detector.media
Валерія Буняк
«Детектор медіа»
07.02.2024 19:34
Опитування Центру Разумкова: Українським медіа довіряють 47% респондентів
Опитування Центру Разумкова: Українським медіа довіряють 47% респондентів
Найбільше українці, як і раніше, довіряють Збройним силам України.

Опитані українці здебільшого висловлювали довіру, ніж недовіру, українським медіа (47% і 43% відповідно). За рівнем довіри ЗМІ опинилися на 14-му місці серед 28 державних та суспільних інституцій країни — після голови міста (села, селища) та перед Уповноваженим Верховної Ради з прав людини. Про це свідчать результати опитування, проведеного в січні 2024 року соціологічною службою Центру Разумкова.

Найбільшу довіру українців з-поміж усіх державних та суспільних інституцій країни, як і раніше, мають Збройні сили України (95% опитаних). 

Респонденти також довіряють іншим силовим та оборонним структурам:

Президенту України довіряють 64% опитаних.

Довіру також висловлювали волонтерським організаціям (78%), церкві (61%), громадським організаціям (55%) та Національному банку України (53%).

Водночас більшість респондентів не довіряють державному апарату (чиновникам) (75%), політичним партіям (72%), Верховній Раді України (70%), судам (судовій системі загалом) (68%), уряду України (64%), прокуратурі (60%), комерційним банкам (53%), Спеціалізованій антикорупційній прокуратурі (52%), Національному агентству з питань запобігання корупції (51%) та Національному антикорупційному бюро України (51%).

Окрім цього, частіше висловлюється недовіра, ніж довіра, профспілкам (не довіряють їм 43%, тоді як довіряють — 23%).

Опитування проводила соцслужба Центру Разумкова з 19 до 25 січня 2024 року в рамках Програми сприяння громадській активності «Долучайся!», яку фінансує Агентство США з міжнародного розвитку (USAID) та здійснює Pact в Україні.

Було опитано 2000 респондентів віком від 18 років методом face-to-face лише на територіях, підконтрольних Україні і на яких не відбуваються бойові дії. Теоретична похибка вибірки не перевищує 2,3%. Додаткові систематичні відхилення вибірки можуть бути зумовлені наслідками російської агресії, зокрема вимушеною евакуацією мільйонів громадян.

Раніше повідомлялось про те, що згідно з результатами соціологічного опитування, проведеного соціологічною службою Центру Разумкова в лютому-березні 2023 року, 65,1% опитаних українців висловили довіру до засобів масової інформації.

Однак за рік, згідно з даними Київського міжнародного інституту соціології, довіра українців до українських медіа впала вдвічі. За даними КМІС, протягом 2023 року кількість опитаних, котрі довіряють українським ЗМІ, знизилася з 57% до 29%. Натомість тих, хто не довіряє їм, стало більше з 14% до 40%.

Фото: zn.ua

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY