційно відбувається онлайн-диктант кримськотатарською мовою.

Цього разу він присвячений політв'язням Кремля Наріману Джелялову та братам Ахтемовим. Написати диктант можуть усі охочі, незалежно від віку, національності, країни проживання та рівня знання мови», – йдеться в повідомленні пресслужби мовного омбудсмана.

Четвертий щорічний онлайн-диктант проводить громадська ініціатива Nefes. Метою називають не перевірку знання правопису конкретної людини, а прояв загальнонаціонального та міжнародного єднання на підтримку кримськотатарської мови.

Написати диктант можуть усі охочі, незалежно від віку, національності, місця та країни проживання, рівня знання кримськотатарської мови. Диктант потрібно писати від руки, розбірливо, латиницею або кирилицею. Після завершення диктанту його текст також опублікують латиницею та кирилицею.

Диктант відбудеться 21 лютого о 19:00 за кримським часом (18:00 за Києвом) у прямому ефірі на фейсбук-сторінці Nefes. Із Симферополя його прочитає кримськотатарська поетеса, письменниця Сеяре Кокче.

Нагадаємо, 4 вересня 2021 року представники окупаційної влади в Криму провели обшуки і затримали п’ятьох людей, зокрема Нарімана Джеляла, в межах справи про «диверсію на газопроводі» в селі Перевальне.  

6 вересня підконтрольний Кремлю «суд» ухвалив рішення про арешт затриманих. Джелялу за цією справою загрожує до 20 років позбавлення волі. 

Фігурантів справи звинувачують у п. «а», «б» ч. 2 ст. 281 (вчинення диверсії організованою групою, що спричинило заподіяння значної майнової шкоди), ч. 4 ст. 222.1 (незаконне придбання, зберігання та перевезення вибухових пристроїв, скоєні організованою групою), ч. 3 ст. 226.1 КК РФ (незаконний перетин через митний кордон Митного союзу в рамках ЄврАзЕС вибухового пристрою, скоєний організованою групою) КК РФ.

Напередодні затримання 23 серпня Наріман Джелял перебував у Києві на саміті «Кримської платформи». Влада України пов’язує затримання Джеляла, а також інших кримськотатарських активістів із помстою РФ за проведення міжнародного саміту, метою якого є деокупація Криму.

За словами адвоката, Росія тримає Джеляла у найжорсткішій ізоляції від зовнішнього світу.

Фото: скріншот з ютюб-каналу Crimean Tatars

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
957
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду