Навіщо Карлсону надали дах у Москві: дайджест пропаганди за 7 лютого 2024 року

Навіщо Карлсону надали дах у Москві: дайджест пропаганди за 7 лютого 2024 року

8 Лютого 2024
427

Навіщо Карлсону надали дах у Москві: дайджест пропаганди за 7 лютого 2024 року

427
Галас навколо американського ексведучого Fox News доводить лише медійну слабкість Кремля.
Навіщо Карлсону надали дах у Москві: дайджест пропаганди за 7 лютого 2024 року
Навіщо Карлсону надали дах у Москві: дайджест пропаганди за 7 лютого 2024 року

Центр стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки зібрав фейки та наративи пропаганди за 7 лютого 2024 року.

  1. Звідки окупанти обстріляли Борреля
  2. Медведєв витягнув «спеціальні боєголовки»
  3. Надії «хороших русских» на Надєждіна марні
  4. Інтерв’ю Путіна можна дивитись, граючи в «бінго»

Звідки окупанти обстріляли Борреля

Росіяни вчергове нанесли серію ударів по території України, використавши 64 засоби повітряного нападу – ударні БпЛА, крилаті, балістичні та зенітні керовані ракети. Відбулося це зранку, коли більшість українців перебували у своїх домівках. Що й призвело до значної кількості загиблих і поранених у житлових кварталах. Пояснення з боку Z-спільноти з цього приводу вже давно не відрізняються оригінальністю: «помста за…» (цього разу Лисичанськ), «криворука ППО, яка вбиває своїх мирних людей» й т.д.

НАСПРАВДІ, не зупинило окупантів навіть те, що вони знали про перебування у Києві в цей час Верховного представника ЄС із закордонних справ і політики безпеки Жозепа Борреля. Він також зустрів ранок 7 лютого у бомбосховищі, звідки опублікував світлину, підписавши її: «Це щоденна реальність хороброго українського народу, відколи Росія розпочала свою незаконну агресію».

Боррель не перший з іноземних високопосадовців, які ховаються від російських обстрілів. У жовтні 2022-го тодішня міністерка оборони ФРН Крістіне Ламбрехт пересиджувала в укритті в Одесі, а федеральний президент Франк-Вальтер Штайнмаєр у Корюківці. Делегацію лідерів африканських країн у Києві спіткала така ж доля торік у червні. У бомбосховищах під час візиту перебували також президент Латвії Едгарс Рінкевичс і прем’єрка Литви Інґріда Шимоніте.

Цікаво й те, звідки росіяни обстріляли Борреля: окупована Чауда – Крим – 20 ударних БпЛА типу «Shahed-136/131»; Енгельс і Каспійське море – 29 крилатих ракет Х-101/Х-555/Х-55 з 10-ти літаків стратегічної авіації Ту-95МС; окупований Севастополь та Курськ – чотири крилаті ракети Х-22 з бомбардувальників Ту-22М3; Новоросійськ – три крилаті ракети морського базування «Калібр» з носіїв у Чорному морі; окупований мис Тарханкут – Крим та Воронезька область – три балістичні ракети «Іскандер-М»; Бєлгородська область – п’ять зенітних керованих ракет С-300. Ця географія доводить наскільки широко у всіх сенсах Росія застосовує свою смертоносну зброю. Вже й проти тих, з ким нібито готова вести «мирні переговори».

Медведєв витягнув «спеціальні боєголовки»

У той час, коли на Україну летіли ракети, експрезидент РФ Медведєв строчив свій черговий пост. Вийшов він об 11:06 ранку, тобто одразу ж, коли Боррель, мабуть, виходив із бомбосховища. Пост був присвячений безперспективності війни НАТО проти РФ за сценарієм «СВО» через очевидну «несумісність наших військових потенціалів».  

НАСПРАВДІ, порівняно з попередніми «апокаліптичними» постами Медведєва у цьому є дві відмінності. Перша: він офіційно визнав, що потенціали країн НАТО та РФ дійсно неспівставні. Друга: звична «ядерна зброя» стала евфемізмом «спеціальні боєголовки». (Мабуть, вивчив новий термін у поїздках по підприємствах ВПК. Або йому ж натякнули у Кремлі зменшити свої «ядерні» обороти).

Таким чином (після демонстративного обстрілу Борреля) Медведєв попереджає «Сунака, Шольца, Макрона, норвезьких, фінських, польських та інших начальників натовських країн», що у випадку прямого бойового зіткнення з Росією, – на Європу полетить те ж саме, що і на Україну, але вже зі «спеціальною бойовою частиною».   

Таким чином Медведєв намагається залякати країни НАТО і пояснити їм безперспективність збільшення витрат на переведення власних економік на «військові рейки» (в т.ч. і для допомоги Україні). Саме для цього він і вказує на те, що це вже буде війна не про «танки, снаряди, БпЛА та іншу зброю», а саме про ядерну, попереджаючи –  «використання якої у РФ закріплено доктринально».

Ну і звісно, закликає «платників податків» тиснути на владу своїх країн щодо «вирішення соціальних завдань у своїх державах, а не вкладатись у війну в чужій для них вмираючій країні, населення якої розбіглося Європою і тероризує місцевих жителів».

Ядерна риторика Медведєва перетворилася (скоріш за все, ненадовго) на «спеціально-боєголовкову». Але не перестала бути провокаційно-апокаліптичною.

Надії «хороших русских» на Надєждіна марні

Війну з Україною підтримують більшість росіян на чолі навіть не з Путіним, а з Борисом Надєждіним, якого в рамках кремлівського «електорального» проєкту призначили на роль «опозиціонера». Гра зайшла занадто далеко, тому його, швидше за все, просто не допустять до виборів.

Проте, якщо в когось в Україні (чи серед антивоєнної частини росіян) і були якісь надії на Надєждіна, то він їх розбив особисто. «Давати наказ відступати без узгодження позицій мирного договору я не буду. Буде договір – давайте обговорювати. Не буде — ми не відступатимемо, де є, там і закопаємося до закінчення переговорів», – заявила «надія ліберальної Росії».

НАСПРАВДІ, ці, а також багато інших висловлювань Надєждіна абсолютно збігаються з настроями самих росіян. Згідно з останнім опитуванням «Левада-центру», переважна більшість мешканців РФ (77%) підтримують дії окупантів і чекають, що «СВО завершиться перемогою Росії». 40% висловилися за продовження війни. Своєї моральної відповідальності за загибель мирних українців і руйнування в чужій країні більшість росіян взагалі не бачать (62%). У їхній свідомості війна вже абсолютно рутинізована. Майже половина, якщо і стежать за «СВО», то не дуже уважно (таких 35%, 11% взагалі не стежать, а 1% про неї нічого не чули). 

Тому надії (насамперед, «хороших русских») на Надєждіна – як лідера «Росії майбутнього» або принаймні «Росії без Путіна» – марні. Обидва – однакові. Навіть Путін чесніший. Він хоча б надій не дає.

Інтерв’ю Путіна можна дивитись, граючи в «бінго»

Але головним героєм дня у Росії, безумовно, став не Путін, а Такер Карлсон. Вся пропагандистська рать цуценятами буквально бігала за цим колишнім ведучим американського телеканалу Fox News і висвітлювала кожний його крок у Москві: «приїхав», «погуляв», «сів у машину», «подивився балет», «поснідав», «їде вечеряти». З 29 січня державні видання Росії понад дві тисячі разів згадали Карлсона. Але в останні кілька днів частота його згадок зросла у 14 (!) разів.

НАСПРАВДІ, приїхав він, звісно, не ходити по «тропі леопарда» на ВДНГ, а брати інтерв’ю у Путіна. В рамках «гібридної інформаційної спецоперації» це певний час приховували. Хоча пропагандисти пропонували це ледь не з того моменту, коли Такера поганою мітлою погнали з американського телебачення.

Погляди Карлсона з моменту його першого відеоблогу після ганебного звільнення з Fox News не змінилися. Нагадаємо лише три тези (для чистоти експерименту без України):

–   «Біле населення США заміщується мігрантами не внаслідок природних демографічних процесів, а завдяки схемі, організованій ліберальною елітою. А мігранти роблять США «біднішими, бруднішими і розколотими». (У 2018-му це висловлювання призвело до масової відмови рекламодавців від співпраці з Fox, і тоді Карлсона вперше хотіли звільнити).

–   «Демократична партія лобіює аборти для того, щоб американські жінки могли бути слухняними робітницями, а не виснаженими матерями».

–   «Вибори в США 2020 року були сфальшовані». Через ці слова Dominion Voting Systems (виробник машин для голосування) вимагає компенсацію $787,5 млн, яку Fox зобов’язали в судовому порядку сплатити. (Власне, цей наклеп і коштував Карлсону крісла головного телеведучого каналу).

Якщо лише в цих висловлюваннях замінити «США» на «Росію» – питання «скільки Такер Карлсон протримався б у ній» виглядає не риторично. Вже давно грів би нари зі своїм колегою Еваном Гершковичем (американський репортер The Wall Street Journal, який сидить у Росії за звинуваченням у нібито шпигунстві).

Вже перебуваючи у Москві, Карлсон встиг збрехати щонайменше двічі. Першу брехню Карлсона щодо «заборони йому брати інтерв’ю у Путіна з боку Білого дому» спростувала адміністрація Байдена. Другу – про те, що з початку війни в Україні ніхто із західних медіа не звертався з проханням про інтерв’ю з Путіним – спростувала адміністрація Путіна. «Вони зверталися (лише Бі-Бі-Сі 18 разів, – ред.), але ми їм відмовляємо, бо нам потрібен неупереджений журналіст», – заявив Пєсков.

А «неупередженість» Карлсона проявилася ще до виходу інтерв’ю – на даху однієї з московських висоток, де він обіцяє, що воно не буде пропагандою, а «ковтком правди для погано поінформованого Заходу про Україну через війну». Він також заявив, що вважає своїм обов’язком неупереджено довести позицію Путіна на все, що відбувається в Україні та у світі «без монтажу і абсолютно безкоштовно».

Особливого шарму цій «безкоштовно-безмонтажній позиції Путіна» додає той факт, що доведена вона буде на забороненому у РФ Twitter (зараз Х). Але заступник голови комітету Держдуми з питань інформполітики Матвейчев заспокоїв: «Інтерв’ю одразу буде забрано із Twitter. Його миттєво перекладуть гарною російською мовою, озвучать і викладуть на численних інших майданчиках».

Інтерв’ю Карлсона з Путіним (до моменту написання цього дайджесту) не вийшло. Але нічого особливо нового для українців, росіян чи європейців у ньому, звісно, не буде. За бажання, при його перегляді можна навіть гратись у спеціально підготовлену гру «бінго».

Весь галас навколо Карлсона, по-перше, доводить, що Москва все ще провінційна і все ще нудьгує по Заходу та його зіркам (навіть таким як Карлсон). А по-друге (і найголовніше) – доводить інформаційну слабкість Кремля. З колись культовим режисером Олівером Стоуном показати свою силу не вийшло. Тепер пробують це з колись культовим ведучим Карлсоном. 

Навіть дах йому надали. Не здивує, якщо згодом документально з’ясується, що і в путінському «державно-бандитському» сенсі. Прикладів виведення на чисту воду таких «безкоштовно-безмонтажних друзів Росії» вистачає. 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
427
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду