Революції гідності 10 років

Революції гідності 10 років

22 Листопада 2023
487
22 Листопада 2023
09:16

Революції гідності 10 років

Ірина Ромалійська
Журналістка, ведуча телеканалу «Настоящее Время»
487
Це було так давно. І наче вчора. Події, які змінили історію кожного з нас, країни, континенту.
Революції гідності 10 років
Революції гідності 10 років

Точно в той день, 21.11.2013, ми з друзями збиралися щось святкувати. Після поста Мустафи потягнула всіх на Майдан — хоча б на мить подивитися, що там відбувається. Ми прийшли дуже рано. Там було ще близько десяти людей, мряка неприємна, холодно, а вони такі красиві — хотілося залишитися з ними, подивитися, що далі. Але друзі тягнули в бар. І я не відчула історичності моменту.

Кількома місяцями пізніше навпаки — здавалося, що саме я роблю щось важливе. Я працювала тоді на каналі «Україна» Ріната Ахметова. Один з найкрутіших каналів країни, мільйони глядачів, дорого-багато і оце все.

В нас тоді були російські редактори (10 років тому це було модно): Ігор Золотаревський і Вадим Мкртичєв.

Майдан вони не сприйняли. На ранок після розгону студентів, Мкртичєв повісив на свій стул в редакції футболку чи куртку з написом «Я люблю Беркут». А випуск того дня хотіли починати не з розгону студентів, а з якихось пустих слів влади, здається, Азарова. І почалося довге протистояння в редакції.

Ми (якась частина ньюзруму) чесно боролися за кожну новину, кожне формулювання, кожний синхрон.

Якось мене відправили на Майдан вмикатися в прямий ефір. Я була ще не дуже досвідченою і хвилювалася перед кожним включенням, боялася запнутися, втратити думку. Сценарій був такий: я розповідаю, що відбувалося в той вечір на Майдані (а тоді всі чекали наступу, інформацію, що він відбудеться, опозиціонерам злили), потім підводжуся до двох синхронів. Синхрон - це фрагмент записаного інтервʼю. В мене мали бути синхрони Кличка і здається чи то Порошенка, чи то Тягнибока. Вони в тих синхронах говорили, що влада йде по бєспрєдєлу. Потім відводжуся і розповідаю, що на це відповідають політики від влади — потім їхній синхрон.

Але перед включенням чи то режисер, чи то редактор каже: «Синхронів опозиції не буде, Мкртичев зняв».

Я виходжу в прямий. І йду за своїм планом. Спочатку розповідаю, що відбувалося, потім підводжуся до синхронів опозиціонерів: «і давайте послухаємо, що сказали Віталій Кличко і Петро Порошенко (чи Тягнибока)…». Замовкаю. Чекаю кілька секунд, а потім кажу: «В нас якісь технічні проблеми, тому я вам просто процитую, що вони сказали», і зі свого блокноту читаю дослівно їхні висловлювання. Кажуть, що Мкртичєв тоді був дуже злий.

Це був мій останній матеріал на каналі «Україна». Я звільнилася, бо зрозуміла що не зможу перемогти в цій боротьбі. Так я пішла з інформаційної журналістики, тоді здавалося, що назавжди.

Двох хлопців-журналістів, колег з тих часів, з того нашого модного ньюзруму опенспейс, росіяни вбили 9 років потому, вже на цій війні. Два Сашка. Sasha Bondarenko і Oleksandr Makhov.

Це було так давно. І наче вчора. Події, які змінили історію кожного з нас, країни, континенту.

Ірина Ромалійська, журналістка, ведуча телеканалу «Настоящее Время»

Текст публікується з дозволу авторки, оригінал публікації за посиланням.

Фото: Getty Images

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
487
Читайте також
20.02.2024 11:41
Дмитро Десятерик
для «Детектора медіа»
1 112
19.01.2024 09:00
Дмитро Десятерик
для «Детектора медіа»
1 143
28.11.2023 18:00
Віталій Довгич
для «Детектора медіа»
659
21.11.2023 09:00
Дмитро Десятерик
для «Детектора медіа»
1 130
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду